Vraćam se upravo iz lokalne poslovnice sa gorkim ukusom u ustima. Srećom nisam poslušao agenta službe za zadržavanje i poneo opremu odmah, jer ne bi ništa bilo od toga. Radnica koja tu radi godinama (a sad je bila druga smena) ipak najviše zna, mada je bilo i loših momenata. Hajde prvo to da navedem, a posle i situaciju sa fiksnim.
Rekla mi je da moram da platim sva evidentirana dugovanja pre podnošenja zahteva, ne samo dospela. To, naravno, ne može biti tačno, a već je neko i pisao da se traže samo dospela, a ostala tek nakon otkaznog roka (bilo 30 dana uobičajeno, bilo sad ovih 7), ali dobro, nisam hteo da se svađam tim povodom, pa sam na licu mesta platio onlajn majski račun, karticom, preko aplikacije. Ona je pritom rekla da to ne radim nego da platim njoj na blagajni, jer se kao neće prikazati uplata preko aplikacije odmah. Tu sam je na licu mesta demantovao, platio onlajn i naravno da se odmah prikazalo, kao i uvek. Posle sam joj objasnio da se to što ona priča odnosi na plaćanje prenosom na račun, da tad stvarno treba vremena da se uplata evidentira i proknjiži, tako da je oko tog dugovanja sve pogrešila.
Pored tog bez veze momenta, bio je i jedan kad je proveravala moje tvrdnje da se još od 1. juna raspitujem oko raskida i da niko nije umeo lepo da mi kaže šta da uradim. Podsećanja radi, a sve sam ovde detaljno pisao, odmah prvog dana sam bio u poslovnici, gde neka mlađa radnica nije znala proceduru, pa me je uputila na kontakt centar, pa su me oni vrteli dva dana, dok nisam odbio ponudu da zadržavanje (osam meseci po dinar), a onda su mi rekli da samo odnesem opremu u poslovnicu (sklopom okolnosti nisam stigao da odem juče niti prekjuče, pa sam tek danas), dok niko nije imao pojma šta se dešava sa fiksnim. Dok je to gledala (vidi se očigledno evidencija u računaru), ova od malopre je povišenim tonom izgovorila jednu baš drsku stvar: vama je usluga savršena, vi nemate smetnji, raskidate samo zbog 300 dinara... Ne znam šta joj je to trebalo, kao da će joj biti odbijeno od plate što mi je odradila zahtev za raskid, ali okej. Naravno, kako sam ovde već pisao, to čak i nije tačno, ima dosta nerešenih prigovora, ja zapravo nisam zadovoljan njihovom uslugom, ali dobro, neka joj, verovatno nije gledala šta sve ima pre 1. juna (pa čak i samo maj da je pogledala, videla bi), a ja u tu raspravu već nisam hteo da se upuštam.
E, sad, dobra stvar, ona je jedina znala kako se prenosi fiksni, što je za svaku pohvalu. Doduše, napomenula je da nije sasvim sigurna, ali da je skoro izvesno da je tako, pa se nadam da jeste, tj. da imam tačnu informaciju. Fiksni broj je navodno slobodan za prenos samo u toku otkaznog roka, što je 30 dana u uobičajenom slučaju, odnosno ovih 7 koje sad nameću. S tim u vezi, ako bi mi "izašla u susret" i odmah u potpunosti raskinula ugovor prihvatanjem opreme (tad im, naravno, ne bih ništa platio nakon današnjeg dana, plus bi tek tad imalo smisla da mi traži da odmah danas platim majski račun), fiksni bi crkao zauvek. Tako da sam zbog želje ostalih ukućana (a i babine, pominjao sam ranije na temi, hahah) prihvatio tu žrtvu i potpisao papir koji svima daju, a opremu vraćam za sedam dana, dok dotad A1 treba da pokrene prenos, jer kod njih taj fiksni prebacujem. To sam, jelte, mogao da uradim odmah 1. juna da mi je lepo rečeno, a u ponedeljak bismo raskrstili, ali tako je kako je, kad sam već odlučio da zadržavam fiksni, trpim. A možda im i napišem neki besan mejl, razmisliću...