Šta je novo?

Android navigacija i mape

Niko da pomene Apple mape?
Imam ja apple maps posto sam na iPhone. Pa pazi, ako gledamo Srbiju, nista posabno, tj, sve radi, mape OK, ali nisu ni blizu onima preko. Ako gledamo preko, onda zaista radi perfektno. Mape su detaljnije nego gmaps, u istima su svako drvo ubelezili, da ne pricam o parkovima, zaista lepo izgleda. Ako bih poredio gmaps i apple maps, ne bih bio posten, jer sam priklonjen apple-u ali realno, tu su, ne bih ja tu nikoga izdvajao. Sto se tice onih drugih stvari restorani, prodavnice, itd, u blizini, a sto nije toliko bitno za navigaciju, tu je gmaps u prednosti, jer je krcat informacijama i slikama. Apple nema toliko tih info ali neko to i voli da bude cistije. Meni licno pata karte, mada mi se vise svidja apple, sam prikaz a i rutiranje je bolje, medjutim to vazi za preko, dok ovde sve OK, ali dzabe kada mape nisu onako detaljne.

Apple je inače snimao ulice kamerama po Srbiji prošle i ove godine, ali nisam čuo da je još išta pušteno.

@Snejk

Nije, nema drveća. 🙂
Inace cistiji ekran i sada vidim, nisam ni obracao paznju, kada ukucam adresu, tipa drugi grad, prikazuje odmah i vremensku trenutno u tom gradu.

Mudro, znači Apple Maps spada u Android navigacije i mape. Pošto je skoro moderator ovde opominjao nekoga da se ne piše o onome što ne može u kolima da se koristi za navigaciju (tipa "pešačke" mape), kako misliš da možemo na Androidu da koristimo browser za navođenje? Ono kao nekad papirnu mapu, pa malo malo pa staneš, raširiš mapu (otvoriš browser) i gledaš jel si nešto promašio.😀
Back on topic, koristio sam ovaj sakati free TomTom juče. Jeste da nema 90% opcija kojih ima na NDS varijanti (možda dodaju vremenom, kao skidanje mapa), ali sama navigacija je bila besprekorna po meni, istina nije bilo nešto komplikovano niti duži put, ali obećava. Meni jako bitna stvar je da pokazuje skoro uvek 3 opcije za rutiranje. Npr. ova opcija se plaća kod MapFactor-a.

Sada, kada ste me podsetili, malo detaljnije gledao i jednu voznju po poznatoj ruti pustio apple maps, oho, bas je skockana, cak i ove mape koje nisu kao preko, lepse mi izgledaju nego na gmaps-u. Mana mi sto je voice na Hrvatskom, nema Srpskog, ali sve u svemu bas fino radi. Sto se tice Tom Tom-a, licno sam je video nekoliko puta ranije, tj, vozio se dok je ona radila i lepo je sve to islo. Ne znam, neka me neko ispravi ako gresim, ali se secam da mi je prijatelj ciji je auto bio rekao da je velika razlika izmedju navigacije u autu i telefonu, te ako me secanje dobro sluzi, ona ima ili svoj operativni ili je na linux-u, ne secam se bas dobro.

Zavisi od modela do modela automobila i posebno generacije ugrađenog sistema, ali noviji su uglavnom na Android Automotive OS (AAOS), stariji na nekom custom Linux.
E sad za razlike ne znam, kapiram da je lakše ažurirati mape na telefonu nego u autu, barem je bila muka davno na Garminu kod poznanika. Ko zna kako je sad u novim/novijim vozilima u 2026., cenim bolje/laganije. Ja tih problema nemam sa mojim autom kome sam upravo slavio punoletstvo.

Nazad
Vrh Dno