Šta je novo?

Validacija digitalno potpisanih dokumenata

• Začetnik teme Začetnik teme gmlale
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potreban mi je savet za proveru digitalno potpisanih dokumanata koja će mi stizati na mail. Znam proces potpisivanja svojih dokumenata u Adobe Readeru međutim nisam potpuno siguran da znam da proverim validnost digitalnog potpisa. Potpisao sam jedan pdf sa svojom LK (sertifikat MUP-a) i kad sam ga otvorio i kliknuo na potpis pokazuje mi da je validacija UNKNOW.
1778662155186.png

Kopiju istog dokumenta sam promenio i sačuvao. Kada taj dokument otvorim pokazuje mi upozorenje At least one signature is invalid, a kad kliknem na sam potpis pokazuje mi sledeće:
1778662337229.png

Reader očigledno prepoznaje kada orginalni dokument menjan i daje jasno upozorenje a i kada nije izmenjen ali ne može da izvrši validaciju potpisnika.

Udji i procackaj u Sig properties i Signing settings.
Jeste, dok nesto nisam podesio isto mi je javljao, ali ne secam se da li je "automatic cert chain download' (ne znam tacan naziv) ili sta.

Problem sa statusom UKNOWN se javlja zato što Adobe Reader fabrički ne prepoznaje sertifikaciono telo MUP-a Srbije, pa iako vidi da dokument matematički nije menjan, ne može da garantuje identitet potpisnika. Klikni na potpis, idi na Signature Properties, Show Signer's Certificate, izaberi karticu Trust, klikni na Add to Trusted Certificates i štikliraj opciju Use this certificate as a trusted root. Kada potvrdiš sa OK i osvežiš validaciju, potpis će pozeleneti i postati validan.

Druga poruka o grešci koju si dobio nakon izmene fajla potvrđuje da program radi odlično, prepoznao je da je struktura dokumenta narušena i odmah te upozorio na neovlašćene izmene. Da ne bi morao ručno da podešavaš poverenje za svaki dokument koji ti stigne na mejl, najbolje je da sa sajtova naših izdavača (MUP, Pošta...) skineš njihove zvanične Root sertifikate i uvezeš ih direktno u Adobe kroz podešavanja (Preferences, Signatures, Trusted Certificates). Nakon toga, svaki ispravno potpisan domaći PDF će ti se automatski otvarati sa zelenom kvačicom.

Problem sa statusom UKNOWN se javlja zato što Adobe Reader fabrički ne prepoznaje sertifikaciono telo MUP-a Srbije, pa iako vidi da dokument matematički nije menjan, ne može da garantuje identitet potpisnika. Klikni na potpis, idi na Signature Properties, Show Signer's Certificate, izaberi karticu Trust, klikni na Add to Trusted Certificates i štikliraj opciju Use this certificate as a trusted root. Kada potvrdiš sa OK i osvežiš validaciju, potpis će pozeleneti i postati validan.

Druga poruka o grešci koju si dobio nakon izmene fajla potvrđuje da program radi odlično, prepoznao je da je struktura dokumenta narušena i odmah te upozorio na neovlašćene izmene. Da ne bi morao ručno da podešavaš poverenje za svaki dokument koji ti stigne na mejl, najbolje je da sa sajtova naših izdavača (MUP, Pošta...) skineš njihove zvanične Root sertifikate i uvezeš ih direktno u Adobe kroz podešavanja (Preferences, Signatures, Trusted Certificates). Nakon toga, svaki ispravno potpisan domaći PDF će ti se automatski otvarati sa zelenom kvačicom.
To je ta priča. Instalirao sam Fox Reader umesto Adobe Readera jer Adobe zagušuje komp a ima i nekih problema sa štampom. Foxit Reader isto radi priču i oslanja se na bazu sertifikata iz Windowsa. Skinuo sam root sertifikate nekoliko sertifikacionih tela, iznenadilo me da dosta ljudi potpisuju sertifikatima Kancelarije za IT i e-upravu, verovatno sa sertifikatima u cloudu.

Nazad
Vrh Dno