Razumem da neko zbog skore istorije ne voli USA i "zapad" generalno, razumem da mere nadzora koje tamo sprovode nakon 2001. pod izgovorom borbe protiv terorizma nisu ni liberalne ni demokratske i da ti ima mnogo licemerja, razumem i još veće licemerje ekstremne "woke" agende i nekih zakona i pravila koje su nastali pod tim uticaje, ali porediti slobodu pojedinca, organizacija i političkog delovanja u tim društvima, uz sve mane, sa Kinom ili Rusijom (ili još gore Iranom gde žene hapse zbog marame) je smešno. Pa vreme između dva rata - vreme Hitlera i Staljina, a ni ostali nisu ideološki bili mnogo bolji, samo malo manje nasilni.
Pogledate samo na YT koliko ima kanala koji kritikuju američke "liberale", na hiljade, od kojekakvih ludaka do ozbiljnih konzervativno nastrojenih intelektualaca, a stalno neko pokušava da prikaže kako ne sme da se kritikuje jer su ukinuli neki pojedinačan kanal koji je baš preterao. Isto tako, pogledajte koliko ima onih suprotnih, koji kritikuju konzervativne aktiviste i političare, koliko kritikuje Trampa i nikom ništa. Koliko ima takvih ruskih ili kineskih kanala? Nađite jednog Rusa koji živi u Moskvi i snima kritički nastrojeni video o Putinu...
Što se tiče nadzora, ja sam negde između evropskog i američkog stava. Kada se radi o javnom prostoru apsolutno bih dozvolio neograničeno snimanje, i od strane državnih organa i od strane pojedinaca, ali uz zabranu javnog objavljivanja snimljenog sadržaja bez saglasnosti snimljenih lica (uz minimalan broj izuzetaka, gde postoji neki veći opšti interes) i zabranu automatskog praćenja kretanja pojedinaca, sem onih koji su na nekim "merama". Moja logika je da kada sam na ulici, svakako me vidi na stotine ili hiljade ljudi, o kakvoj onda privatnosti pričamo.