Šta je novo?

Raiffeisen bank

Beše kod iRačuna nema reizdavanja Dina kartice? Kad sam otvarao račun, imao sam Visu i Dinu u fizičkom i digitalnom obliku. Sada, kada im je istekao rok važenja, sam dobio samo novu Visu a Dine nema u aplikaciji ni u kom obliku

Bilo koja kartica koja se ne koristi u periodu od, ako se ne varam, poslednjih godinu dana u odnosu na datum isteka se neće reizdavati. Digitalne se svakako ne reizdaju

Čim klijenti ćute ili se ne bune, znači da većini to tako odgovara, a i ako je neko bude tražio, pokupiće je u poslovnici.

Zar nije obavezno izdavanje i reizdavanje dine?
Nije uopšteno, samo pre drugih debitnih kartica. Banke uopšteno nemaju obavezu izdavanja debitnih kartica, što neke i koriste, poput 3Bank. U suštini je preciznije posmatrati priču obrnuto: da bi se izdala strana debitna kartica, prvo se mora izdati domaća, što je trenutno samo Dina. Raiffeisen je to u suštini ispoštovao, jer mu je novu Visu izdao dok mu je važila stara Dina. Dakle, ta stara Dina je izdata pre nove Vise i neko vreme su važile istovremeno. U narednom krugu, kada opet dođe vreme za reizdavanje Vise, moraće da izdaju i Dinu.

E, sad, izdavanje Dine je svakako besplatno, pa verujem da ne bi pravili problem ako bi im neko naknadno tražio da mu se i ona izda, mada se ne sećam da je bilo konkretnih iskustava sa time. Najsličnije kog se sećam je sledeće: klijent je primetio da mu je reizdata samo Visa, i to u mesecu u kom su mu u aplikaciji bile vidljive i stare kartice i ta nova, budući da ima preklapanja u važenju. Brže-bolje je platio nešto zapostavljenom starom Dinom i ubrzo mu se pojavila nova, dakle reizdali su mu je sami nakon te transakcije.

Razumem zašto ljudi ne vole Dinu jer jeste nepraktična u mnogim aspektima, ali mislim da je i dalje treba imati. Za početak, sad imaju beskontaktnu verziju (ja sam jedan od onih koji su zahtevali da im se ona naknadno izda kad je Rajf kasnio sa tim) pa se i tu stvari poboljšavaju polako. Ne može da se kupuje onlajn, okej, ali da imamo prave virtuelne kartice ni to ne bi bila tolika muka. A za druge svrhe Dina ima i neke prednosti.

Kao prvo, marže za domaće trgovine bi trebalo da budu manje na Dina karticama, a i zašto bismo mi večito finansirali Visa/Mastercard monopol? Drugo, nije loše što Dina ima manji limit na transakcije i traži pin, za ne daj Bože. I kao treće, nije uopšte loše imati drugu karticu? Evo sinoć je ženi na Visa kartici prošla neka čudna transakcija od 60 centi, od neke „firme” iz Amerike. Ona niti ima devizni račun niti kupuje koješta preko interneta. Odmah zvali, blokirali karticu, tražili novu. Da nije dobila i Dinu (koju takođe odbija da koristi) 7+ dana ne bi imala karticu.

Poslednja izmena:
Jel moze dina da se ubaci u neki Payment procesor?

Da budem precizniji, u neku app kao raipay, applepay ili gpay za plaćanje telefonom?

Nacionalna Dina, čini mi se, ne može na Temu, pošto je terminal u Irskoj. Verovatno je u pitanju UnionPay ili eventualno Discover. Uglavnom, za domaća plaćanja radije koristim Dinu, pošto me je mrzelo po starom da generišem jednokratnu lozinku, a pogotovo ovo sad sa notifikacijama što su otežali kad se plaća Visa karticama je haos. Nekad stigne, nekad ne, jer je zavisno od GMS i ako istekne tajmer, onda nema leba da se ponovi zahtev, nego mora da se otkaže pa ponovi plaćanje.

Nazad
Vrh Dno