Šta je novo?

Samsung Galaxy S25

Uradio sam to više puta na S25U (posle stavljanja stakla) i ništa ali nisam na S23 posle poslednje promene a on otključava kao munja (ranije dok mi je bio glavni telefon isto me zezao). To je ono što mi je interesantno. Radi brzo kao dok su čitači bilo na power tasterima.

Paradoks je da je u novijim telefonima i moderniji senzor, koji je jel'te precizniji pa je i telefon sigurniji, ali to je mac sa dve ostrice za neke ljude nazalost

Kako misliš zeznuo sa punjenjem u kolima?
Zbog prirode posla sam mnoooogo u kolima. Navigacija je maltene non-stop uključena, jer pratim kilometražu, a i valja znati gde treba da stignem i kada. Doduše, na starom 12 pro kinezu je od starta baterija bila slaba strana (4600), ali je držala do večeri u prvih godinu dana. Kada je došla situacija da je moralo po 2x dnevno da se puni, utaknem ga u 12V, i ne vadim dok ne krenem iz auta, a da bih imao dovoljnu autonomiju na terenu (šeme, prospekti, beleške, snimci, banka, korespodencija). Jeste auto punjač bio brzi, ali "struka kaže" da nije dobro stalno puniti telefon u kolima, a baš to sam radio. Na kraju je stiglo do toga da sam telefon mogao da koristim ne više od sat i po od 100% do gašenja. Moram da kažem i to da telefon punim kad mi treba, bilo da je na 80 ili 8%, uvek do 100% i čekam da se sklone ona slovca sa ekrana, znam i da ostavim celu noć na punjaču. Isto tako radim i sa A52 koji je sekundarni aparat (bukvalno za familiju i bliske osobe da mogu uvek da me dobiju), a baterija na njemu traje i traje. Njega 12V nije pipnulo. Povučen iskustvom sa baterijom na A52 sam i uzeo 25U, i nisam se pokajao, bar za sada.

Pitao sam te jer me čudi to da autopunjač više urniše bateriju. Tebi je očigledno bio neki problem sa baterijom nevezano za autopunjač

Zbog prirode posla sam mnoooogo u kolima. Navigacija je maltene non-stop uključena, jer pratim kilometražu, a i valja znati gde treba da stignem i kada. Doduše, na starom 12 pro kinezu je od starta baterija bila slaba strana (4600), ali je držala do večeri u prvih godinu dana. Kada je došla situacija da je moralo po 2x dnevno da se puni, utaknem ga u 12V, i ne vadim dok ne krenem iz auta, a da bih imao dovoljnu autonomiju na terenu (šeme, prospekti, beleške, snimci, banka, korespodencija). Jeste auto punjač bio brzi, ali "struka kaže" da nije dobro stalno puniti telefon u kolima, a baš to sam radio. Na kraju je stiglo do toga da sam telefon mogao da koristim ne više od sat i po od 100% do gašenja. Moram da kažem i to da telefon punim kad mi treba, bilo da je na 80 ili 8%, uvek do 100% i čekam da se sklone ona slovca sa ekrana, znam i da ostavim celu noć na punjaču. Isto tako radim i sa A52 koji je sekundarni aparat (bukvalno za familiju i bliske osobe da mogu uvek da me dobiju), a baterija na njemu traje i traje. Njega 12V nije pipnulo. Povučen iskustvom sa baterijom na A52 sam i uzeo 25U, i nisam se pokajao, bar za sada.
Što je koristiš rutinu za bateriju? Ne znam da koristiš samo mape, ili android auto. Ja recimo imam rutinu da kad je pokrenut Android auto i telefon je na punjači, da isključi brzo punjenje, prebaci na light profil i ograniči punjenje na 90%.

Zanim me ovo što "struka kaže" da ne valja da se puni telefon u automobilu. Ne kažem da možda nije tačno, samo me zanim neko stručno onjašnjenje koje stoji iza te konstatacije.

Navigacija = grejanje tel + punjenje bez limita i bez passthr = toplota + 100% all the time = brze degradiranje baterije. Ako put traje 4-5-6h i ucestali su nije nista zacudjavajuce. Vrv se moze umanjiti efekat na bateriju uz tel na zaklonjenom mestu, hladnija klima u autu i limit na 80%. A za def zakljucke ce morati neki kinezi da odrade studiju🤣

Ih, ovo je zrelo za disertaciju. A Kinezi nek se češkaju. Za AA moram da uradim update kompletnog sistema, a vrlo je verovatno da bih morao i centralnu jedinicu da zamenim, iako je 9", a to kad se sabere izađe oho-ho (amerikanac, a kod nas je deficit sa dobrim servisima za jeep, bukvalno sam za 1 mesec promašio next gen U connect-a sa AA out of the box). Zato izbor i ide na veliki ekran i babaroga telefon. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan (i iznenađen) sa 25U.

Razumeo bih da tel ne držim na volanu bicikla zbog vibracija ali u autu i kada se puni on (S25 plus) samo blago gubi %, tipa 2% na sat. Održava ga živim malo sporije nego što troši na ekran i navigaciju.

Ista priča, Android box za kola rešava problem.

Koje na aliju je dobro staklo a da je glatko na dodir a ne da ostaju tragovi prstiju kao da sam ih drzao u tovatnoj masti... Imao sam obicno nije znalo da se zaplja nikad a sada kada sam stavio neko privacy nije za nista. Pa me zanima da li je neko nasao dobro staklo privacy a da je glatko? Slobodno pustite preporuke u PM ako ne mozete ovde 🙂

Navigacija = grejanje tel + punjenje bez limita i bez passthr = toplota + 100% all the time = brze degradiranje baterije. Ako put traje 4-5-6h i ucestali su nije nista zacudjavajuce. Vrv se moze umanjiti efekat na bateriju uz tel na zaklonjenom mestu, hladnija klima u autu i limit na 80%. A za def zakljucke ce morati neki kinezi da odrade studiju🤣
Očekivao sam da će odgovor biti u pravcu kako je štetno puniti telefon na 12v punjaču za upaljač, zato sam tražio pojašnjenje. A ovo što si naveo je standardni stres za bateriju koji možeš da proizvedeš u bilo kojim uslovim, a ne nužno u autu. Uzmi prikači ga na brzo punjenje i peglaj fortnajt u sobi ili ga poveži na brzi powerbank i preko dana po najvećem suncu snimaj u 4k 60fps. Mislio sam da odgovor ima veze sa vrstom punjača, a ne sa načinom korišćenja uređaja.

Pa naravno da je punjenje u kolima drugacije od punjenja na zidnom punjacu (kuca/posao). Podrazumeva se da punis jednom dnevno i to vecina radi uvece ili nocu.
Kolski punjaci su sad vec dovoljno kvalitetni da vise i nema razlike ako ces samo da ubodes na sat, sat i po u autu ili kuci ali u kolima je potpuno drugaciji rezim, ili visesatno przenje na punjacu (i suncu) ili visestruko a krace... + sad je Android Auto vec postao standard (bar GPS ako ne i flac ili internet radio) .
Te ekstremne primere koje si naveo niko ne podrazumeva i ne broje se u standardnu upotrebu telefona.

Poslednja izmena:
Pa naravno da je punjenje u kolima drugacije od punjenja na zidnom punjacu (kuca/posao). Podrazumeva se da punis jednom dnevno i to vecina radi uvece ili nocu.
Kolski punjaci su sad vec dovoljno kvalitetni da vise i nema razlike ako ces samo da ubodes na sat, sat i po u autu ili kuci ali u kolima je potpuno drugaciji rezim, ili visesatno przenje na punjacu (i suncu) ili visestruko a krace... + sad je Android Auto vec postao standard (bar GPS ako ne i flac ili internet radio) .
Te ekstremne primere koje si naveo niko ne podrazumeva i ne broje se u standardnu upotrebu telefona.
To me zanima, ko je dokazao da su autopunjaci stetni za telefon? Jel radjeno neko istrazivanje, analiza...stagod? Ili smo u fazonu ma to je malo ***** ne moze sigurno da puni isto kao i zidni punjac? U prevodu licni i subjektivni stav. Necemo to, nego cista fizika, auto punjac je stetan po bateriju telefona zbog...pa sad toga, toga i toga (napon, amperaza...). Ja iskreno ne vidim razlog zasto bi bio, ali sam uvek spreman da naucim nesto novo. I naravno odmah u startu da kazem da se ne porede babe i zabe...tj. neki brendirani zidni punjaci i autopunjaci dobijeni na štandu političe stranke ili u kesi na sajmu automobila zajedno sa ostalim privescima i flajerima, a koji koštaju pola dolara na aliju i na koje ja ni pod tacku razno ne bih povezivao ne telefon nego bilo sta. To smeće ne uzimamo u razmatranje. Nego ako za poredjenje uzmemo ankerov zidni punjac, onda uzmemo i ankerov punjac za auto, ili neku jeftiniju a isto solidno kvalitetnu opciju u vidu toocki ili essager punjaca. Ja licno koristim trenutno essager punjace i kod kuce i na poslu i u autu...i ne vidim nikakvu razliku u brzini punjenja, grejanju telefona i slicno. Svi oni su mi povezani preko onih kablova sto mere napon, amperazu i snagu punjenja i na svim punjacima je apsolutno ista i stabilna. Opet kazem, to je moje iskustvo, ali sam svakako rad da cujem i druga.

Poslednja izmena:
Nije poenta priče auto vs zidni punjač nego način punjenja, kola vs kuća/kancelarija.
Staviš telefon na punjenje i ne pipneš ga dok se ne napuni (eventualno laka upotreba) vs bodeš telefon 15x dnevno sa stalno upaljenim GPS+npr muzika.
Ne može da bude isti stres za bateriju taman da su oba punjača istog kvaliteta (a kažem da sad ima kvalitetnih kolskih punjača).

Nazad
Vrh Dno