Šta je novo?

Data centar Srbije i prvi superkompjuter u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Prema podacima iz marta, u Srbiji radi ukupno 13 data centara, dok ih je u Evropskoj uniji više od 3.000. Plan Evropske komisije je da njihovi kapaciteti u narednih sedam godina budu utrostručeni.

A onda onaj kontroverzni deo, zagađenje, enormno zagrevanje u radijusu od 10km i potrošnja vode 20t dnevno prosek grada od 50k stanovnika:

[PDF] The data heat island effect: quantifying the impact of AI data centers in a warming world

Šta mislite o tome danas??

Current Status & Challenges​

Not yet in commercial data centers despite potential

^^^

OK, slično kao Preplxity i kineski AI nagađa da će možda biti, a da li postoji neki validan link da li se i gde to komercijalno koristi?
To će odgovoriti koliko je realno da to bude u Kragujvecu, jer nismo mi baš toliko ispred svog vremena...

A onda onaj kontroverzni deo, zagađenje, enormno zagrevanje u radijusu od 10km i potrošnja vode 20t dnevno prosek grada od 50k stanovnika:

[PDF] The data heat island effect: quantifying the impact of AI data centers in a warming world

Ako bi se rešili uglja i prljave tehnologije rudarenja, neto balans zagađenja bi, uprkos tom datacentru, bio daleko povoljniji.

Poslednja izmena:
Pošto je obrisana puna verzija odgovora, koji mi outsourced i kome pripada cyber delatnost KG data centra, zakonski. Neću dalje nastavljati priču na forumu koji je jednostrano politički obojen.

Nije ti obrisana poruka zato što je forum jednostrano politički obojen, već zato što su odlučili da budu “neutralna pavlaka”.

Ne znam čemu tolika buka oko politike u ovom slučaju, kada je izneta inicijalna ta neka argumentacija protiv datacentra loša:

• Datacentar u Kragujevcu će izazvati "epsko zagađenje"
  • Datacentar u Kragujevcu ne treba graditi, jer nije zasnovan na neuromorfnom kompjutingu i zato je "u ravni fabrike VHS kaseta u 2010. godini". Sorry, ali ovo je totalna besmislica.

Zaista mi je teško povezati temu datacentra i politike, osim što je kod nas sve politika. Uostalom, ova vlada ionako verovatno neće stići da ga kompletira, nastaviće neko drugi.

zasto mi je poruka obrisana ? napisao sam

" zanimljivo "

a ok.. vidim da je bio pokolj lol

e ******.
ja recimo smatram da srbija treba 100% da ide u pravcu datacenntara.

sta sad i to ne valja? ne treba ni datacentre da imamo?

napisah dugacko obrazlozenje zasto mislim da je ovo pun pogodak pa ajde da ga podelim i ovde
pa da probam da objasnim moje sagledavanje stvari :

SVET je trzisna utakmica. zemlje medjusobno imaju robnu razmenu (i sa izuzetkom SAD) prosperitet Zemlje zavisi od toga koliko vise PRODA nego sto KUPI. to bi znacilo da zemlja treba da proba da PRODAJE (izvozi) vise, a KUPUJE (uvozi) manje.

prosperitet ZEMLJE ne mora UVEK da se odrazi na prosperitet stanovnistva (jer novac moze da se grupise u gornjiim slojevima i stvori nejednakost) ali u nacelu, generlani je stav da BOGATIJE ZEMLJE ipak imaju i VISI STANDARD ZIVOTA.

to bi znacilo da je za srbiju DOBRO, kao i za SRBE (ili druge stanovnike srbije), da TEZI tome da bude USPESNA I BOGATA ZEMLJA ( tj da VISE izvozi a MANJE uvozi)

srbija je zemlja ogranicenih mogucnosti.
1. ima pismeno stanovnistvo
2. ima kvalitetnu zemlju i dobre prirodne uslove

mala je zemlja i nema narocito razvijenu tesku industriju a moguce da i ne moze da je ima zbog male velicine (npr u porejdennju sa kinom)

to znaci da srbija - jedino sto moze da ponudi - svetu - su stvari iz ove dve kategorije

1. - pismeno stanovnistvo sto znaci outsorcing. ili proizvodi. ovde zbog IT prevlasti u svetu kao i generlano lakseg izvoza it usluga, it se namece kao dobar izvor. npr ja sam po zanimanju ARHITEKTA ali meni je mnogo teze da moje intelektualne usluge IZVOZIM (jer sam arhitekta i vezano je za fizicki svet kao i regulativnu koja zavisi od zemlje do zemlje), dok je IT ekipi mnogo lakse da to radi. to znaci da je srbija u stvari NAJ KONKURNETNIJA za izvoz IT USLUGA. to je verovatno i razlog zasto se to najvise kod nas primilo pa imamo puno it kompanija, neke od njih su outsorcing (losije) a neke imaju svoje proizvode (npr nordeus - mnogo bolje!)

2. kvalitetna zemlja i dobri prirodni uslovi - mozemo da proizvodimo i izvozimo HRANU kao i da radimo na seoskom turizmu. obe ove stvari srbija i radi npr najveci smo izvoznici maline.

dakle, jedine dve ekonomske grane gde srbija moze da bude DOMINATNO SPOSOBNA u kontekstu SVETSKOG TRZISTA

1. su intelektualne delatnosti primarno informacione tehnologije
2. proizvodnja hrane i seoski turizam

DATACENTRI pripadaju tacki jedan, a trenutno zbog velike potraznje za njima usled AI tehnologija ( sto je kratkotrajni BOOM i nece trajati zauvek ) , srbija ima PRILIKU da udje u trziste datacentara, i dugorocno uzme za sebe deo tog trzista.

defakto trziste AI data centara je OGROMNO mozda svetski najvece trziste trenutno i cak i mali procenat toga trzista predstavlja OGROMNE FINANSIJSKE BENEFITE za zemlju, kao i bolju geopoloticku poziciju u svetu (primer tajvan je izuzetno bitan iako je malo i sustinski bi trebalo da bude nebitno ostrvo)

dakle, strateski - DATACENTRI - u srbiji - I TO BAS U OVOM TRENUTKU - su IZUZETNO dobar korak, i u stvari NAJPAMETNIJA STVAR koju SRBIJA kao ZEMLJA moze da uradi.

kako ce se to odraziti na STANOVNISTVO srbije, da li ce novac biti rasporedjen ravnopravno ili predominantno grupisan u visim slojevima pa uticati na povecanje nejednakosti, kao i kakav ce to uticaj imati na zivotnu sredinu i da li ce izgradnja u potreba biti propracena kvalitetnim inzenjerskim radom i dobrim implementacijama ili ne --- ZAVISI od -- REALIZACIJE.

dakle, moj je stav, da jedino sto moze biti predmet razgovora je REALIZACIJA datacentara (kako to uraditi na najpametniji nacin ) a ne i DA LI SU DATACENTRI UOPSTE DOBRI === da , DOBRI SU. zapravo IZUZETNO SU DOBRI.

Datacentri su nesto gde srbija moze biti GLOBALNI igrac (kao mala zemlja sa malim mogucnostima malim resursima ali jeftinom strujom i visokom pismenoscu)

Datacentri su pun pogodak.

TLDR;

datacentri su polje na kome srbija moze da se takmici i bude ne samo konkurentna vec i lider. ne zahtevaju nista sto nemamo, a zahtevaju sve sto imamo.

Datacentar je tu, u upotrebi je, ali nije kompletiran jer nedostaju neke funkcionalnosti koje se očekuju, pogotovo da se transformiše u Cloud provajdera što neće skoro (Oracle je doneo dosta toga na tom planu ali to je njihova licencirana platforma, ali eto i taj Jovanovac nema sve na šta ste navikli na AWS, Azure, GCP). Ono što najviše nedostaje datacentru da postane ozbiljno i sigurno rešenje jeste disaster recovery, treba ih više u zemlji za tako nešto. I to se gradi, samo neće skoro biti završeno.

Sa politikom je apsolutno povezano ali ako naivno mislite da će se dolaskom promena srušiti postojeći datacentar i graditi novi od nule, pa ne znam šta da vam kažem, imate tli godine 🙂 Promeniće se neki ljudi ali core će ostati isti, nema baš toliko puno ljudi u Srbiji sa odgovarajućim skil setom spremnih da rade za državu, za skromne plate... ili možda mislite da će to da se promeni, da će nova politička opcija da ljude u DDC da najednom plaća ko da smo u San Francisku? Opet, tli godine 🙂

Njihov najveći problem jeste retencija kadrova, čim neko malo se uhoda i nauči nešto eto ga van DDC na drugom poslu, u drugoj firmi, a kažu ljudi sve sami stranački uhljebi rade tamo, e tu imamo paradoks, ljudi stranački ništa ne znaju i ljudi koji odlaze na bolje plaćene poslove što je realnost Kancelarije za IT i eUpravu. DCT Kragujevac, koji je kao privatni pandan DDC Kragujevac je firma koju formirali ljudi koji su radili od starta na otvaranju DDC Kragujevac, i daleko je taj DCT primitivnije i sirovije rešenje od državnog, više je ko VPC provajder nego li nešto više u ovom momentu.

@Kass bas me zanima sta nalazis za humoristicko u mom postu? mozda srbija i globalno dominantna? nesto drugo?

Ako mi, kao građani Srbije nemamo nikakvu korist od toga, izuzev za vlasnike i zaposlene u data centru, ne vidim šta je tu dobro?
To je čisto materijalistički pogled, ali dodajmo i neku drugu perspektivu, ako je to loše za ekologiju itd. Gde smo mi tu?
Ko daje pare za data centar?
Ok, stičemo iskustvo, dobijamo radnu snagu koja vredi, to je korisno.
Jeftina nam je električna energija, ali dokle će biti tako? Sa potražnjom ide cena na gore.
Trenutno subvencionišem RTS, obnovljive izvore energije, banku i verovatno još ponešto, a nisam siguran da dobijam bilo šta za uzvrat.
Izvinjavam se ako ovo izgleda kao flejm, nije flejm, nego sam više prs'o od napretka koji me zakopava sve dublje.

U bolesnom sistemu je sve bolesno a ovde mi pricamo kao da su stvari normlane, Data centar bi vrv bio dobra stvar za nas da ovaj drzavni sistem ne uhlebi tamo ljude bog zna kakve i da taj sav profit bog zna gde iscuri a ljudima ostane samo manjak ekologije. Mozemo uzeti primer VTI ljudima se svidjaju projekti na VTI ali niko nece za smesne pare da ide da radi tamo, a da je svime time upravlja kako treba da ima manje javasluka mogle bi tamo i plate da budu normalne ali naravno da nije tako.

Oracle je doneo dosta toga na tom planu ali to je njihova licencirana platforma, ali eto i taj Jovanovac nema sve na šta ste navikli na AWS, Azure, GCP

Pa nema u stvari niko van pomenitih. Nemaju čak ni veći evropski cloud provajderi. Ne zovu se za džabe ovo troje "hajperskejleri".

Ako mi, kao građani Srbije nemamo nikakvu korist od toga, izuzev za vlasnike i zaposlene u data centru, ne vidim šta je tu dobro?

Imam utisak da se ovde data centri poistovećuju sa cloud uslugama. Data centri ni ne služe "građanima Srbije" nego pravnim licima tj. biznisima da ih popune svojom opremom s koje će potencijalno javno pružati cloud usluge. Za sada mi se čini da je DC u KG praznjikav. Osim nešto serverske opreme koju je postavila sama država za interne potrebe, pomenutog Oracle-a i nešto pravnih lica takođe za interne potrebe, nema više ništa.

Nazad
Vrh Dno