D
Deleted member 1735
Guest
Ko god se bavi kompjuterima ovo ce mu biti jako zanimljivo.
www.ekapija.com
Prema podacima iz marta, u Srbiji radi ukupno 13 data centara, dok ih je u Evropskoj uniji više od 3.000. Plan Evropske komisije je da njihovi kapaciteti u narednih sedam godina budu utrostručeni.
Poligon. 😉I dodati da će i ovo biti hakovano. 😀 Kakvi nam ljudi za zaštitu podataka, neće mi ništa biti čudno.
^Podatak iz 2024.Current Status & Challenges
Not yet in commercial data centers despite potential
![]()
Savić: Srbija će biti najjača zemlja po superkompjuterskoj moći - data centri baza za razvoj privrede
Savić: Srbija će biti najjača zemlja po superkompjuterskoj moći - data centri baza za razvoj privredewww.ekapija.com
A onda onaj kontroverzni deo, zagađenje, enormno zagrevanje u radijusu od 10km i potrošnja vode 20t dnevno prosek grada od 50k stanovnika:
Data Centers and Water Consumption | Article | EESI
www.eesi.org
![]()
Data Centers Create Heat Islands Stretching 6 Miles, Study Finds
Heat islands can worsen air pollution and increase heat-related deaths.gizmodo.com
[PDF] The data heat island effect: quantifying the impact of AI data centers in a warming world
Šta mislite o tome danas??
![]()
Savić: Srbija će biti najjača zemlja po superkompjuterskoj moći - data centri baza za razvoj privrede
Savić: Srbija će biti najjača zemlja po superkompjuterskoj moći - data centri baza za razvoj privredewww.ekapija.com
A onda onaj kontroverzni deo, zagađenje, enormno zagrevanje u radijusu od 10km i potrošnja vode 20t dnevno prosek grada od 50k stanovnika:
Data Centers and Water Consumption | Article | EESI
www.eesi.org
![]()
Data Centers Create Heat Islands Stretching 6 Miles, Study Finds
Heat islands can worsen air pollution and increase heat-related deaths.gizmodo.com
[PDF] The data heat island effect: quantifying the impact of AI data centers in a warming world
Šta mislite o tome danas??
Oracle je doneo dosta toga na tom planu ali to je njihova licencirana platforma, ali eto i taj Jovanovac nema sve na šta ste navikli na AWS, Azure, GCP
Ako mi, kao građani Srbije nemamo nikakvu korist od toga, izuzev za vlasnike i zaposlene u data centru, ne vidim šta je tu dobro?
pod 1 nemaš pojma šta znači ekonomija znanja i pišeš gluposti,@Kass bas me zanima sta nalazis za humoristicko u mom postu? mozda srbija i globalno dominantna? nesto drugo?
Državni data centar hostuje državne projekte i podatke. Nije ideja to pišeš, možda se to promeni ali ne vidim što bi. Zapravo bi idealno bilo da je država u stanju sa svojim kadrovima pokrije data centar i te projekte a ne da se angažuju eksterne kompanije. Apsolutno bi prioritet morale imati domaće kompanije, iako su dosta toga autsorsovali strancima ranije. Jeste, veoma je podložno korupciji ali tako je u svim porama društva.Pa nema u stvari niko van pomenitih. Nemaju čak ni veći evropski cloud provajderi. Ne zovu se za džabe ovo troje "hajperskejleri".
Imam utisak da se ovde data centri poistovećuju sa cloud uslugama. Data centri ni ne služe "građanima Srbije" nego pravnim licima tj. biznisima da ih popune svojom opremom s koje će potencijalno javno pružati cloud usluge. Za sada mi se čini da je DC u KG praznjikav. Osim nešto serverske opreme koju je postavila sama država za interne potrebe, pomenutog Oracle-a i nešto pravnih lica takođe za interne potrebe, nema više ništa.
Šta bi ti kao građanin i poreski obveznik hteo da imaš od data centra tj. kakvu korist? Drugim rečima, šta je tvoj interes u ovome?Sve što se plaća parama poreskih obveznika MORA da bude u interesu građana koji taj porez plaćaju, direktno ili posredno, nebitno.
S obzirom da je data centre finansirala država Srbija, stvar je prilično jasna.
Glavni problem ovde je potpuno odsustvo poverenja u institucije države Srbije koje su uzurpirane i ne rade u interesu građana, pa se postavlja krajnje logično pitanje - zašto bi data centar bio izuzetak.
Mmmmm, ne. Samo deo kapaciteta (rack prostora) koristi država za državne projekte, ostatak je prazan prostor predviđen za iznajmljivanje pravnim licima. Od toga se i finansira održavanje DC-a. U suprotnom bi DC bio čist trošak. Nije ništa drugačije ni sa Telekomovim DC-om u Katićevoj.Državni data centar hostuje državne projekte i podatke.
Tačno... ali sama država, ili bolje reći javna preduzeća, nemaju niti mogu da imaju sav potreban kadar za tako nešto. Privatni sektor uvek drži najbolji kadar... a to nije samo zbog viših plata. U svakoj državi je tako. Svaka država se oslanja na privatni sektor za realizaciju projekata.Zapravo bi idealno bilo da je država u stanju sa svojim kadrovima pokrije data centar i te projekte a ne da se angažuju eksterne kompanije. Apsolutno bi prioritet morale imati domaće kompanije, iako su dosta toga autsorsovali strancima ranije. Jeste, veoma je podložno korupciji ali tako je u svim porama društva.
Šta bih ja kao poreski obveznik hteo da imam od DC-a?Šta bi ti kao građanin i poreski obveznik hteo da imaš od data centra tj. kakvu korist? Drugim rečima, šta je tvoj interes u ovome?
Probaj da zamisliš državu koja radi u interesu građana pa nam opiši kako bi u tom slučaju izgledala izgradnja data centra od strane države, čime bi se finansirala izgradnja, čime bi se finansiralo održavanje, šta bi sve bilo u takvom DC-u i kako bi se postigla održivost.
Pokušao sam da nađem jedan, slovima bar jedan, onako, pošteno urađen projekat koji je napravljen sam i isključivo u korist građana Srbije, bez ikakavih poslednjih namera, u poslednjih 10 godina, ali bukvalno ne mogu da se setim nijednog.Potpuno očekivano za svaki projekat koji država uradi poslednjih godina, da prvo pomisliš na neku korupciju, iako sigurno ima i pozitivnih primera. Ako neko ima neka nabroji.
Nije u redu da zaključak izvlačiš onako kako tebi odgovara, jer ja nisam napisao da data centri nisu potrebni i da bi bilo bolje da nikada nije izgrađen, molim te da to više ne radiš.Znači u tvom interesu je da državni DC uopšte ne postoji tj. da bi bilo bolje da nikada nije izgrađen... jer tebe ne zanimaju DC-ovi niti imaš ikakvog dodira sa njima? E pa vidiš, rezultat toga je da je privatni sektor u našoj zemlji onda primoran da koristi hajperskejlere ili eventualno neke evropske cloud provajdere ili da iznajmljuje servere od Hetzner-a jer naša država nema kapaciteta da hostuje njihove servise.
I onda pare opet odoše napolje 😆... a država sve siromašnija. Nije sve tako crno-belo kako bi želeo da bude - data cantri loši, ne trebaju nam.
A što taj privatni sektor ne napravi DC?Znači u tvom interesu je da državni DC uopšte ne postoji tj. da bi bilo bolje da nikada nije izgrađen... jer tebe ne zanimaju DC-ovi niti imaš ikakvog dodira sa njima? E pa vidiš, rezultat toga je da je privatni sektor u našoj zemlji onda primoran da koristi hajperskejlere ili eventualno neke evropske cloud provajdere ili da iznajmljuje servere od Hetzner-a jer naša država nema kapaciteta da hostuje njihove servise.
I onda pare opet odoše napolje 😆... a država sve siromašnija. Nije sve tako crno-belo kako bi želeo da bude - data cantri loši, ne trebaju nam.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari