Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pročitao ko zna koliko tekstova, pogledao isto toliko videa, dok nisam doneo odluku...

Tesla model Y prosle godine u Norveskoj ubedljivo najprodavaniji auto sa 27600 primeraka. Sledeci je VW ID.4 sa 8800 komada.

Nije dzabe Tesla Y najprodavanija, jednostavno najzaokruzeniji auto koji nudi najvise za ulozeni novac.

Кад помену ID.4 видим да је грешка у оној табели изнад, уместо две Шкоде други ауто је ID.4.

Vredi i obratiti pažnju na to da je Model Y LR sa pogonom na sva četiri točka jeftiniji od onog sa zadnjim pogonom. A sa 0% kamate prve 3 godine se maltene i ne isplati gledati polovan..

Uzeh nedavno 2021 Toyota Aygo sa 24k km u mint stanju, sa zimskim setom, patosnicama i svim goodiesima. Automobil je bio namenjen sinu i supruzi i zaista je super za grad, potrosnja oko 5,4l na 100km, malen, lagan, jedino je prtljaznik taman za nedeljnu kupovinu... Elem, kupio sam ga kao privremeno resenje dok ne stigne elektricni Twingo kod nas. Cim su pocele da iskacu reklame za Twingo 19990 EUR itd... ja ga oglasim na PA, nikad brze prodam (cak uz zaradu od 15%), ocekujuci da cu u prvom Reno salonu moci da probam Twingo i da cu maltene moci da vidim sve boje.... kad tamo informacija da stizu tri komada u Junu na nivou cele Srbije i da se ne zna nista o subvencijama...
Twingo sa subvencijom bomba prica, Twingo bez subvencije bzvz... i evo sad pojma nemam sta da radim, da li opet da kupim SUS ili da uzmem neki polovni elektricni... ima li neko nesto pametno da predlozi?
Ne zanimaju me B SUVovi tipa ATTO i Leapmotor b10, vec vise A segment...

• Like
Reagovanja: mnt
Zašto isključivo A segment, nemaš prostora da ga parkiraš? Polovnu Teslu Model 3 kupiš i prodaš za iste ili veće pare, oko 20 i kusur hiljada, vidiš sa Aletom ili Vukašinom ili tako tim ljudima koji se tim bave da dovuku neku iz Norveške ili već ako ima na oglasima neki primerak, ovo dok traje besplatno punjenje kod AVA šoping parka će svakako da ide u korist ponudi/potražnji. Voziš se i uživaš dok ne nađeš nešto novo što ti više odgovara.

Možda čovek ne živi kod Ikeje?

A u BG svaki put kad vidim Teslu pomislim "vidi mučenika".

Nisam napisao zbog njega, već generalne fascinacije besplatnog punjenja, koja privlači kupce iz nekog razloga, pa bi tako lako prodao auto nekom kome je to zanimljivo.

Kako "iz nekog razloga"? Zar nesto besplatno nije dovoljno da bar malo zainteigira bilo koga o bilo čemu?
Još ako ti je to praktično, u smislu redovno usput, pa normalno da je to ogroman plus u odnosu na bilo koju marku.

Imam jednog drugara iz Smedereva, priča mi za neki punjač kod železare koji je do skoro bio besplatan (nije tesla svakako) a sad je to preuzeo valjda charge&go (ako sam zapamtio). Navodno od kad je tu počelo naplacivanje, nije ni jednom video da se nekome tamo puni auto a do tad je viđao svaki put kad prodje nekoga zakačenog. Logično.

Živim tačno 255km od IKEA centra, ali imam garažu i dvorište tako da mi to besplatno ne igra. Rođak ima dve Tesle Y za njega i suprugu i baš ih voli. Meni je dizajn baš upitan, slažem se da im je Tesla 3 najatraktivniji model, pogotovu facelift varijanta.
Elem A segment mi je potreban jer je drugi automobil, imali smo dva UPa, Aygo, imali smo i B segment kao drugi automobil tipa c3, Polo, Ibica...ali nekako mi je a segment prava mera za moj grad, a imam i sina sa probnom dozvolom i nlađeg sina koji će steći pravo polaganja od Februada 2027.
Gledao sam na sajmu čak i onaj Leapmotor T003 iz radoznalosti, ali deca bi me se odrekla da ono kupim. Baš mi je interesantno da Kinezi ne guraju tu priču oko A segmenta. To mi nekako najviše ima smisla kada govorimo o BEV

@KEJKN76 nema puno kineza u A segmentu, pogotovo ne u evropi. Obrati paznju na taj Twingo od 20k eura, on dolazi sa jako malom baterijom od 28kwh i bez DC brzog punjenja! Po meni je neprihvatljivo da auto nema u osnovnoj varijanti brzo punjenje, jer bez njega nije moguce ni putovanje sa takvim autom. A bez obzira sto je to gradski auto, mora biti sposoban da prevali i duzi put, pa makar se dopunjavao na svakih 100km.

Pogledaj Dongfeng Nammi box, on je 22k eura, ali svakako mnogo upotrebljivi auto od Twinga. Ili BYD Dolphin Surf.

Нама други, мали ауто служи само за локал вожњу, најдаље што сам га возио за ових 5 година, не рачунајући вожњу после куповине је 80 км до овлашћеног сервиса. Идеално за електрични, али неће жена још увек ауто на батерије…

@justPera ima li nekih novosti?
Juče me zvali iz BYD-a. Još uvek je na istom. Čeka se ministarstvo da ukloni zahtev za refundaciju. Možeš da predaš preko eUprave, ali ne postoji način da povučeš kada si već jednom predao osim da se lično tamo nosi zahtev. Navodno bi trebalo danas ili sutra da bude završeno.

Zašto isključivo A segment, nemaš prostora da ga parkiraš? Polovnu Teslu Model 3 kupiš i prodaš za iste ili veće pare, oko 20 i kusur hiljada, vidiš sa Aletom ili Vukašinom ili tako tim ljudima koji se tim bave da dovuku neku iz Norveške ili već ako ima na oglasima neki primerak, ovo dok traje besplatno punjenje kod AVA šoping parka će svakako da ide u korist ponudi/potražnji. Voziš se i uživaš dok ne nađeš nešto novo što ti više odgovara.
Ko je Ale?

Juče me zvali iz BYD-a. Još uvek je na istom. Čeka se ministarstvo da ukloni zahtev za refundaciju. Možeš da predaš preko eUprave, ali ne postoji način da povučeš kada si već jednom predao osim da se lično tamo nosi zahtev. Navodno bi trebalo danas ili sutra da bude završeno.
Spori su užas. A dobro o ovima iz BYD-a i tom liku što je predao sa pogrešnim papirima ne treba ni trošiti reči. Ali dobro zaboravićeš na sve te muke ako na kraju dobiješ subvenciju 🙂 (iskreno se nadam da će odobriti još sredstava i to se nadam da neće čekati još koji mesec da to urade)

Evo zamenili su mi jutros ovu posudu za tečnost za stakla sa tim senzorom. Koliko sam video na računu (iako ništa nisam platio, jer je u garanciji) cena dela je oko 1.400 dinara i sve sa “rukama” je bilo nešto oko 3.200 dinara.

Kaže mi spremačica dok sam sedeo u čekaonici da svi imaju tremu, jer trebaju danas Kinezi da im dođu u posetu/proveru.

Jedno pitanje za one sa EV koji nemaju svoj punjač kako punite auto? Čelićate pored auta na nekom punjaču? Kako to funkcioniše nikako da skontam iz prepiske, mislim nije valjda parkiraš ostaviš da se puni pa se vratiš. Malo mi to apsurdno da štediš nkvac a gubiš vreme sem ako nije usputno...

Ja nisam siguran da u Srbiji uopste postoji neko ko ima EV a nema svoj punjac 🙂 Mozda samo neko ko je iz BG, a ima Teslu koju je uzeo zbog besplatnog punjaca kod IKEA.

У Србији е-ауто још увек није за такво коришћење, у Норвешкој испред сваке радње/тржног центра стоје пуњачи, док обавиш куповину можеш и да допуниш ауто. Мада већина има своје пуњаче, јер овакво коришћење је по цени бара-бара са бензином/дизелом. Имам само једног колегу који има кућу али није хтео да инсталира пуњач, пуни у фирми или испред радње.

Jedno pitanje za one sa EV koji nemaju svoj punjač kako punite auto? Čelićate pored auta na nekom punjaču? Kako to funkcioniše nikako da skontam iz prepiske, mislim nije valjda parkiraš ostaviš da se puni pa se vratiš. Malo mi to apsurdno da štediš nkvac a gubiš vreme sem ako nije usputno...
Dok nisam imao svoj punjač, auto sam uglavnom punio u tržnim centrima. Dok bih završio kupovinu, baterija bi se taman dovoljno dopunila za nedelju dana gradske vožnje. Sada, kada imam svoj punjač, i dalje ga najčešće punim jednom nedeljno, ali osim uštede u troškovima imam i dodatni komfor, ako za vikend idem van grada, ne moram unapred da planiram gde ću dopuniti bateriju.

Kakav je problem sve i da neko što kažeš gubi vreme dok ga puni (ako baš ne radi ništa za to vreme, a ne vidim što ne bi radio nešto)???
Čekaj ti tu struju ne plaćaš na primer na punjačima po nekim tržnim centrima itd.
Znači čak da ga puniš i sporim AC punjačem za 1h ćeš ga napuniti za otprilike 60-70km gradske vožnje za koju bi inače platio na primer gorivo otprilike 1.150 dinara.
Znači “plaćen si” otprilike 10€ na sat što bi ti rekao da čekićaš pored auta (možeš i da sediš u njemu, lakše je).
Što dalje implicira da je to gubljenje vremena po mom mišljenju jedino, ako si na svom poslu plaćen više od tih 10€ po satu, što bi značilo da imaš platu preko 200.000 dinara.

Samo opet ne znam baš puno ljudi koji ne odu bar jednom nedeljno u tržni centar.
A nije baš ni da nam je medijalna plata u Srbiji blizu ovih 200.000 dinara, da ne kažem da je duplo manja. Tako da ako možeš da “crnčiš” i prodaješ neko svoje znanje svaki dan nekom 8h za manje ili isto para ne vidim zašto onda ne bih za iste ili veće pare prodavao svoje vreme gde ne moraš da radiš apsolutno ništa osim da čekaš u najgorem slučaju.

Opet to pričam konkretno za BG gde je najverovatnije da neko možda nema gde da ga puni osim tako.

Mnogo vi nešto “brinete” o nama i našem “mučenju” sa EV. Evo mene konkretno baš uopšte ne zanima da li ovi što voze na dizel moraju da produvaju DPF sa vremena na vreme ili da ga iseku i bace, a još manje me interesuje da idem po temama za fosilce i da ih pitam da li imaju muke sa DPF-om ili EGR-om i kako izlaze na kraj sa istima.

A tek što brinu o tome kako se pravi struja i da li su radnici u rudniku litijuma u Kongu prijavljeni na pun iznos...

Питао човек најнормалније, брецате се као да вам је жена потрошила 200 евра у шопингу док сте чекали и штедели у гаражи тржног центра.

Čovek se osetio prozvanim a postavio normalno pitanje. Slažem se ako je usput TC maravno sve ok ali da sad namenski jurim punjač nekako mi cimanje. Ne ulazim u isplativost već u komfor. Hvala na detaljnom iskazu i nije ništa lično. A za Kongo ahahhaha vrh

Pa svi besplatni su na takvim lokacijama gde ti je zgodno. Znači tržni centar, samoposluga, banka, hotel, garaža, restoran, parking firme ili naplatna rampa na auto putu. Tako da svakako ti je onda usput. Taj kad je kupovao auto sigurno je razmišljao gde će da ga puni i da li mu odgovara (u zavisnosti od km koliko prelazi, kakav mu je životni stil itd.).
Da se plaćaju brzi punjači kao preko oko 0,4€ po kW i taj što nema punjač bi se opet napunio brzo bez nekog velikog gubljenja vremena a vozio bi se opet 2-3 puta jeftinije nego na gorivo ili ko da vozi neki hibrid.
A kad smo kod komfora idi pitaj ove taksiste što voze plug-in hibride, pa ih viđam svaki dan ispred zgrade na punjaču da li je njima komforno pošto ga pune svaki dan jer je mala baterija. Pa sigurno da nije, ali im donosi verovatno lepu zaradu.

@mitar1982 Pa ako je on kako ti kažeš lepo samo pitao i ja sam mu lepo odgovorio. Da lepo prati ovu temu kako kaže znao bi da su svi ti punjači na usputnim mestima i onda ne bi ni postavio takvo pitanje. A i ne znam kako je mogao da stvori tu sliku na ovoj temi da neko ide na neki punjač koji mu nije usput.

Баш на овој страни помињу људе који возе Теслу и иду до Икее на допуну. Возачи који желе да се допуне, свега има данас.

• Funny
Reagovanja: PJ
@emaremare

Kako se usuđuješ druže hehe - osetljiva tema za EV vozače 😁 Komfor nije za mučenike koji žele da ekonomišu, prodaju svoje dragoceno vreme za par desetina evrića mesečno, a vreme je novac isto. Kako napisa "Čelićate pored auta" meni u glavi scena kako stojiš van auta uključen i kurblaš ručni generator struje 🤣 Nema tu komfora, komfor ti je da stisneš pištolj na pumpi i za 120 sekundi si pun i nastavljaš sa svojim životom, sve ostalo je kompromis ako nemaš svoj punjač.

@ormo hvala na jednostavnom i konkretnom odgovoru.

@GMT II nema razloga da budeš neprijatan (da, jesi bio neprijatan, sa ovim računanjem kolika je čija satnica/plata i DPF filterom). Mnogi od nas odlažu zamenu automobila, jer nisu sigurni šta ih čeka. Moj primer si video na prethodnim stranama na ovoj temi. U većini godine mi svaki BEV radi posao, ali imam i 2-3-4 meseca gde bih odlepio. Jutros sam bio u Kragujevcu, krenuo sam 20 min ranije i ponašao se kao da vozim električni auto, trošio 6.2. Planirao sam isto i u povratku, ali se nešto zakomplikovalo, pa sam malo dao gas, plus više saobraćaja, češće preticanja, u povratku 7.2 tj 16% više. I na SUS me baš briga, a kod električnog bi mi to potencijalno bilo problem. I zaista ne bih voleo da sam u povratku morao negde da čekam i 10 ili 20 min da se napuni. Za ovo konkretno ne bi bilo problem, to je nešto preko 300km, ali sama situacija pali alarm.

Mene ne brine trošak punjenja (struje ili goriva) i servisa (plivajući ili rashladna tečnost za bateriju), već isključivo narušavanje komfora. Imao bih i svoj punjač, ali komfor na putu me muči. Zaista želim električni automobil, ali nikako da opravdam tu kupovinu 😬

Evo farbam ženu već pola godine da joj je to prava stvar, da menjamo njen auto, ali nema poverenja.

Nazad
Vrh Dno