Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ajde par utisaka za Barista Pro,u odnosu na Vivu....spremao sam Alba blend,trenutno samo to imam...kafa je dosta "smirenija" i nekako lepo balansirana,ima slatkocu i neke ukuse koje nema kada se spremi na Vivi. Sam aparat je lak za rukovanje,vrlo brzo se uđe u fazon. Jedino što mi je tupavo što aparat ne greje portafilter "na suvo" ,nego moraš proterati vodu prvo da bi se ručka zagrejala. Probao sam sa fabričkim mlinom,kao i sa mojim Eureka Mignon Silenzio,razlike nem 🙂
Kako ti se krece pritisak na apratu?
Na mom Barista Express ide u 14-15bar, sto mi daje na izlazu bas nekako neizbalansirane ukuse, jacu gorcinu...

Kako ti se krece pritisak na apratu?
Na mom Barista Express ide u 14-15bar, sto mi daje na izlazu bas nekako neizbalansirane ukuse, jacu gorcinu...
Nem pojma,ovde nema barometar koji pokazuje koji je pritisak. Jutros sam imao čudan trip....prvi shot 16gr in,32 out za 28 sec (u to je bila ukljucena i pre-infuzija od 7sec). Par min posle toga,ista kafa,ista krupnoca,ista gramaza-32gr out za skoro 40sec....wtf?? Tačno počinje sve polako da mi ide na nerve,kad popizdim uzeću automatika,svega mi. Kafa sa kojom se trenutno uvežbavam je Alba Blend,nekih mesec-mesec ipo stara.

Nem pojma,ovde nema barometar koji pokazuje koji je pritisak. Jutros sam imao čudan trip....prvi shot 16gr in,32 out za 28 sec (u to je bila ukljucena i pre-infuzija od 7sec). Par min posle toga,ista kafa,ista krupnoca,ista gramaza-32gr out za skoro 40sec....wtf?? Tačno počinje sve polako da mi ide na nerve,kad popizdim uzeću automatika,svega mi. Kafa sa kojom se trenutno uvežbavam je Alba Blend,nekih mesec-mesec ipo stara.
Vraćaj Silenzio u igru...

Prekini ranije ekstrakciju.
Pa to sam i radio, prekinem ekstrakciju posle 15s. Kafa je super na ukus ali nekako nema gustinu.

Upravo sam sredio opv...

Sad je pritisak dobar. Prvi shot je ispao solidan, mnogo bolji nego ranije, ali jos uvek nije to to.
Jos malo sitnije mora da se melje.

Takodje mi stize ims basket za koji dan...

@sinda mlin je mislim glavni krivac za ovo sto si opisao... Ja sam ga mozda 2x koristio na mom aparatu cisto da probam... super jolly je ipak dominantan... Mada tvoj mlin bi trebalo da je malo bolji od mog integrisanog, ako se ne varam...

Prilozi

• 20260530_142547.webp
    20260530_142547.webp
    137.2 KB · Pregleda: 37
  • 20260530_142557.webp
    20260530_142557.webp
    106.4 KB · Pregleda: 68
Sad opalio brzinski jedan shot,samleo na Silenziu...ispala dobra bas. Iz ovog fabrickog kafa ispada u grudvama,dok silenzio istu kafu melje konzistentno skroz,bez klampinga. Sad je shot izasao za 26 sec (16in 32out) i ukus je top. Probacu da usitnim jos malo za sledeci put. Inace pre infuziju drzim na 7sec,a PID tacno na pola slajdera za podesavanje temperature.
@CarnX
Da,navodno je ovde neki Baratza unapredjeni mlin ako se dobro secam iz recenzija.

Poslednja izmena:
Treba mi misljenje o ova dva mlina Eureka Mignon Single Dose ili DF64 V2.5,moze i nesto trece,ali ova dva su prvi pik.Iskljucivo za espresso.

I ja se ponovih.

Prilozi

• IMG_20260531_114157.webp
    IMG_20260531_114157.webp
    70.4 KB · Pregleda: 51
  • IMG_20260531_114044.webp
    IMG_20260531_114044.webp
    91.9 KB · Pregleda: 54
Treba mi misljenje o ova dva mlina Eureka Mignon Single Dose ili DF64 V2.5,moze i nesto trece,ali ova dva su prvi pik.Iskljucivo za espresso.
Razmišljao sam o istom i na kraju ću uzeti single dose pro - samo iz razloga što je lutrija sa df64, *******cijom sa kalibracijom noževa out of the box i slično.

Izmedju ostalog to je i meni veliki minus sto se tice DF,ali da li je single dose pro stvarno toliko bolji od obicnog,pitam jer vidim da je razlika u ceni blizu 200e.

Ovo je neverovatno koliko je ovaj "mod" opv-a na Barista Express poboljsao stvari... Svaki shot je neuporedivo bolji od bilo kog dosadasnjeg... Zasto ovo nisam uradio odmah kada sam uzeo aparat... 🤦‍♂️

Baš sam čitao da je taj Barista Express u prvim serijama imao 15-16bar pritisak,dok su valjda neke zadnje serije izlazile u prodaju sa 9bar pritiskom,čak su ih tako i reklamirali prilikom prodaje. Ovaj moj Barista Pro out of the box ide sa 9bar pritiskom.

Pa to sam i ja citao ali onda sam naisao na to da mu ovaj barometar nije tacan i da se ne obraca paznja na njega... Sto sam i uradio, ali to je dovelo do toga da nisam mogao da napravim dobar shot... dok nisam slucajno u brzini propustio vodu 15s kroz filter i skontao da je ustvari kafa fenomenalna na ukus...

Šta bi sa ovim pokušajem ?
K'o Flojd i sitni nut, ili uspeo nešto 😉
Nisam stigao još uvek,morace da se napravi novo kućiste za termostat da bi funkcionisalo kako bi trebalo,već sam obezbedio parče aluminijuma za to,pa ću se igrati u narednom periodu.

Nisam stigao još uvek,morace da se napravi novo kućiste za termostat da bi funkcionisalo kako bi trebalo,već sam obezbedio parče aluminijuma za to,pa ću se igrati u narednom periodu.
Moze se napraviti i na 3d stampacu.

Moze se napraviti i na 3d stampacu.
Ne vredi,mora da bude od alu,jer to kuciste mora da prenese temp direktno do sonde,zato mora aluminijum+neki nosač koji će to da drži,plus pasta da poveže to kućište sa bojlerom 🙂 msm izvodljivo je,samo pitanje kako će u praksi da šljaka,ali pošto je Viva sada višak,mogu natenane da se igram 🙂

Ne vredi,mora da bude od alu,jer to kuciste mora da prenese temp direktno do sonde,zato mora aluminijum+neki nosač koji će to da drži,plus pasta da poveže to kućište sa bojlerom 🙂 msm izvodljivo je,samo pitanje kako će u praksi da šljaka,ali pošto je Viva sada višak,mogu natenane da se igram 🙂
Koliko se secam kad sam radio kuciste ti treba za termoregulator. Od njega ti ide merac temperature tipa pt100 i srafis ga umesto postojeceg termostata .
Napajanje kacis preko prekidaca, dok paljenje i gasenje grenaca ide preko brzog releja.

Koliko se secam kad sam radio kuciste ti treba za termoregulator. Od njega ti ide merac temperature tipa pt100 i srafis ga umesto postojeceg termostata .
Napajanje kacis preko prekidaca, dok paljenje i gasenje grenaca ide preko brzog releja.
Ne možeš da ga šrafiš umesto fabričkog termostata,zato što je kod Vive nalegajući obični,nije kao na Classic-u da se uvrće. Zato treba kućište posebno koje će se nekako nabudžiti umesto tog nalegajućeg termostata.

Ne možeš da ga šrafiš umesto fabričkog termostata,zato što je kod Vive nalegajući obični,nije kao na Classic-u da se uvrće. Zato treba kućište posebno koje će se nekako nabudžiti umesto tog nalegajućeg termostata.
Ahaaa. Sad videh na netu...
To neko naleganje na tesno. Jedino onda neki adapter napraviti od alu.

Ahaaa. Sad videh na netu...
To neko naleganje na tesno. Jedino onda neki adapter napraviti od alu.
Pa da,mora adapter-kućište,koje će imati kontakt naleganje preko termalne paste,i to će biti ok. Msm izvodljivo je,nista spec.

Nazad
Vrh Dno