Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Ja se jos nisam sreo sa perfektno napisanim softverom, a od drugih kolega sam cuo samo za par firmi koje tako rade.

Sve ostalo je dzungla kod.
pa logicno kada se jure rokovi, obecavaju nenormalno kratki rokovi onda imamo dzungla kod i jos je to tvoj softver
Bas na takvu situaciju sam naisao pre neki dan, na kraju kada sam video ko je napravio formu sve mi je bilo jasno ali posto je to osoba cija je i firma, kod nje je bitno napravljeno je ja sam napravila a to sto je puno propusta e za to mi sluzimo kada nam se klijenti zale da nesto ne radi

Znam, zato što većina tog softvera potiče od ljudi koji nemaju IT obrazovanje ili su ga stekli pre 25-40 godina kada se samo za relacione baze znalo (a objektno programirenje nisu ni imali kao predmet) i rokaj svu logku u view-ove i procedure. To će ostati još decenimaja, jer što 1 loš krivo posadi 500 posle njega neće popraviti kada je u pitanju arhitektura... žalosno ali tako je...

PS. Da su bar te baze naučili kako treba pa celo poslovanje (bankarsko, osiguranje, CRM, itd.) može da se modeluje u 20-40 tabela max, nego pojma nemaju ni te baze pa su našljepali tabela za narednih 1000 sistema u jednu bazu... šta je to šema u bazi, nisu čuli nikad takođe... ali to ti nije primer kako treba, već kako ne treba... Inače AI se jako teško primenjuje na sistemima sa špageti arhitekturom, jednostavno nikad nisu trenirani na tako lošem source kodu i ne mogu da se snađu u tom haosu (to može samo neki Pera koji je u firmi od 2005, a i njemu treba par sati da se zalaufa). To nije problem AI to je problem organizacije... to je kao da se žališ što BMW M4 loše ide po šumskom putu......
Poslovna logika u aplikativnom delu koda ili poslovna logika u bazi je set trade-offa. U zavisnosti od vremenskog, poslovnog, organizacionog konteksta jedno ili drugo ima više smisla.

Otpisati celu generaciju vrlo inteligentnog i kvalitetnog inženjerskog kadra koja je imala odlične razloge da radi stvari na taj način kao neobrazovane ljude koji su pravili junk arhitekturu - s time prosto ne mogu da se složim.

Pogotovu što je upravo to vrv. poslednja generacija formalno školovanog i obrazovanog IT kadra na još uvek neunistenim fakultetima i univerzitetima, pre nego što je nastala koding manija i svako sa 3 meseci bootcamp kursa ulazio u IT.

Baš navedeni Oracle Siebel, SAP i Microsoft Dynamics su odlični kontraprimeri - vrlo ozbiljne glave su to dizajnirale i postoje validni poslovni razlozi zašto su baze i sheme tolike kolike su i takve kakve su.

Poslednja izmena:
Dobro nisam mislio baš na te sisteme velikih vendora, više sam mislio na razne budževine "poslovnog softvera" kakav se često viđa kod nas, često je pravljen i in-house. Inače da, kad ozbiljne glave to dizajniraju tada zaista poslovanje najveće USA banke stane u manje od 50 tabela i nema ni jedne jedine stored procedure, upravo o tome sam i pisao. Nisam ja protiv relacionih baza, ali sam protiv toga da ih modeliraju ljudi koji ne znaju da nabroje/objasne ni 3 normalne forme niti imaju iskustvo u arhitekturi, i apsolutno sam protiv stored procedura za biznis logiku, to je imalo svoje mesto 2000 godine, danas tome više nema mesta niti izgovora, još pre više od 20 godina su postojale daleko bolje alternative u iole ozbiljnim firmama.

Da ne idemo u OT suština je da će AI na sistemu koji je neko ko razume modelovanje poslovnih sistema, i koji nije zapušten, raditi jako dobro, a na nečemu što je neko priučen modelovao u 1500 tabela i 10 000 stored procedura (od kojih se ne koristi više ni 200) raditi jako loše.

Ja sam radio u jednom od vodecih osiguranja u Srbiji 5g, ne bi verovali sta tu sve ima i kako su radjene stvari 😀
Otisao sam 2020e odatle, a u tom trenutku je jedna ozbiljna komponenta core sistema bila MS Access i developeri su izmedju sebe prebacivali na usb fleshu jer nije bilo verzionisano nigde, pokrenut je rewrite u nesto moderno i to je verovatno do sada uradjeno, ali ono.. Biznis ne moze da stane da bi se to prepisivalo na miru, pa se funkcionalnosti rade uporedo..

Mada, softver za osiguranja su generalno ozbiljna budzenja jer agenti prodaje ugovore nesto sto bukvalno prkosi arhitekturi sistema i dizajnu i onda se navrat nanos budzi da bi to proslo...

Sve je to lepo oko pravljenja savremenih rešenja na novim tehnologijama, al' mene samo interesuje iz kog budžeta bi CTO/CIO platio ljude da urade redesign celog BSS rešenja, a da pritom sve radi bez (neuobičajenih) problema, i da krajnji korisnici rešenja mogu sve da rade kao i ranije?
Pozdrav

Začudio bi se koliko se to često radi, mislim da je barem 90-95% projekata migracija sa nekog legacy na novo rešenje, najčešće drugog vendora. Jako jako retko se pravi nulta implementacija.

Znam dobro koliko se često radi migracija sa starog na novo rešenje, ali se to radi samo kad business odreši kesu i odobri budžet. A to se ne dešava zato što staro rešenje ima 1000 tabela i 999 stored procedura, već zato što novo rešenje nudi nove mogućnosti koje će, opet, doneti više para.
Pozdrav

Pa ni to nije razlog, najčešći razlog je kad dođe novi vlasnik i onda se implementira rešenje koje ima cela grupa. Ili kad shvate da in-house rešenje koje su mislili da može da razvija i održava 2-3 čoveka traži 100x više resursa... ili kad tekuće rešenje doživi EOL. Takva rešenja bez podrške nemaju upotrebu ni par dana... support je apsolutno sve.

Ja jos nisam video da neko mrda sa stare tehnologije na novu eto tek tako.

Obicno imaju debeo razlog za to, ili se aplikacija raspada, ili zele neke feature koji su teski za impelmentaciju na staroj tehnologiji.

Nikog nije briga kako to radi ispod haube, dokle god radi i prodaje se, refaktor ili prebacivanje u novoju ili bolju tehnologiju je samo trosak, koji niko ne zeli da pravda jer se ne vidi rezultat i ne moze da se proda nekom korisniku.

Pa to ti pričaš o nekim in house rešenjima koja koristi 3 čoveka u firmi pa kako rade rade. Eto naveo sam ti gore nekoliko scenarija gde ide zamena. Drugo ako si iole ozbiljna firma onda nemaš compliance ako ti je rešenje na nepodržanoj tehnologiji. Napr. ne smeš da imaš .net 6, 7 ili stariji .net za aplikaciju, za par meseci nećeš smeti ni .net 8 i 9, znači ne prolaziš audit, to rešenje se gasi ili ažurira na .net10.

Ako je SQL baza mora biti isključivo podržavana verzija (a to zglavnom znači neka od poslednje 2 verzije proveri EOL za tačan popis). OS mora biti podržana verzija, za sve moraš da imaš support. E sad neke mikro firme verovatno mogu da imaju rešenja i na turbo pascalu i da je to OK.

Jesu male firme.

Prva imala oko 70.000 zaposlenih druga ima oko 2000 zaposlenih.

Prva koristi aplikaciju pisanu 80tih, pa cak neki kazu da su neke pisane i 60tih u cobol-u.

Koriste ga hiljade bankara sirom sveta.. 🙂

Ova druga jos vuce aplikacije u C++ iz ko zna koje godine i prodaje ljudima, prodaja im ide super.

Ovo sto mi radimo (moj tim) je malo moderniji stack.

Znam dobro koliko se često radi migracija sa starog na novo rešenje, ali se to radi samo kad business odreši kesu i odobri budžet. A to se ne dešava zato što staro rešenje ima 1000 tabela i 999 stored procedura, već zato što novo rešenje nudi nove mogućnosti koje će, opet, doneti više para.
Pozdrav
Khm.. radi se i jer je neko podmicen ili forsiran. Vrvt vise nego cistom voljom.

Nego... ovo odosmo u offtopic? Pomislio sam da je AI tema.

Hooloovoo naredna koja reže.
1000015400.webp

I brdo komentara ispod, "daj da liznem malo".

Linkedin je postao opasno cringe platforma, nekada sam ulazio svakodnevno, danas udjem jedno u 2 meseca i odmah me muka uhvati.
Potpuno se slazem. Skoro sam cuo da neko koristi linkedin samo zbog trazenja posla..to mi takodje zvuci neverovatno da je i dalje relevantno

Taj HOLOVOO oduvek krindzara od firme... a zajednicko im je sto su outsource pilicarnica kao i sve ostale slicne kvazi firme, grozna je to sudbina raditi u takvim firmama.
Linkedin je uzasan vec godinama, bas sam pre par meseci napravio eksperiment tamo. Promenio opis radne pozicije da ispratim sta ce da se desi, svakakvi grifteri poceli da salju ponude jerbo AI u opisu pozicija...

Nazad
Vrh Dno