Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li beše rok za rešavanje reklamacije traje od kad je proizvod predat prodavcu? Naručio sam neki set alata preko Ananasa. Stigao je korišćen i nekompletan. Odmah sam im to prijavio, po njihovoj proceduri sam paket predao u njihovoj paket zoni i od tada već više od 10 dana čeka da ga kurir preuzme i vrati prodavcu. Pisao sam im sa pitanjem šta se dešava, tražili su informaciju gde je paket predat ali od tad nikakvu povratnu informaciju nisam dobio
Ako je nekome bitan epilog. Pisao im ponovo, poslao sve informacije koje imam i tražio eskalaciju reklamacije. U roku od 2 dana su prihvatili reklamaciju i uplatili novac na račun.

Tast je pre tri nedelje uzeo u A1 telefon uz paket koji se jutros počeo dimiti prilikom punjenja.
Pretpostavljam da ima pravo da dobije novi uređaj samo me interesuje:
1. u kojem vremenskom periodu kupac može da dobije novi uređaj ukoliko se utvrdi da je fabrički kvar i
2. da li treba da sačeka zvaničan odgovor servisa i/ili prodavca koji se treba dobiti u roku od 8 do 30 dana kako bi se dobio novi uređaj?
Juče je stigao telefon sa popravke.
Zamenjena je matična ploča i jedinica za punjenje (razumeo sam ga da je zamenjen džek i taj kompletan deo gde ide punjač).

Tast kaže da mu telefon brže i bolje radi pa ne može da zaključi da li je dobio nov ili su ovaj pokvareni prepakovali sa novim delovima.

Uglavnom, on je zadovoljan (barem za sada).

Vidiš meni nisu ništa ponudili, nisam ni znao da je servis prihvatio reklamaciju još 06.05,Partum mi nije javio ništa sve dok nisam zvao servis i oni mi potvrdili da su Partumu prosledili još 06.05.Tek mog kontakta Partumu na pitanje zbog čegai nisu javili tada kada je servis njima javio oni su mi tek dana javili da je servis ustanovio kvar koji ne može da se popravi. U tom mejlu su sami ponudili samo zamenski uredjaj ali tek kada im se javi uvoznik, nisu mi ponudili vaučer vec sam ja zahtevao vaučer a ne zamenski uredjaj i tu je nastao problem gde misle da mogu da me osisaju za 6.499. Za sada ne odgovaraju na mejl, čekaju prevaranti samo ne znam šta.

Vidiš meni nisu ništa ponudili, nisam ni znao da je servis prihvatio reklamaciju još 06.05,Partum mi nije javio ništa sve dok nisam zvao servis i oni mi potvrdili da su Partumu prosledili još 06.05.Tek mog kontakta Partumu na pitanje zbog čegai nisu javili tada kada je servis njima javio oni su mi tek dana javili da je servis ustanovio kvar koji ne može da se popravi. U tom mejlu su sami ponudili samo zamenski uredjaj ali tek kada im se javi uvoznik, nisu mi ponudili vaučer vec sam ja zahtevao vaučer a ne zamenski uredjaj i tu je nastao problem gde misle da mogu da me osisaju za 6.499. Za sada ne odgovaraju na mejl, čekaju prevaranti samo ne znam šta.
I kod mene je trajalo nekoliko meseci, uz moje podsećanj/zvanje telefonom. Nudili su zamenske, nisam hteo, a već sam i ubrzo kupio novi tv koji sam ja hteo.
Kada sam na kraju zatražio novac, rekli su da novac nemaju mogućnost da vrate, i ponudili vaučer u punoj vrednosti plaćenog televizora. Trajalo je bar 3-4 meseca, što zbog njihove neodgovornosti i sporosti, a i manjak moje želje i vremena da se konstantno bavim njima.

Otac kao pravno lice ima opravdanu potrebu da raskine ugovornu obavezu pa imam pitanje:
“Da li je firma moga oca, kao korisnika usluga “Telekom Srbija” u obavezi da izmiri naknadu štete (penal) zbog raskida ugovorne obaveze za ceo ugovoreni vremenski period (24 meseca od januara ove godine) ili samo za period korišćenja beneficija (januar-maj ove godine) u vidu niže cene paketa?
U ovom trenutku “Telekom Srbija” odbija da obračuna nadoknadu štete (penal) samo za period korišćenja njihovih usluga (januar-maj ove godine) već insistira da se plati za ceo ugovoreni period.”

Ja koliko znam operator može da naplati penale samo za period kada se koristio benefit, a ne za ceo period važenja ugovora.

Nemam pravi odgovor na tvoje pitanje, ali Zakon o zaštiti potrošača kaže:

1) potrošač je fizičko lice koje na tržištu pribavlja robu ili usluge u svrhe koje nisu namenjene njegovoj poslovnoj ili drugoj komercijalnoj delatnosti;

Tako da se ovaj Zakon ne bavi ugovaranjem usluga između pravnih lica.
Pronađi ugovor, pa redom čitaj šta je potpisano. Mora da su navedeni uslovi za raskid ugovora.

Zakon o obligacionim odnosima i zakon o elektronskoj trgovini konkretno

Iako mi je jos uvek aktuelna promocija, stigao mi je racun od 1200 dinara za MTS Box. Taj racun je konacno storniran, ali mi je operaterka kada sam prijavljivao reklamaciju na racun rekla da ce mi paket biti uvecan (verovatno za tih 1200 dinara) i da je informacija o tome isla na televiziji, kao i SMS-om.
Posto TV ne gledam (niti je to relevantan nacin za obavestenje o promeni cene), a SMS nisam dobio, da li sam zakasnio sa zahtevom za raskid ugovora - ako se uzme da sam za poskupljenje saznao tek u razgovoru sa njom pre 7 dana?

@Jericho
Ne bi trebalo da si zakasnio sa raskidom ugovorne obaveze.
Citiram: “У члану 131 Закона о електронским комуникацијама наводи се да када Оператор обавести о променама цена и/или спецификацији услуга корисник има право да раскине уговорну обавезу без плаћања пенала.”

Tumačenje RATEL-a je u nastavku:
IMG_8187.webp

Iako mi je jos uvek aktuelna promocija, stigao mi je racun od 1200 dinara za MTS Box. Taj racun je konacno storniran, ali mi je operaterka kada sam prijavljivao reklamaciju na racun rekla da ce mi paket biti uvecan (verovatno za tih 1200 dinara) i da je informacija o tome isla na televiziji, kao i SMS-om.
Posto TV ne gledam (niti je to relevantan nacin za obavestenje o promeni cene), a SMS nisam dobio, da li sam zakasnio sa zahtevom za raskid ugovora - ako se uzme da sam za poskupljenje saznao tek u razgovoru sa njom pre 7 dana?
Ako su postavili negde na svom portalu, smatra se da si obavešten, pa ako je prošlo 30 dana, puj pike, prošla baba sa kolačima.
Ili ako imaš nalog, pa su ti tu poslali.

Poslednja izmena:
O kakvom nalogu govorimo? Instalirao sam aplikaciju skoro, ni tu nema obavestenja. Prvi put sam saznao u razgovoru sa operaterkom o promeni cene, pravno gledano nisam obavesten jos uvek. Ona je podnela neki prigovor, ali ne nalazim taj prigovor u aplikaciji, vec samo ovaj prigovor na racun, koji je resen.

Iako jos uvek nisam platio ni dinar za uslugu, ne zelim da placam cenu koja nije ugovorena, raskinuo bih ugovor jos dok traje promocija bez razmisljanja.

Sa sajta Efektive:

Na osnovu člana 87 Zakona o zaštiti potrošača (ZZP), koji se odnosi na pružaoce usluga od opšteg ekonomskog interesa, trgovac-operator je dužan da potrošča obavesti o promeni cena najkasnije 30 dana pre početka primene promenjenih cena. Tokom tih 30 dana, počev od prijema obaveštenja o nameri promene cena, potrošač može da izjavi raskid ugovora i u tom slučaju mu naknada ne sme biti zaračunata i naplaćena.

Obaveštavanje potrošača mora biti lično, a može biti javno tek ako lično obaveštavanje potrošača nije moguće. Raskid ugovora bez naknade garantovan je članom 88 ZZP, ali i članom 129 Zakona elektronskim komunikacijama (ZEK). Naime, promena cene implicitno potpada i pod izmenu uslova ugovora iz člana 131 ZEK, jer se zapravo radi o izmeni ponude s kojom je operator izašao pred potrošače a koja je konkretnog potrošača i opredelila da zaključi ugovor na određeno vreme.

Novi ZEK, što je vrlo zanimljivo, uopšte ne pominje javno obaveštavanje potrošača (npr na sajtu) o nameri promene uslova ugovora (pa i cene kao deo ponude), već kaže da operator mora „na jasan i razumljiv način, na trajnom nosaču podataka ili na drugi odgovarajući način koji omogućava krajnjem korisniku da sačuva obaveštenje na trajnom nosaču podataka“ da obavesti potrošača-krajnjeg korisnika „o nameri jednostrane izmene uslova ugovora, kao i (o) pravu krajnjeg korisnika na raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen, bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom“.

S obzirom na zakonsku definiciju „trajnog nosača podataka“ iz člana 4 ZEK, jasno je da obaveštavanje mora biti u pisanom obliku, lično i da mora sadržati pravnu pouku potrošaču-krajnjem korisniku da ima pravo na raskid ugovora bez obaveze plaćanja naknade. Prema ZEK, obaveštavanje preko sajta nije obavezno ali lično obaveštavanje – jeste.

U slučaju da operator nije na adekvatan način obavestio korisnika, kako je napred navedeno, takvo postupanje se smatra nepoštenom poslovnom praksom i ZABRANJENO je i NIŠTAVO, prema članovima 16, 17. i 18. Zakona o zaštiti potrošača. U tom slučaju, promena cene se ne sme primeniti!

To je stari ZZP, tacnije vazi do avgusta meseca.
Vazio do proslog avgusta ili vazi do ovog sto dolazi?
Mozda je novi u pripremi, ali ovaj je i dalje na snazi, kao i sve u njemu.

Nazad
Vrh Dno