Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Meni jedna stvar nije jasna.
Na osnovu čega IT kompanije već sad imaju dugoročno poverenje u AI model?
Jer kad jednom AI duboko zagazi u IT, posle nema vraćke, ne mogu se IT stručnjaci naštancovati preko noći po potrebi, ako krenu da se dešavaju brljotine. Čak i ako ne krenu brljotine, osim što je AI defakto brži od čoveka, šta je to što IT kompanijama uliva poverenje da je na kraju i bolji od čoveka?

Čak i ako ne krenu brljotine, osim što je AI defakto brži od čoveka, šta je to što IT kompanijama uliva poverenje da je na kraju i bolji od čoveka?
Niko ne gleda kraj. Gleda se naredno tromesečje, ako je sreće narednih 6 meseci do godinu dana.
Nema dugoročnijeg planiranja od tog u celokupnoj industriji - ko živ ko mrtav za 2,3,5 godina. Jure se isključivo lokalni maksimumi.

Poslednja izmena:
Dok se može grabi, boli me uvo šta će da bude.

Teško da će AI biti gori, može biti samo bolji. IT industrija neće umreti, ali se ubrzano transformiše. Neće pomreti svi programeri u jednom danu. Neće biti stopiranja zapošlljavanja mladih kadrova, ali će biti ozbiljnog filtriranja. Koliko će radnika trebati kompanijama za 6 meseci ili godinu dana, to još uvek niko ne zna. Povratka na staro nema. Ono što nas čeka u budućnosti je/su LLM programski jezik/jezici. Veoma bih se iznenadio ako za desetak godina budem video da dev nindže i dalje programiraju u Pythonu ili JAVA jezicima. Ko bude ostao u IT-ju, mislim da će i dalje dobro živeti. Moguće je da će i plate biti realno veće od ovih današnjih.

Nemaju sto je najgore.Oni misle da imaju,ali je to greska onih glavnih ljudi u firmi.
AI svakako napreduje (za kodiranje posebno) ali eto vec su neke firme koje su davale velike otkaze , sad zaposljavaju opet prave ljude za kodiranje 🙂

Jer kad jednom AI duboko zagazi u IT, posle nema vraćke, ne mogu se IT stručnjaci naštancovati preko noći po potrebi, ako krenu da se dešavaju brljotine. Čak i ako ne krenu brljotine, osim što je AI defakto brži od čoveka, šta je to što IT kompanijama uliva poverenje da je na kraju i bolji od čoveka?
Ni jedna ozbiljna kompanija ne tretira AI kao bilo šta osim alat, sve što AI proizvede ljudi proveravaju, tj. rade review, drugo sve što AI napiše nije samo kod već i testovi, dokumentacija, itd., onda postavis CI koji pokreće te testove svaki put. Mislim da ljudi previše veličaju prosečnog programera, ali i kakvih sve genijalaca ima koji će samo proizvesti više đubreta dok ne nauče, i to je najveći problem danas, većina tih modela je užasno loša da kaže ne, a i spremni su da brzaju stvari ako im dozvolite. Ovde baš važi ono easy to use difficult to master. Ali zato firme treba da ulažu vreme u obuku ljudi, u deljenje znanja, u istraživanje, u kulturu kvaliteta i održivog napretka (zvuči kao floskula, ali sa AI je jako lako postviti stvari nakrivo i onda nazidati gomilu slojeva iznad koji mogu da se bace).

Zato je bitno da senior arhitekta koristi AI da ubrza postavku arhitekture, lead da postvi tehnologije, frameworke, CI-CD, senior za komplexne zadatke koje može sam da uradi, ali sa AI brže, a medior i junior samo za proste stvari. AI ne sme da se koristi da preskoči iskustvo i znanje ili zameni celu rolu (napr. da nemate arhitektu ili UX ili QA), ako je projekat namenjen krajnjim korisnicima, za vikend vibe coding igranje OK.

Mislim da prosto moraju... od negde ide naredjenje. Kao sto se kod nas zna kako se neke stvari prodaju.. samo je na zapadu mnooogo suptilnije.

Ne znaci da veruju ili ne... ili im je naredjeno (da mora neki novac biti davan na AI), ili moraju zbog imidza da pricaju (a realno i ne koriste mozda) ili isprobavaju ako imaju malo casha viska... jer neke stvari moze ipak da odradi.
A ako se ne proba - ne znas.
S' tim da sad nakon 2g koliko su vrvt vecina probavali AI, tesko da ne vide gde ide.

U bivsoj firmi ga koriste dosta za code review ali ne i za pisanje koda (probali, vise uzme vremena na fixing a nista bitno ne ume da odradi kako treba). Sto je smesan deo posla (opet mora covek sve ponovo da pregleda! Ali first pass radi Claude direktno na Git-u i ostali devovi ne gledaju PR dok submitter ne ispravi sta je Claude nasao ili kaze da je Claude pogresio).

Ono sto dosta nas ne primeti vrvt su low-end apps... koje nista bitno ne rade, ako nesto pukne nikom nista.... tipa proste igrice, neki helper programcici...
To AI moze extra brzo da izbaci da se nekako uzme novac (od reklama verovatno...), a to sto apps brljaju... kpga briga realno.

Ne znam, ali meni sve deluje da ćemo kako vreme bude prolazilo i AI bude sve dublje i dublje implementiran u IT, na kraju imati sve lošiji, a sve skuplji softver. Ne lošiji u smislu tačnosti u radu, već fundamentalno lošiji.
Vreme će pokazati da li grešim.

Nekako mislim da ce od ponedeljka kada krenu izmene za racunanje potrosnje da bude sve drugacije 🙂

Nekako mislim da ce od ponedeljka kada krenu izmene za racunanje potrosnje da bude sve drugacije 🙂
Kinezi tj Xiaomi-jev AI i Deepseek su dosta smanjili cene po tokenima.Mislim da amerikanci ne mogu to da isprate. Svakako ce biti zanimljivo

@alfaunits slazem se sve sto si napisao,posebno da ne bi trebao da se koristi za pisanje koda jer zna cesto da promasi (i na ociglednijim mestima) i onda se vise potrosi vremena na fixiranje tih stvari,nego da je covek sve kucao po redu.
Takodje mozda kompanije dobijaju neki vid "subvencija" ako naznace da koriste AI u svojim uslugama,ne znam kako moze drugacije da se objasni to agresivno vidjanje "AI" termina u svim vecim stranim firmama...ili prosto ubacuju AI da bi imali opravdanje za povecanje paketa na njihovim platformama, iako im niko nije trazio tu inovaciju 🙂

Ne znam, ali meni sve deluje da ćemo kako vreme bude prolazilo i AI bude sve dublje i dublje implementiran u IT, na kraju imati sve lošiji, a sve skuplji softver. Ne lošiji u smislu tačnosti u radu, već fundamentalno lošiji.
Vreme će pokazati da li grešim.
Nisi ti video dovoljno koda koji Azijski developeri pišu zadnjih 20 godina. Taj nivo nepoznavanja najbanalnijih stvari to ni jedan model ne može tako da zbrlja. A oni su napisali 80-90% koda koji svi mi koristimo svaki dan, tako da ako to nekako radi radiće i bilo šta drugo...

Kinezi tj Xiaomi-jev AI i Deepseek su dosta smanjili cene po tokenima.Mislim da amerikanci ne mogu to da isprate. Svakako ce biti zanimljivo

US/EU velike kompanije nece ni smeti da se prebace na DeepSeek i ostale varijante iz "neprijateljskih zemalja".

Prvo da vidimo koliko ce realno da poskupi 😀

Ako se ne varam, uvek može da se izabere slabiji model i smanji potrošnja. Dakle, novi model troši više tokena, ali stari ostaju na istom. Kodovi koje pišu AI su iz meseca u mesec sve bolji i bolji. To što je brljao pre 2 godine ili godinu dana, danas skoro da uopšte ne važi. Za godinu ili dve će tek biti moćan. Koliko je meni poznatu, svaki koder je odgovoran za svoj kod. Može AI da ti generiše šta god hoćeš, ti na kraju mora da proveriš i istestiraš. A to si ionako morao i kada si sam kodirao, samo dobijaš napisani kod brže.

^^ Dosta koda koji su mi Claude (a pogotovu CoPilot) generisali ne da nije mogao da se kompajluje nego kao da je pisan u proto-indo-evropskom jeziku a ne C ili ASM...
Ono sto jeste radilo je bilo toliko modularno da me je bolela glava za validaciju tokena kroz jedan syscall API..

Jesam u spec sferi ali jedno je da ne zna sve syscall pozive ili interoperability, a drugo je sto i programski jezik gresi (pre 6m).

Kako je za vas koji radite DB? Koliko ume ozbiljne stvari da uradi (koliko cesto ne obrise cu bazu za upit datuma?)

Kod mene za .net i angular sve radi zastrasujuce dobro, pogotovu u poslednjih par meseci. A ovi moji jos placaju copilot business integraciju.
Forsiraju nas da koristimo maksimalno AI, a to nesrecno rade u momentu kada se pricing model menja..

Ponavljanje cloud priče. Ozbiljna studija na tu temu je utvrdila da oko dve trećina migracija iz vlastitog data centra u cloud nije korisnicima donela nikakav realni dobitak. A onda su cloud cene počele da lagano rastu kad su ljude navukli. Migracija iz datacentra u cloud je laka, dok je obrnuto teška.

Tako isto sada AI kao cloud onda, nudi se po neisplativim cenama za AI provajdere da se klijenti navuku, pa kad se developeri otpuste, nekoliko godina ne kodiraju i zaborave posao, onda će AI da košta dosta više. Sadašnje cene AI su smešne, AI datacentri gutaju budibogsnama količine struje i sve to radi sa ogromnim gubitcima koje su investitori spremni da progutaju u ime budućih prihoda.

^^
Kako je za vas koji radite DB? Koliko ume ozbiljne stvari da uradi (koliko cesto ne obrise cu bazu za upit datuma?)
Dobar je za analizu query planova dok god mu se daju i stats. Ubrzava optimizaciju.

Takođe, za pisanje upita i procedura nije loš - ako znaš da mu pushback-uješ. Standardno i tu kao i za sve ostalo - amplifikuje svaku težnju koju njegov korisnik ima.

Definitvno nije na nivou, a sumnjam da ce skoro, ako i ikad i biti na nivou da mu dam pristup bazi bilo kakav. Može da dobije jedino lokalnoj docker razvojnoj instanci sa dummy podacima i mogu da pokupim query planove sa proda koje sam pustim i validiram prvo sve što predloži pre nego što išta uradim.

^^ Dosta koda koji su mi Claude (a pogotovu CoPilot) generisali ne da nije mogao da se kompajluje nego kao da je pisan u proto-indo-evropskom jeziku a ne C ili ASM...
Ono sto jeste radilo je bilo toliko modularno da me je bolela glava za validaciju tokena kroz jedan syscall API..

Jesam u spec sferi ali jedno je da ne zna sve syscall pozive ili interoperability, a drugo je sto i programski jezik gresi (pre 6m).

Claude je baš za proste stvari, Opus 4.6 ili noviji (mada su utisci za 4.7 vrlo podeljeni, a 4.8 bi trebao da je najbolje od oba sveta, ali je još rano za ocenu). Drugo jaka pravila za sve što želiš da forsiraš, dakle ne puštaj njega da odlučuje, jak CI/CD, jasna pravila za review (AI + ljudi), razlika je drastična, od toga da ti je to reda radi pomoć do toga da dobiješ vrlo upotrebljiv sistem.

I drugo traži dosta vremena da se optimalno primeni, realno treba ti minimum 6 meseci realno 12 do 18 da uđeš u štos da imaš osećaj za ovaj način rada, ne dolazi preko noći, bukvalno je kao da učiš novi jezik, to što on naizgled govori engleski je zapravo velika varka. Moraš ti njemu da se prilagodiš. U super su poziciji oni koji su počeli rano tipa 2023 početak godine, njima je to sad već "u prstima".

Koliko se sećam, SQL je od prvih dana AI bio nešto što je najbolje radilo. Do sada sam kreirao preko AI nekoliko baza, nikada nikakvih problema nije bilo. Nikakvi podaci nisu nestajali. Da li je savršeno rešenje, nije. Da li ubrzava rad, ubrzava. Cena koliko sam primetio skače proporcionalno brzini kojom se izvršavaju zadaci, kao i kompleksnostima zadataka. kome je skupo, izabraće niži model. Kome je ceo koncept AI skup, zaposliće ljude da kodiraju ručno ili uz asistenciju free tier AI. ja mislim da će ručno kodirajne umreti brže nego što mislimo. Videćemo, neko će biti u pravu.
P.S. Mnogo više brljotiona i loših kodova sam video koji su kreirali ljudi, nego AI.

Ponavljanje cloud priče. Ozbiljna studija na tu temu je utvrdila da oko dve trećina migracija iz vlastitog data centra u cloud nije korisnicima donela nikakav realni dobitak. A onda su cloud cene počele da lagano rastu kad su ljude navukli. Migracija iz datacentra u cloud je laka, dok je obrnuto teška.

Tako isto sada AI kao cloud onda, nudi se po neisplativim cenama za AI provajdere da se klijenti navuku, pa kad se developeri otpuste, nekoliko godina ne kodiraju i zaborave posao, onda će AI da košta dosta više. Sadašnje cene AI su smešne, AI datacentri gutaju budibogsnama količine struje i sve to radi sa ogromnim gubitcima koje su investitori spremni da progutaju u ime budućih prihoda.

Nemoj tek u to da zalazim, trazili nam estimate da migriramo sa Azure-a na AWS. Nama pola codebase-a za bekend koristi azure sdk, rekli smo im da nam treba minimum 9m rada da prepisemo sve ali jos uvek ne znamo da li su odustali od ideje 😀

@vlayza Zavisi na šta se misli kad se kaže rad s bazom. Za CRUD je savršen. Kreiranje baze od 20 ili 50 tabela i stotinak prostih upita (do 50 ili 100 linija) - nikakav problem.

Druga strana rada u svetu baza: par stotina ili čak preko 1000 tabela, par hiljada view-eva i stored procedura i funkcija.

Pa ti onda zapadne debugging i optimizacija stored procedure od 2000-3000 linija koja drlja 16 view-eva i poziva 15 drugih procedura i krenula je da traje 40s umesto 400ms - tu ti i dalje treba čovek.

I da takve baze još uvek postoje, žive su i rasprostanjene i nisu nužno legacy. Nisu mikroservisi i nosql pojeli baš sve.

Poslednja izmena:
Da, sve se slažemo. Da ne bude zabune, ponoviću još jednom. Nindže AI još uvek ne može da zameni, ali ove slabije bez problema menja (uključujući i mene). Kolege su već pominjale da je 80% produkcionog koda neka budža iz Azije. To će AI da zameni bez problema za neku godinu, ako ne i pre.

To nije nužno niti loše.

Šalili smo se s kolegama skoro da 80% modernih SAAS alata iz SAAS craze perioda može da zameni jedan čovek koji odlično zna Excel i Access.

Tako i s ovim vibe coded stvarima.

Presipanje iz šupljeg u prazno polurešenja za probleme za koje dosadna stabilna rešenja postoje decenijama unazad.

To nije nužno niti loše.

Šalili smo se s kolegama skoro da 80% modernih SAAS alata iz SAAS craze perioda može da zameni jedan čovek koji odlično zna Excel i Access.

Tako i s ovim vibe coded stvarima.

Presipanje iz šupljeg u prazno polurešenja za probleme za koje dosadna stabilna rešenja postoje decenijama unazad.
Može, samo što zaborave da kažu da su taj excel punili iz 15 izvora, da su ručno preračunavali barem par 100 do par 1000 izuzetaka, da im je trebalo oko 10-15 dana da naprave taj jedan excel, a sada iz aplikacije export u excel sa svim kalkulacijama dobiju za par minuta max.
@vlayza Zavisi na šta se misli kad se kaže rad s bazom. Za CRUD je savršen. Kreiranje baze od 20 ili 50 tabela i stotinak prostih upita (do 50 ili 100 linija) - nikakav problem.

Druga strana rada u svetu baza: par stotina ili čak preko 1000 tabela, par hiljada view-eva i stored procedura i funkcija.

Pa ti onda zapadne debugging i optimizacija stored procedure od 2000-3000 linija koja drlja 16 view-eva i poziva 15 drugih procedura i krenula je da traje 40s umesto 400ms - tu ti i dalje treba čovek.

I da takve baze još uvek postoje, žive su i rasprostanjene i nisu nužno legacy. Nisu mikroservisi i nosql pojeli baš sve.
Takav sistem je idealan da se prepiše od 0, ako je to takvo stanje da ima toliko tabela i toliko logike u bazi onda je to sistem star 20-25 godina ili rađen bez plana i ahitekture. Za početak da se popiše owner svih procedura i tabela, ako se niko ne javi uradis rename svega što nema vlasnika, a onda polako seča toga. A pisanje novih stored procedura zabraniti, a stare vremenom prepisati u app. layer. Takodje razbiti makar na više baza za početak. Užas... to je tipičan pristup od pre 2 decenije...

Takav sistem je idealan da se prepiše od 0, ako je to takvo stanje da ima toliko tabela i toliko logike u bazi onda je to sistem star 20-25 godina ili rađen bez plana i ahitekture. Za početak da se popiše owner svih procedura i tabela, ako se niko ne javi uradis rename svega što nema vlasnika, a onda polako seča toga. A pisanje novih stored procedura zabraniti, a stare vremenom prepisati u app. layer. Takodje razbiti makar na više baza za početak. Užas... to je tipičan pristup od pre 2 decenije...
Sviđalo se nekome to ili ne, takvi sistemi postoje, ima razloga zašto postoje, bili isti istorijski, organizacioni, poslovni, tehnički ili koji god. Prepisivanje se ili najčešće neće desiti nikad ili će ako se ikad i krene u isto trajati godinama, ako ne i decenijama, a isti se sistem mora održavati i nadograđivati za potrebe biznisa u međuvremenu.

Navešću ti primere industrija gde ovakve sisteme vidiš ko dobar dan - finansije, banke, telekomunikacije, osiguranja. Firme u ovim industrijama tipično koriste ili svoja rešenja baš sa ovom arhitekturom ili ogromne i poznate ERP-ove i CRM-ove poput Oracle Siebel, SAP, Microsoft Dynamics. A navedenima je solidan deo arhitekture isto tako ogromna centralizovana relaciona baza.

Poslednja izmena:
Sviđalo se nekome to ili ne, takvi sistemi postoje, ima razloga zašto postoje, bili isti istorijski, organizacioni, poslovni, tehnički ili koji god. Prepisivanje se ili najčešće neće desiti nikad ili će ako se ikad i krene u isto trajati godinama, ako ne i decenijama, a isti se sistem mora održavati i nadograđivati za potrebe biznisa u međuvremenu.

Navešću ti primere industrija gde ovakve sisteme vidiš ko dobar dan - finansije, banke, telekomunikacije, osiguranja. Firme u ovim industrijama tipično koriste ili svoja rešenja baš sa ovom arhitekturom ili ogromne i poznate ERP-ove i CRM-ove poput Oracle Siebel, SAP, Microsoft Dynamics. A navedenima je solidan deo arhitekture isto tako ogromna centralizovana relaciona baza.
Znam, zato što većina tog softvera potiče od ljudi koji nemaju IT obrazovanje ili su ga stekli pre 25-40 godina kada se samo za relacione baze znalo (a objektno programirenje nisu ni imali kao predmet) i rokaj svu logku u view-ove i procedure. To će ostati još decenimaja, jer što 1 loš krivo posadi 500 posle njega neće popraviti kada je u pitanju arhitektura... žalosno ali tako je...

PS. Da su bar te baze naučili kako treba pa celo poslovanje (bankarsko, osiguranje, CRM, itd.) može da se modeluje u 20-40 tabela max, nego pojma nemaju ni te baze pa su našljepali tabela za narednih 1000 sistema u jednu bazu... šta je to šema u bazi, nisu čuli nikad takođe... ali to ti nije primer kako treba, već kako ne treba... Inače AI se jako teško primenjuje na sistemima sa špageti arhitekturom, jednostavno nikad nisu trenirani na tako lošem source kodu i ne mogu da se snađu u tom haosu (to može samo neki Pera koji je u firmi od 2005, a i njemu treba par sati da se zalaufa). To nije problem AI to je problem organizacije... to je kao da se žališ što BMW M4 loše ide po šumskom putu......

Poslednja izmena:
Ja se jos nisam sreo sa perfektno napisanim softverom, a od drugih kolega sam cuo samo za par firmi koje tako rade.

Sve ostalo je dzungla kod.

Nazad
Vrh Dno