Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Približiće se verovatno dovoljno da mogu da se porede razni trkači. Ne trčimo svi isto efektno, i teži trkači bi trebalo da gruvaju više W za isti tempo. Na bajsu je to relativno lako izmeriti.

@marko_ns taman da vidimo ko će pre ispod 20 min. Nemam puno da ošišam, ali neću da pokušavam dok ne budem siguran i odmoran. Moram snagu i brda da spremam, pa najesen interkontinentalna poslastica.

Da, korisna stvar za pracenje, kao Ghost run u aplikaciji recimo, u realnom vremenu govori situaciju.

Sprintovi uzbrdo su cudo, i rotirati trajanje. To sat pokazuje power kada trcis?
Garmin mi da uglavnom ovako trening
15 min zagrevanje 5:35
15s 2:50
Rest 3 min, moze i hodanje, poenta je da se vratiš u zone 1 pa može lagan pace 6:30
Tako 3x
Pa rest 5 min pace 6:30
Pa to sve ponovi 3x sem zadnjeg rest 5min
I na kraju hlađenje 10 min 5:35

Valjda se ovde vidi jasno
Nisam mogao na svakoj uzbrdici 2:50 koliko god zapeo
3 min sam išao nizbrdo, uzbrdo nema teorije zone 1 koliko god sporo išao
Spirit trening je bitan jer aktivira hormon rasta i boost testosterona, plus popravlja tehniku pri velikim brzinama.
Treba mi bolja patika za sprintove od Hoka Mach X3 mnogo su visoke i nestabilne
Ne znam sta bi uzeo bitno da ne traju samo 300km kao race patike

Prilozi

• Screenshot_20260520_212319_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260520_212319_Garmin Connect.jpg
    45.5 KB · Pregleda: 55
Neki Rus iz NS ih prodaje od nedavno.
Verujem da takvih kineskih brendova ima na stotine. I siguran sam da su mnogi od njih ozbiljno dobra kupovina, ali muka je što nemaš pojma koji su zaista dobri, a ne poznajem previše ljudi koji su spremni da potroše svoje vreme da to isprobavaju. Ovi koji "probaju" su uglavnom to svoje vreme naplatili, pa je takav i review.

Klub sa kojim trčim ima deal sa Salomon i Sketchers. Pogađaj Koliko ljudi trči u Skechers? Salomonke po neko nosi na trail.
Ima ovaj Kinez koji radi reviewe kineskih patika i nije mu nikakav problem da napljuje kad mu patika ne odgovara.

ja sam rekreativac, ništa spektakularno...koristim Hoka brend i Sacouny, za sad sam zadovoljan, ovo kad se pojavi nešto novo više iz radoznalosti bih probao...

ja sam rekreativac, ništa spektakularno...koristim Hoka brend i Sacouny, za sad sam zadovoljan, ovo kad se pojavi nešto novo više iz radoznalosti bih probao...
Bmai je legitiman kineski brend, nisu od onih koji rade u nekoj šupi i izbacuju jeftine kopije. Ali pitanje je za svaki konkretan model da li vredi. Ako koristiš Hoka patike, verovatno te zanima ovakvo nešto.

Bmai je legitiman kineski brend, nisu od onih koji rade u nekoj šupi i izbacuju jeftine kopije. Ali pitanje je za svaki konkretan model da li vredi. Ako koristiš Hoka patike, verovatno te zanima ovakvo nešto.

ove march u Srb 9500, imaju samo u crnpoj boji, očekuju za nekih mesec dva očekuju viš modela

ove march u Srb 9500, imaju samo u crnpoj boji, očekuju za nekih mesec dva očekuju viš modela
Ako si raspoložen da eksperimentišeš sa sa kineskim patikama za trčanje, možeš da pogledaš i Anta i 361 degrees modele u Đaku. Neki modeli su trenutno sniženi i 50 posto. Ovako nešto možeš da nađeš za manje od 8000.

takumi 10, sl2, evo sl, drx grvl, vomero+, nije losa rotacija ove nedelje? 🙂

Prilozi

• Screenshot_20260523_205952_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260523_205952_Garmin Connect.jpg
    40.7 KB · Pregleda: 46
I moj utisak za organizaciju Ivanjice je sasvim ok, ali čujem da se povratnici žale, da je prethodnih godina bilo bolje. Ali na to se nekako navikneš, da se ljudi žale, da je nešto pre, bilo bolje 🙂

Vreme je bilo vrhunsko, ok, možda malo toplije za one koji jure rezultat, za nas turiste - extra.

Priroda - do sada nisam bio na trci sa onakvim vizurama. Naravno, lepo vreme je doprinelo da sve izgleda savršeno.
Ali, nažalost, da bi imali takav pogled, ispalo je da se najveći deo trčao asflatom ili šumskim putem kojim može da prođe gotovo bilo koji automobil. Na 23km je bilo maks 2km kroz travu i 2x po 200-300m uspona mimo puta, pred Jerinin grad.

Startni paket je bio bespotrebno ogroman, gruba procena, ~5kg. Bolje da su nam sve ono za piće dali kao finišerski paket tj kada prodjemo kroz cilj, jer nas je tamo dočekala samo voda. Dobro, i sasvim pristojan pasulj sa kupus salatom.

Kad god se u rekreativnim krugovima pomene Ivanjica, neizbežno je da neko izgovori "startni paket" i "okrepne stanice". 'ladno su na vrhu Mučnja pekli roštilj. Nije loše, kao fora, ali ne bi smelo da bude bitan element ovakvog događaja. Jedan momak iz Vrbasa, sa kojim smo trčali deo staze, pa nas je ostavio, stižemo ga nakon te okrepe, jedva hoda. Reko' šta bi? Kaže preterao sam sa čorbom i ćevapima. Trideset minuta nakon mene, još uvek nije završio trku.

Imam utisak da ako povećaju broj učesnika za 50% glavna mana bi bila što bi neko morao da se parkira 500+m od starta trke. Što je zapravo, za mnoge trke, super blizu. Niti bi bila gužva na startu, u toku trke, na cilju, a imali bi dodatna sredstva od kotizacije. Verovatno je razdvajanje starta po distancama (od ove godine prvi put?) test da li smeju da povećaju broj učesnika.

Na 23km je izašlo 1023m visinske razlike, sam terene i raspored uspona, generalno veoma trčljivo.

Imao sam i tu čast da lično upoznam @ivoludilo prilazim, rukujemo se, utisak kao da se poznajemo godinama 🙂
Ne popismo to pivo zajedno, ali biće prilike.

I ovog puta gotovo sve fotografije su personalizovane, tako da evo kako je izgledao prvi pogled, kad provirim iz smeštaja
20260523_102058.webp

A lokacija smeštaja? Skrene se sa magistrale, 150m asfalt i onda još oko 600m, kao, nasuto. Visinska razlika nešto preko 100m tj u proseku ~15%. Zaista nije za svaki auto. Ni za svakog turistu.
Bili smo svega tri dana, od čega jedan dan trka, da je bilo duže, odradio bih trening tim putem. Imam snimak, kolima idemo preko 4 minuta. Doduše noću, po pljusku. Još nam i zeka iskoči na put 😊
Prvi put u životu sam pomislio da mi nedostaju cornering farovi, jer je do gore 3 hairpin skretanja.

Sumirano, ko nije bio, preporuka.
Ko je bio, sve znate. Lepo je, ali su baš male šanse da idem opet.

ja sam sad bio prvi put, i onda malo te euforije, drug je trčao 66 ja sam bio na 15 km, slažem se sa okrešnim stanicama da nije trebalo toliko hrane, bolje na kraju da je bilo..sad za vikend sam mislio do Tršića

ja bih preporučio trku Azbuka izazov prošle godine je bila prva, ove godine isto imaju početkom septembra, sve je bilo kako treba, ali baš, i druženje posle trke i sadržaji, ljudi su se baš potrudili

Prošle godine sam u subotu trčao Tour de Fruška, a u nedelju, sa drugim društvom Tršić. Obe staze su imale baš blatnjave delove, zbog kiše koja je natapala prethodnih dana, ali staza u Tršiću je baš bila super. Bio sam na onoj kraćoj, a staza je imala baš sve što očekujem od jedne Trail trke. Šuma, voda, blage uspone, strme uspone, nizbrdo po korenju drveća,...

Tršić je tip staze koji traži ograničenje broja takmičara, jer smo na mestima prolazili stazom širine one by one. Da nije bilo te kiše, verovatno bi bilo malo prohodinije.

Prošle godine sam u subotu trčao Tour de Fruška, a u nedelju, sa drugim društvom Tršić. Obe staze su imale baš blatnjave delove, zbog kiše koja je natapala prethodnih dana, ali staza u Tršiću je baš bila super. Bio sam na onoj kraćoj, a staza je imala baš sve što očekujem od jedne Trail trke. Šuma, voda, blage uspone, strme uspone, nizbrdo po korenju drveća,...

Tršić je tip staze koji traži ograničenje broja takmičara, jer smo na mestima prolazili stazom širine one by one. Da nije bilo te kiše, verovatno bi bilo malo prohodinije.
ја сам пријавио 13 км, да видим како ће бити...најављују лепо време

• Like
Reagovanja: PJ
To u Ivanjici je totalno besmisleno ako se veći deo trči po asfaltu, to ako nosiš trail patiku je smrt za stopala plus ode Vibram
Mnogo ljudi mi je pričalo da je to lepa trka, priroda ali kažu svi da su digli suludo cene, dal beše 29km 5900 din
Mislio sam to ići sledeće godine ali ne verujem
Za vikend je Tour de Fruška, na 22km samo 43 prijavljena, na 15 i 7km ima jedno 300-400 ljudi bice haos u startu klasika, naravno idem najveću stazu.
Sledeći vikend 6.6 je Kup Fruške gore moj klub organizuje 22km i dal 15km VTL dal je to treće kolo, klasika 1000 din par dana pre na dan trke 1400 din, biće posle pasulj da se uzme

Pakao je naci uopšte link za prijavu pa bolje da ostavim

Ono sto planiram uskoro je i nova trka u Bosni kod Šekovića, dan pre kamp vatra zezanje, trka, klopa piće muzika, besplatan bazen u Šekovićima, ako bude kao Drina trail biće sjajno, 2000 din učešće smešno, deluje sjajno priroda skoro sve šuma, ima na Instagramu.
18.7

Ja se nešto ne sećam trunke asfalta sem pocetak i kraj. Trčao sam 62k 2024-te. Moguće da su te manje trke drugačijom trasom.

za trku 15 km bio je asfalt na početku i kraju, nije bilo puno...žao mi je što neću biti za Bišina trejl, ovo im je prva trka da organizuju i mislim da će biti dobro, Drina je posebna trka, ja sam iz tih krajeva

Ivanjica trail na stazi od 23 km ima oko 2 km asfalta ukupno,i to obuhvata početak i kraj trke jer sama trka kreće iz naseljenog mesta.Verovatno niste dobro razumeli šta je PJ pisao,u pitanju su makadamski putevi kojima mogu da idu kola ali saobraćaj je redak jer tu ima malo kuća i poneka vikendica, a veći deo je nenaseljen tj priroda.A što se tiče cena jesu dosta veće nego na drugim trkama.Npr trka 29 km je logistički zahtevna jer takmičare prevoze autobusima na vrh Golije odakle startuje trka,što naravno ne opravdava tolike troškove ali to je već stvar izbora učesnika i organizatora.

• Like
Reagovanja: PJ
slažem se, da su startnine bezobrazno visoke prvi Bg maraton ,
ja sam prijavio Bjelasica trail u Kolašinu za nekih 20 evra, što je ok...pitao bih samo je li ko trčao ovaj Vidra trail ili Gradac trail, polovinom juna je trka, šta očekivati

slažem se, da su startnine bezobrazno visoke prvi Bg maraton ,
ja sam prijavio Bjelasica trail u Kolašinu za nekih 20 evra, što je ok...pitao bih samo je li ko trčao ovaj Vidra trail ili Gradac trail, polovinom juna je trka, šta očekivati
Trčanje i mokre noge na Gradac trail meni to deluje kao recept da napraviš žuljeva da ne možeš da trčiš 3-6m zavisi koja dužina.
Šteta jer ima tu planinarska staza moglo je i bez skakanja po vodi.

Ivanjica trail na stazi od 23 km ima oko 2 km asfalta ukupno,i to obuhvata početak i kraj trke jer sama trka kreće iz naseljenog mesta.Verovatno niste dobro razumeli šta je PJ pisao,u pitanju su makadamski putevi kojima mogu da idu kola ali saobraćaj je redak jer tu ima malo kuća i poneka vikendica, a veći deo je nenaseljen tj priroda.A što se tiče cena jesu dosta veće nego na drugim trkama.Npr trka 29 km je logistički zahtevna jer takmičare prevoze autobusima na vrh Golije odakle startuje trka,što naravno ne opravdava tolike troškove ali to je već stvar izbora učesnika i organizatora.
To mi nikako nije jasno zašto trka kreće sa vrha planine, to je jedina takva trka za koju sam bar ja čuo.

Ide li neko ili je bio na Vučko trail na Bjelašnici? Dal 18.7 ima raznih distanci sve do ultri ali 90% trčanja je po golom kamenu i travi, a u tom periodu sunce ubija, ne znam u kakvom stanju ljudi tamo završe 60-100km?
Mislim da je 1100 ljudi se prijavilo ove godine.

Kontam maraton na jesen dajte neki predlog u okolini ili neki jeftini letovi, sem Ljubljane.

Ja se nešto ne sećam trunke asfalta sem pocetak i kraj. Trčao sam 62k 2024-te. Moguće da su te manje trke drugačijom trasom.

@ivoludilo je pojasnio.
Veliki procenat su makadam i šumski putevi.
Nemam mnogo iskustva sa trail trčanjem, ali u mojoj glavi to zvuči kao trčanje putevima gde ne može da ide ni kvad, a ne da sretnemo devojke u Opel Corsa 😄

Ako se neko muči sa ovom vrućinom čovek je jako lepo objasnio
Ukratko mora se ponekad trčati po najvećoj vrućini naravno sporije i kraće ko baš ima problema sa visokim HR
Meni je puls skoro isti kao i proletos na treninzima ali na trci ovaj vikend nisam uspeo da ga iole kontrolišem, užas koja vrućina, sparina, prašina

Ne moraš da ulaziš u najviši HR režim da bi trening bio efektan. Čak se mnogo brže podiže VO2Max kraćim intervalima, sa kraćim pauzama, ali sa mnogo mini intervala po blokovima. Ja sam uzeo sad time malo da se bavim pošto spremam 5K.
@nidza
Da li može po satu uopšte da se podigne VO2 max ako u intervalima uopšte ne uđeš ili nešto jako malo u zonu 5?
Interval od 1min 3:50 je po meni previše kratak da bi uopšte ušao u zone 5, min 2 min
Mislim nije toliko bitan taj VO2 max jer je to trenutna forma, poprilično totalno netačno na satovima, pričam sam o tome sa desetinama trkača.
Bitno je gde je LTH2 i koliko se ta zona može držati.

Sledeći vikend Kup Fruške gore staze 22 i 15km, tu cu da se razvlačim najstrašnije jer nemam bio 25ti ili 35ti ništa mi ne znači
Verovatno će biti vrućina, pakao za trčanje
Letnje trke bi morale počinjati u 7-8h
Meni nije jasno kako ljudi 18.7 izguraju 40,60 i 100km na Vučko trail, taj teren je skoro sve livada i kamen, verovatno bude padanja u nesvest

Nauka tvrdi da može, i da treba. Čak mi i ima logike, jer treninzi koji teraju previše telo u dugački oporavak uvek budu manje efektni. Zadatak je da se što više stimulišeš, u čitavom paketu treninga, više meseci, što dugačak oporavak samo može da kompromituje.

Kad sam bio u Ivanjici pre dve godine, bilo padanja i grčeva i otkaza, razvozili ih kvadovima nepokretne. Verovatno ljudi nisu na nivou ni da šetaju te distance, a ne da trče uzbrdo. Mogli bi da uvedu neke kvalifikacije s obzirom da rasprodaju sve za dan ovako svakako. Manje bi se zezali sa transportom ljudi koji potcenjuju koliko je to sve zahtevno.

Nauka tvrdi da može, i da treba. Čak mi i ima logike, jer treninzi koji teraju previše telo u dugački oporavak uvek budu manje efektni. Zadatak je da se što više stimulišeš, u čitavom paketu treninga, više meseci, što dugačak oporavak samo može da kompromituje.

Kad sam bio u Ivanjici pre dve godine, bilo padanja i grčeva i otkaza, razvozili ih kvadovima nepokretne. Verovatno ljudi nisu na nivou ni da šetaju te distance, a ne da trče uzbrdo. Mogli bi da uvedu neke kvalifikacije s obzirom da rasprodaju sve za dan ovako svakako. Manje bi se zezali sa transportom ljudi koji potcenjuju koliko je to sve zahtevno.
Ja posle trke od juce 22km 800 uspona 2:30 min skoro uopšte nemam upale sto je do skoro bilo nezamislivo
Tako da mi definitivno odgovara ovo toplo vreme, hladan vetar me je urnisao 6m skoro
Fali mi jos adaptacije na vrućinu pa ću namerno kad je najtoplije da gazim
Bio sam 15 dana na 5-15° na 800-1100m
10x lepši uslovi za trčanje, kakav vazduh, miris borova, raj iako je sve uzbrdo nizbrdo teško je podesiti bilo kakav trening kao na ravnom
Sprintevi uzbrdo 2:50 15s bacio sam power 948, ludilo 😃
Imam još ovu trku u subotu pa će fokus biti neki polumaraton na recimo 1:30, moraće Garmin da mi daje brže treninge

Podesiš trening na brdima, proteklu sedmicu na nekom odmoru, sve uzbrdo, nizbrdo, vrućina, ali odlično sam adaptiran od prošle godine na vrućinu. Bez obzira, volim da trčim kad je hladno i kad nema vetra, ali uzimam šta god mi se da.

Upale nemam ni ja od uzbrdice, imam od nizbrdice. Kvadovi me otkinu, tako da ću da praktikujem čak i šetnju nizbrdo ili lagan džog, najlaganiji, ako nije trka.

Ja nemam hrabrosti da pustim korak nizbrdo na trailu kad je baš strmo bojim da padnem Ne mogu da trčim posle 3-12m ili nikad
Kad je blaga nizbrdica dobar teren znam ispod 4 da pustim pace
Juče sam bas gledao neke koju tehniku koriste nibrzo, jako malo dižu stopalo, sitan korak i dupe malo dole
Ali kad su stene, kamenje ja nemam pojma kako to trčati, svi uspore maksimalno, jedan je na Kozomor trci slomio nogu

300din kom u L. Mislim da ne staje flasa vode, mozda manja flasica moze.

Prilozi

• 20260601_150442.webp
    20260601_150442.webp
    248 KB · Pregleda: 27
300din kom u L. Mislim da ne staje flasa vode, mozda manja flasica moze.
Jel si probao da trčiš sa tom torbicom i telefon u nju okrenut na leđa?
Slično nešto ima Salomon samo košta jedno 3000 din 😃
Ja imam nešto još manje rastegljivo stane telefon ali ubi me na leđima pa ni ne nosim
Imam Dynafit Alpine Pro 2in1 dva šorca koje skoro stalno nosim, Neki Asics Road 2 u 1 odlična kroj i materijal sem džepa na leđima koji je beskoristan, plus ona 2 kom Decathlon trail sa 5 džepova koji su malo kraći kao minić iako su 7 inch, nisam ih nosio ne pamtim

Nazad
Vrh Dno