Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025 / 2026)

Trenutni limit kod pomenutog klijenta je, inače, stotinak hiljada dinara, manji od jedne njegove plate, a povećanje je tražio baš na iznos plate.

Ja sam prilikom podnošenja zahteva za kreditnu karticu pre 2 godine tražio limit malo manje od dvostrukog iznosa plate (u četu su mi rekli da je standardan limit iznos 2 plate), a onda su mi ponudili duplo manje od onoga što sam tražio. Prihvatio sam, ionako mi ni ne treba više. Nedavno sam uzeo na isti iznos u Erste Visa Gold kreditnu sa putnim osiguranjem sa pokrićem 40.000 EUR za ceo svet 90 dana u godinu dana koju plaćam 150 din mesečno, jer je ovo uz Mastercard kreditnu Yettel banke mizerno.

Poznata mi je priča, mada je Yettel prošle godine malo opustio procedure, pa je sada lakše dobiti željeni limit. Pretražio sam temu pre pisanja i video da se ranijih godina pominjalo da su tražili potvrde od poslodavca i eksplicitnu dozvolu za dohvatanje podataka preko eUprave (za šta treba nalog), pa su mnogi odustajali. Sada toga nema, sve je nadohvat ruke. Naravno, i sada postoji više opcija, ali slanje poslednja tri izvoda je dovoljno. Ne traže pored toga ništa dodatno, a te PDF-ove svako ima, ne računajući granične slučajeve.

S druge strane, ti si se sa Ersteom baš pomučio. Ko ne zna, može da pretraži tvoje poruke u ovoj odgovarajućoj temi, ali, ukratko, priča je daleko od lagane i prijatne. Okej, to i vredi kome treba za putovanja, da iskoristi taj benefit u vidu osiguranja, ali van toga je Yettel neuporedivo bolji. Klijent kog pominjem čak ni nema njihovo osiguranje, jer ne prima platu kod njih, a cilj mu je bio da ima poptuno besplatnu i beskamatnu karticu za plaćanje bančinim novcem u Srbiji, koju jednom mesečno namiri svojim novcem. I to je to, ništa više.

Svakako, suština moje prethodne poruke bila je da uputi u trenutnu proceduru promene limita, koja je sad isto lagana iz ugla klijenta, a usput naglasi da to mogu da odbiju čak i ako očigledno ne smatraju da je klijent kreditno nesposoban za veći limit, čim su mu odmah ponudili 1.200.000 dinara keša, sa znatno većim mesečnim opterećenjem, ali i finom kamatom, što im više odgovara.

Ja sam pre par meseci isto zeleo da povecam limit na kreditnoj kartici.
Preko telefona su mi rekli da posaljem poslednja 3 izvoda i zeljeni limit na njihov mail.
Kad sam to odradio dosao je od njih mail da treba iz firme neki papiri da se popune zbog plate (platu primam u yettel banci), naravno da sam odustao od toga jer sam skontao da se jedno prica, drugo radi.

Dosadiše sa tim kešom, 2x me zvali, polomiše se...
Nije dvaput mnogo, ali svakako možeš da im pišeš i da im tražiš da ti ne šalju više takve ponude bez tvog zahteva.

Kad sam to odradio dosao je od njih mail da treba iz firme neki papiri da se popune zbog plate (platu primam u yettel banci), naravno da sam odustao od toga jer sam skontao da se jedno prica, drugo radi.
Da, tako potvrđeno jeste bilo ranije, i mnogo više unazad od nekoliko meseci, a sad su izgleda prešli na ovu dozvolu za automatsko dohvatanje podataka preko opcije za traženje dodatnog keša u aplikaciji, a koja tek odskora i postoji. I ima smisla, jer znam da su mnogi poput tebe odustajali zbog te potrebe za potvrdom, koja je realno glupost. Naravno, ne mogu da tvrdim da je ovo sa prijavom preko aplikacije čvrsto pravilo, ali eto, kod ovog klijenta je bilo dovoljno, a pritom su izvodi bili iz druge banke, što je po njih kompleksnije za obradu.

Čitajući ovu temu stičem utisak da od Yettel banke kada trazis pare ne dobijes a kada ti ne treba oni vuku za rukav da uzmes.
Ranije je stvarno bilo tako, ali od prošle godine su polako krenuli da relaksiraju uslove, kako sam već pomenuo, pa je sad lakše dobiti šta želiš. Ipak, očigledno imaju svoje kalkulacije, poput ove iz slučaja koji sam opisao, a to je da kao zamenu za odbijeno malo povećanje limita kreditne kartice nude ogroman keš kredit, jer im je tu bolji račun.

Da sam ja banka i ja bih tako. Postoje da bi zaradili a ne da bi nama bilo bolje.
Meni su dali limit od preko pola miliona dinara na kreditnoj kartici. Nemam pojma zašto. To je mnogo više od moje plate. Nikada nisam bio ni blizu trećine tog limita. Sve što platim kreditnom, do 15. regulišem, tako da do sada nisam ni dinara platio neku kamatu.
Odavno me nisu zvali da mi nešto nude. Dok su zvali, uvek sam ih saslušao i rekao da sam video na sajtu/aplikaciji i da mi ne treba, a kada bude trebalo, znam kako ću tražiti. U jednom od razgovora su me pitali "kako mi se čini ponuda" i rekao sam im da je prevelika kamata i da se upšte ne isplati da uzimam tako nešto. Mislim da to i sami znaju.

^ ovo.

Bukvalno su me pre par godina bombardovali raznim proizvodima, gde sam bila u fazonu "neću i ne bih vas više zadržavala" na svaki poziv, dok me neka legenda nije zaustavio sa "stani da ti objasnim" 😖 i uspeo da mi uvali kreditnu, bila sam u fazonu ajde neka je, neka stoji kad već nema održavanje, taman će da prestanu da me smaraju.

...cepnuli mi limit 600k, meni tadašnja plata taman na zlatnoj sredini između medijalne i minimalca 💀

Dok je došlo vreme za obnovu porasla meni fino plata, kreditnu koristila u par navrata, ali bukvalno nikad nisam ni desetinu odobrene sume prešla. Novi limit - 599k.

Koja im je matematika, bog sveti zna.

^ ovo.

Bukvalno su me pre par godina bombardovali raznim proizvodima, gde sam bila u fazonu "neću i ne bih vas više zadržavala" na svaki poziv, dok me neka legenda nije zaustavio sa "stani da ti objasnim" 😖 i uspeo da mi uvali kreditnu, bila sam u fazonu ajde neka je, neka stoji kad već nema održavanje, taman će da prestanu da me smaraju.

...cepnuli mi limit 600k, meni tadašnja plata taman na zlatnoj sredini između medijalne i minimalca 💀

Dok je došlo vreme za obnovu porasla meni fino plata, kreditnu koristila u par navrata, ali bukvalno nikad nisam ni desetinu odobrene sume prešla. Novi limit - 599k.

Koja im je matematika, bog sveti zna.
A plata ti isla preko Yettel banke ili neke druge? Citam ovde da su neki dobijali kredite i kreditne kartice na lepe oci a da u opste nisu primali platu preko Yettel banke. Mozda gresim procitao sam dosta komentara pa mi malo zbrka u glavi.😂

@zeka81
Kod mene je bio isti slučaj. Možda je bio isti lik koji je i meni "uvalio" kreditnu 🙂 Izgleda da je delio limite šakom i kapom.

Sam Bog zna kako oni odlucuju za te kredite i kreditne 😂
Pisao sam da su mojoj zeni ponudili milionce na lajt racunu od pre 3-4 godine koji se koristio 6 meseci za placanje telefona na rate preko yetela i godinama zaboravljen posle toga da postoji dok nije stigo mejl za odobren kredit na klik.

Meni je limit na kreditnoj kartici 30 000 (sam sam tako bio podesio), sad želim da povećam na 60 000, odbili me jer sam paušalac, uprkos tome što bi prema mesečnom primanjima koje prebacujem na Yettel bankovni račun pod šifrom plate trebalo da imam pravo na to povećanje...

Čuh malopre da se od sledećeg meseca (što je za neki dan) menjaju uslovi programa Yettel sve, pa da podelim, pošto niko dosad nije pominjao. Ima čak i ovde objava na sajtu banke, a pominje se i na ovom sajtu programa.

Ukratko, iako kažu da je "unapređenje", zapravo se samo ukidaju sledeće stvari: Air Serbia pogodnosti, keš-bek u inostranstvu (2,5%), kao i grejs period od 30 dana. Prvo je svakako bilo visokospecifično, pa je pitanje koliko se i koristilo. Za drugo smo isto pominjali da nije toliko korisno, jer se odnosilo na plaćanja sa dinarske partije, a uvek je isplativije (često i za više od tih 2,5%) kupiti evre u menjačnici unutar aplikacije i platiti sa devizne.

Treće je već značajna informacija, mada nije specifikovano šta tačno znači. Podsećanja radi, grejs period je podrazumevao da je za aktivaciju programa dovoljno imati odgovarajuće pakete (mobilni i Bank MAX), a da klijent ima jedan mesec fore da primi zaradu ili potroši 30k debitnim karticama. Pretpostavljam da ovo sad znači da će prvo morati da se ispuni taj uslov, pa da će tek onda moći da se prijavi na program. Verovatno dosta klijenata nije ispunjavalo to nakon grejs perioda, pa ovako smanjuju nepotrebne troškove.

Sve u svemu, nije strašna promena, budući da glavne pogodnosti (roming, osiguranje, keš-bek, Mastercard World...) ostaju, ali mi je svakako smešno (da ne kažem cinično...) što promenu koja se sastoji isključivo od ukidanja stvari nazivaju "unapređenjem". 😂🙈

Čuh malopre da se od sledećeg meseca (što je za neki dan) menjaju uslovi programa Yettel sve, pa da podelim, pošto niko dosad nije pominjao. Ima čak i ovde objava na sajtu banke, a pominje se i na ovom sajtu programa.

Ukratko, iako kažu da je "unapređenje", zapravo se samo ukidaju sledeće stvari: Air Serbia pogodnosti, keš-bek u inostranstvu (2,5%), kao i grejs period od 30 dana. Prvo je svakako bilo visokospecifično, pa je pitanje koliko se i koristilo. Za drugo smo isto pominjali da nije toliko korisno, jer se odnosilo na plaćanja sa dinarske partije, a uvek je isplativije (često i za više od tih 2,5%) kupiti evre u menjačnici unutar aplikacije i platiti sa devizne.

Treće je već značajna informacija, mada nije specifikovano šta tačno znači. Podsećanja radi, grejs period je podrazumevao da je za aktivaciju programa dovoljno imati odgovarajuće pakete (mobilni i Bank MAX), a da klijent ima jedan mesec fore da primi zaradu ili potroši 30k debitnim karticama. Pretpostavljam da ovo sad znači da će prvo morati da se ispuni taj uslov, pa da će tek onda moći da se prijavi na program. Verovatno dosta klijenata nije ispunjavalo to nakon grejs perioda, pa ovako smanjuju nepotrebne troškove.

Sve u svemu, nije strašna promena, budući da glavne pogodnosti (roming, osiguranje, keš-bek, Mastercard World...) ostaju, ali mi je svakako smešno (da ne kažem cinično...) što promenu koja se sastoji isključivo od ukidanja stvari nazivaju "unapređenjem". 😂🙈
Air Serbia pogodnosti RIP

Kako se najlakše zatvara račun? Gledao sam app ali nisam našao, mora lično i gde ili možda telefonom?

Onlajn jedino na web aplikaciji.

Da li neko ima rešenje za situaciju kada se plata mora preneti zbog kredita u drugu banku, kako zadržati besplatan Max osim potrošnje karticama? Čitah već da su nekako ljudi deo plate ipak uplaćivali na Yettel ali banka kaže da ne bi smelo to

Potrebno je da dio plate (minimum 35.000) ide na yettel račun, ostatak može na drugu banku. Ja tako radim i nemam nikakvih problema, ne znam zašto ne bi smjelo.

Air Serbia pogodnosti RIP
Ali koliko su uopšte bile korisne? To se odnosilo samo na veoma mali broj letova na koje je popust ostvaren preko Yettelovih kupona.

Za Air Serbia pogodnosti ima smisla što se ukidaju, s obzirom na to da su pre neki dan objavili da će imati loyalty program u saradnji sa Intezom.
Ne verujem da je neposredno povezano, budući da se ovo za loyalty program odavno zna. Evo, inače, ovde i vesti na srpskom, pošto si ti objavio na engleskom.

Kako se najlakše zatvara račun? Gledao sam app ali nisam našao, mora lično i gde ili možda telefonom?
Onlajn jedino na web aplikaciji.
Uz napomenu da je potreban i jedan poziv ukoliko se imaju dodatni proizvodi koji se ne mogu zatvoriti samostalno, poput štednje po viđenju.

Da li neko ima rešenje za situaciju kada se plata mora preneti zbog kredita u drugu banku, kako zadržati besplatan Max osim potrošnje karticama? Čitah već da su nekako ljudi deo plate ipak uplaćivali na Yettel ali banka kaže da ne bi smelo to
Potrebno je da dio plate (minimum 35.000) ide na yettel račun, ostatak može na drugu banku. Ja tako radim i nemam nikakvih problema, ne znam zašto ne bi smjelo.
Može i manje od toga, ali ovde izgleda da banka koja daje kredit traži da cela plata pređe kod njih. Naravno, ostaje pitanje da li to nekako proveravaju, mada se ne treba previše igrati sa tim. Svakako, trećeg nema kada je reč o oslobađanju od održavanja: ili prijem zarade, ili potrošnja.

Da li si siguran da može manje od toga? Meni su i preko telefona i u poslovnici rekli da je minimum 35.000.

Zavisi sta pise u ugovoru. Banke obicno traze da zarada bude minimum u visini mesecne rate kredita. Vise od toga mozes preneti u Yettel banku. Ako pise da cela zarada leze u banku koja ti je odobrila kredit to ispostuj.

Da li si siguran da može manje od toga? Meni su i preko telefona i u poslovnici rekli da je minimum 35.000.
majka mi ima penziju 32k nisu joj naplatili, ne verujem da mora 35k idalje kao pre

Pretpostavljam da si nekad davno pitao, ali već makar jednu punu godinu pričaju da može iznos po izboru, makar ovi iz kontakt centra, dok verujem da u Yettelovim prodavnicama i dalje ima onih koji to ne znaju, budući da im je banka ionako sporedna stvar. Slali su čak i mejlove da je svejedno, a imali smo i iskustvo člana foruma koji je iz fazona prebacio samo jednu hiljadu, baš kako bi testirao, i priznali su ga kao primaoca zarade. Taj uslov je svakako zvanično nestao promenom Mobija u Yettel, mada su ga nezvanično vukli još neko vreme.

Da li neko ima rešenje za situaciju kada se plata mora preneti zbog kredita u drugu banku, kako zadržati besplatan Max osim potrošnje karticama?
Traži od poslodavca da sve što je po šifri plaćanja 241 (putne troškove i druga neoporeziva primanja) plaća na račun u Yettel banci, ako je to izvodljivo.

Zavisi sta pise u ugovoru. Banke obicno traze da zarada bude minimum u visini mesecne rate kredita. Vise od toga mozes preneti u Yettel banku. Ako pise da cela zarada leze u banku koja ti je odobrila kredit to ispostuj.
Ako u ponudi ugovora (dakle ne potpisan ugovor) stoji to minimum prenos kao rata, kako da izvedem ovo? Kada pre samog odobrenja moram preneti platu? Probao bih onda da kazem poslodavcu da mi na yettel nastavi isplatu u iznosu 15 hiljada a ostalo u banku kredita. Ali to oni sve mogu proveriti prilikom odobravanja, zar ne? Svakako mi je plan da koristim yettel kao do sada odnosno po primanju plate da je prebacujem u yettel ali ne bih zeleo da sam obavezan na trosenje 30k ako mogu drugacije resiti

Ne znam kakav si sa poslodavcem i da li mu je to komplikovano ali ja bih preneo celu platu u banku koja ti odobrava kredit a posle odobrenja trazio da mi uplacuje deo u Yettel a deo u drugu banku. Jedan mesec plati tih 595 din Yettelu za odrzavanje racuna ako u medjuvremenu ne ispunis uslov od 30000 din za transakcije karticama pa ti bude bez naknade. Nista drugo mi ne pada na pamet.

Nazad
Vrh Dno