Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

Jedan komad u BG-u ... Poručene pa stižu u četvrtak ili petak u Niš nadam se.

Sta kupiti za do oko 70€ od slusalica sa anc i relativno makar 5,6h autonomije. Mogu i strane prodavnice.

Opaaa

Kažu iz Kossa da su ovo Porta Pro drajveri, ali da zbog sveukupne konstrukcije ne zvuče isto kao Porta Pro. 30 dolara u Americi.
Ekstremno sam radoznao da saznam li je fabričko rješenje bolje od KSC75 drajvera na kineskom metalnom rajfu.

U Player-u su stigle KPH30i Clear koje navodno imaju zvuk malo bliži KSC75 zbog odsustva pene/sunđera iza drajvera. Nova je i cena od 5040 din.
Dobili su i Beige verziju.
Stigle.
Prvi utisak je uravnotežen zvuk, ništa ne "štrči", ne bi mi odgovaralo da su treble ispod ovog nivoa, stvar ukusa naravno. Na prvu sličnije KTXPro1 nego ostatku Koss game, ali bolje, otvorenije. Stejdž odličan za klasu, udobnost ok, nisam ih nosio duže od 1h pa ne mogu sad da tvrdim nešto više oko toga. Rajf je diskutabilne trajnosti mada neko reče da je plastika na Clear nešto fleksibilnija pa ća valjda biti u redu ...
Ali ipak ne mogu bez EQ-a. 🙂 Skinuo sam KPH30i preset sa JM-1 with Harman filters i -to je to. Sada su "zabavne" sa jačim bass-om (koji npr. KSC75 ne mogu da izdrže jer se prilično brzo javlja distorzija) i sa treble koji su blizu KSC75 iako možda ne baš isti, moram još malo da upoređujem. Za treble sensitive bolji je Harman Over-ear 2018 naravno. Ali zvuče za mene praktično idealno za klasu. Mislim da će mi biti daily driver uz SHP9500.

Poslednja izmena:
DT 900 Pro X su ok, posebno uz EQ, ali s obzirom da ideš u DE verovatno možeš da nađeš i bolje slušalice, mislim prilagođenije slušanju muzike, a manje studijskoj upotrebi. Mada, sve zavisi od budžeta na kraju.
Citam vasu prepisku i savete. Imam opciju da mi prijatelj ide za Germaniju sledece nedelje i mogao bi da nabavim nesto dobro odatle. Upravo sam na slicnom "mestu" kao i Nidza i gledam sta bi bilo najbolje uzeti.
Treba mi nesto sto je muzikalno, uzbudljivo (ne referentno, ravno, studijski). Bass je vazan, ali NE prejak i preovladjavajuci, brujeci, preterani, vec da je "punchy", brz, detaljan/"textured", jasan. Neka forma "V" shape-a pretpostavljam, ali ne mora da bude bas bas to. Treba mi kvalitetan bass.
Takodje, koliko je moguce za budzet koji imam, voleo bih da ima sto bolji "soundstage".
Muziku slusam iskljucivo kod kuce, sam u sobi. Verujem da je bolja "open-back" opcija zbog "soundstage-a"?
Muzika koju najvise slusam je: elektronska/ambijent/drone, jazz, funk/soul.
Budzet je do/oko 300 EUR (za ovaj put).

Ako imate motivacije, druga opcija je za kraj godine/pocetak sledece i nesto veci budzet od ~600 EUR.

Hvala puno.

Ne pratim više toliko ponudu, ali verujem da će ti Bockovic preporučiti nešto.

Ja bih svakako išao na dugoročno bolju opciju i viši budžet - FiiO K13 R2R kao DAC/AMP, a od slušalica (u skladu sa tvojim zahtevima) neke kineske planar magnetic, ili AKG K712 Pro, Fidelio X2 HR/Fidelio X3, FiiO FT3 (Hybrid/Leather Pads) i slične otvorenog dizajna, i sa provereno dobrim stejdžom.

Nisam ih čuo, ali na osnovu X3 head-fi teme koju sam pratio, i zahteva - Bass je vazan, ali NE prejak i preovladjavajuci, brujeci, preterani, vec da je "punchy", brz, detaljan/"textured", jasan - deluje mi da bi mogle da prođu, posebno u kombinaciji sa K13 R2R.
Inače, bas im je otprilike u rangu HD 560s, koje su takođe za preporuku (opet, posebno uz K13 R2R i EQ).

@father možeš mene da iskopiraš slobodno. Malo sam začinio bas i visoke, ali diskretno da ne sakatim stvarno fantastične srednje. Slušalice reaguju mnogo na vrlo malu promenu, tako da samo nežno.

Meni deluje da tražiš isto šta i ja. Ima sve, ima i bas i sub bass, ali nije glasan. Ništa nije glasno, nekako je sve tu i sve kako treba. Jako lake za slušanje, sem što stiskaju malo glavu, ali kažu da će to polako da popušta.

Pa DT 900 Pro X nemaju baš sjajan stejdž, više onako fino ''zaokružen'', rekao bih i prosečan za tu cenovnu klasu. AKG K712 Pro, K702, Q701, K612 Pro, Fidelio X3, HD 560s su tu sigurno bolje, neke manje, neke više.

Meni ovo sjajno, dok ne probam bolje. Nemam utisak da sam puno novca dao za čitav utisak od raspakivanja do slušanja.

Citam vasu prepisku i savete. Imam opciju da mi prijatelj ide za Germaniju sledece nedelje i mogao bi da nabavim nesto dobro odatle. Upravo sam na slicnom "mestu" kao i Nidza i gledam sta bi bilo najbolje uzeti.
Treba mi nesto sto je muzikalno, uzbudljivo (ne referentno, ravno, studijski). Bass je vazan, ali NE prejak i preovladjavajuci, brujeci, preterani, vec da je "punchy", brz, detaljan/"textured", jasan. Neka forma "V" shape-a pretpostavljam, ali ne mora da bude bas bas to. Treba mi kvalitetan bass.
Takodje, koliko je moguce za budzet koji imam, voleo bih da ima sto bolji "soundstage".
Muziku slusam iskljucivo kod kuce, sam u sobi. Verujem da je bolja "open-back" opcija zbog "soundstage-a"?

Ako imate motivacije, druga opcija je za kraj godine/pocetak sledece i nesto veci budzet od ~600 EUR.

Hvala puno.
V shtim otvoreno sa jako dobrim stejdzom jedino Sony MV1. Ozbiljan bass za otvorene sluske. Lagane na glavi.
Vidi, ako mozes za 300 da ih nadjes u Novoj Turskoj. Ovde su oko 400.
Ako ti se potrefi oblik glave i HRTF moguce da ti nece trebati nikakav EQ za njih. Ako ne, onda je dobro da se smanje malo vise frekvencije sa EQ-om.
Negde oko 7kHz -4/5dB.

Osim njih, a da nije egzotika je Mrtvo more od Radoja Domanovica.

@father

Sennheiser HD550 trenutno na njemačkom Amazonu pale na 208 EUR. Otvorene, veoma udobne, i muzikalne, odličan saundstejdž, nije im neophodan dodatni DAC/amp da bi dobro svirale.

U početku stvarno imaju veoma jak clamping force (5.3 N), dok recimo HD 560s nemaju preko 3 N (neki kažu i 2.5 N). Ali već posle mesec-dva upotrebe to oslabi na neki prihvatljiv nivo, ali i dalje odlično i stabilno stoje na glavi/ušima, što i jeste poželjno za studijske slušalice (da se ne bi pomerale i spadale pri kretanju kroz studio). Posle tog početnog slabljenja CF-a nisam primetio da sve to dalje slabi, što je dobro.

Hvala puno.
Ako bi se opruzio do 600 ,arya stealth i ti si zavrsio sa slusalicama za narednih 10god.

Hvala svima.
Gledam cene i dostupnost za predložene: MV1, DT 900 Pro X, HD 550, K712 Pro.

Arya Stealth… čitam/gledam…

Hvala svima. 🙏🏻 🍺

260530_16h16m17s_screenshot.webp

Rece covek hoce "V shape". "V" otvorene jedino je sistem kljuc u ruke Sony MV1 ili Auribus Sierra ispod 1k EUR.
Preteran bass ne postoji na trenutno dostupnim otvorenim slusalicama u serijskoj proizvodnji.

@father
Ako su ti zapale za oko jajaste Hifiman. Baci pogled na Edition XV.
Jeftinije su, manje analiticke i bolje se cuje bass na njima nego na Arya Stealth.
Obe su dosta teske. 400+ grama bez kabla.

Rece covek hoce "V shape". "V" otvorene jedino je sistem kljuc u ruke Sony MV1 ili Auribus Sierra ispod 1k EUR.
Preteran bass ne postoji na trenutno dostupnim otvorenim slusalicama u serijskoj proizvodnji.

@father
Ako su ti zapale za oko jajaste Hifiman. Baci pogled na Edition XV.
Jeftinije su, manje analiticke i bolje se cuje bass na njima nego na Arya Stealth.
Obe su dosta teske. 400+ grama bez kabla.
Napisao je svašta 🙂 I da samo pretpostavlja da je to što traži neka forma V-shaped zvuka.

Treba mi nesto sto je muzikalno, uzbudljivo (ne referentno, ravno, studijski). Bass je vazan, ali NE prejak i preovladjavajuci, brujeci, preterani, vec da je "punchy", brz, detaljan/"textured", jasan. Neka forma "V" shape-a pretpostavljam, ali ne mora da bude bas bas to. Treba mi kvalitetan bass. Takodje, koliko je moguce za budzet koji imam, voleo bih da ima sto bolji "soundstage".
Budzet je do/oko 300 EUR (za ovaj put). Ako imate motivacije, druga opcija je za kraj godine/pocetak sledece i nesto veci budzet od ~600 EUR.

Zato je najbolje kada bi poslušao bar neke HD 560s i recimo zatvorene FiiO FT1, čisto da proceni da li mu više odgovara neutralnija prva opcija, sa slabijim ali kvalitetnijim basom i većim stejdžom, ili klasičan topliji, fun zvuk sa jakim basom.
A kao opcija uvek stoji i combo - HD 560s i iFi Zen DAC V3, taj iFi sam po sebi ima muzikalan zvuk, plus korektno implementiran bass boost, na taster. Ova kombinacije ne košta mnogo, a može da bude prilično univerzalna za veliki broj korisnika.

4f5552f47d81b57cc954e57ca93c55a5.png

• 40 mm dynamic drivers
  • Triple microphone array with 42 dB adaptive ANC
  • Hi-Res Audio certified with five EQ modes
  • 20Hz-40kHz frequency response (Up to 20 kHz in Bluetooth mode)
  • Bluetooth 5.4 connectivity
  • 600 mAh battery (72 hours claimed battery life at 50% volume)
  • 202 x 183 x 47 mm / 263 g

60€

Poslednja izmena:
Hvala, ljudi.
Kao što hsv napisa, verovatno jesam svašta napisao. 🫣 Svakako, imperativ je kvalitetan bass, ne preovladjujući, prejak, mutnjikav. Važno je da ga ima i te se čuju teksture i da je jasan/prirodan… jbmliga. ‘V shape’ je irelevantan kao takav.

Nemam opciju da probam 8 slušalica i odaberem, a prikazi po netu ‘variraju’ i ne znam koliko im je verovati. 🤷‍♂️

HD550 i DT 900 Pro X je ovaj moj našao. Ima neki popust… i K712 Pro. K712 Pro je našao i polovan kao nov.

Jel HD560s bolja opcija od HD550?

Nazad
Vrh Dno