Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme imbaqq
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To što neće da ti kažu u čemu je problem dok ga sam ne rešiš.

Ne daju ni AIK, Alta, RF.. Svi traze ono "u sta ce da se ulaze"...

Uplate iz AIK rade.
Da, to sve banke traže, jer traži NBS. Besmislena formalnost, i banke to jednako besmisleno prosleđuju na korisnika. Bitno da su uplate moguće.

Uplate iz AIK rade.
Da, to sve banke traže, jer traži NBS. Besmislena formalnost, i banke to jednako besmisleno prosleđuju na korisnika. Bitno da su uplate moguće.
Video sam na r/finansije bas za AIK:

Probacemo bas tacno kako je opisao ... vec 10 dana se vrtimo 🤣

Ja sam odustao od AIK zbog drastičnoh skoka cene, u februaru.

Da li bi meni bilo isplativije i lakse, odnosno uopste moguce, da uplacujem sa zeninog racuna(Unicredit) na svoj IBKR nalog. Ja imam Yettel racun, vidim svi sad hvale Uni, a nekako mi se ne otvara novi.
Sve nesto planiram da pocnem sa investiranjem, a sve me koci kupovina nekretnine, a meseci i godine prolaze…

Nisam razumeo baš najbolje ovaj deo. Zar svaka banka nije dužna da vam omogući transfer novca na ibkr? Konkretno u mom slučaju NLB?
Očigledno nije dužna, tj može im se.
NLB gura svog brokera, i ne dozvoljava transfer na IBKR.

@vemiessubdentem ne možeš sa ženinog računa na svoj brokerski. Sve i da banka pusti, neće dozvoliti IBKR, osim ako je joint account.

Idem svakako u ponedeljak obzirom da sam jutros najavio uplatu preko NLB-a. Videćemo, ali sad sam se baš smorio ako budem morao da otvaram iban u drugoj banci.
Podneo danas zahtev. Priložio swift instrukcije, potpisanu izjavu i potvrdu o nalogu. Nadam se pozitivnom ishodu. Da se pitao bankar, popunio bih samo formular/nalog za transfer.

Keva je dobila neke instrukcije od dve banke (necu reci koje) sta treba da dostavi i reci da niko i ne shvata sta traze je slaba rec 😉
Trazili su da se "udje u odredjenu akciju (kao da je akcija ime brokera!) i odatle izvuce sta ce se raditi"... moralo je 5 nas 5x da procita i opet nema smisla.
Nego je neko probao da pomogne izgleda ali toliko retko se desava sve ovo da je odmogao 😉

Htela bih da ulažem u etf ali me zanima nesto van aí i tehnologije.. Recimo zlato srebro metali uopšteno I nesto kao poljoprivreda real estate jer Mislim da je aí prenaduvan kao i tehnologija a da ce strateški materijali biti jos vise na ceni molim za predlog nekih etf iz ovih oblasti

Istraži temeljno na justetf.com
Zbog poreske optimizacije, drži se akumulirajućih ETF-ova sa evropskim (irskim) domicilom.

Lično, ne gledam sektore, jer sam siguran da neću prodavati u narednih 15ak godina, do tada će se sektori smenjivati u performansama, mnogo puta. Biram samo all world.

Apdejt za NLB:
Prošla uplata, ukupna provizija za 1000€ nešto malo preko 17€.
Ne postoji mogućnost preko e-bankinga, za sada isključivo odlaskom u ekspozituru.

Pozdrav. Imam bankovbi racun u Bank of Cyprus, i tamo nesto EUR, pa bi to hteo da investiram u nesto. Mislio sam da kupim BTC, sa kriptom imam dodira, ili da putep T212 otvorim nalog pa da kupim neki ETF na duzi niz godina, isao bih na 10 god min. Taj racun Bank of Cyprus bi mi sluzio za uplate i za isplate sa T212. Na Kipru nema porez na kapitalnu dobit samo za real estates. E sad procitao sam da i preko banke moze da se ulaze u US etfs bez posredstva brokera. ne znam koliko je to dobra opcija. Da li prilikom otvaranja T212 naloga mogu da navedem adresu u Srbiji i da povezem banku sa Kipra? posto nisam rezident Kipra.

Ako si rezident Srbije, obavezan si da prijavljuješ i plaćaš poreze u Srbiji. Štaviše, na tebe se ne odnose poreski propisi Kipra.
Sa T212 nemam iskustva, ali ovo što predlažeš (adresa u Srbiji, uplate sa Kipra) je dobar način da ti ugase nalog, ili da ga ni ne otvore (KYC procedura).

Ok u vezi poreza, ali ne zelim da prebacujem novac sa racuna sa Kipra u nase banke, nisu mi sigurne. Racun u bank of cyprus mi je navedena adresa koja je u Srbiji. Imam i HR dokumente putovnicu i osobnu, koji se isto vode na adresu u Srbiji, da li to poboljsava situaciju?

Na poresku rezidentnost slabo utiču tvoja dokumenta, toliko mogu da ti kažem.
Ako će novac završiti na berzi, ne vidim rizik da ga prebaciš u Srbiju, i odmah proslediš na berzu. Pitaće te naša banka odakle taj novac i račun.

Napisao sam da je ok u vezi poreza. Nego me interesuje zašto bi mi zatvorili nalog na t212 ako bi mi nalog bio iz Srbije a uplate da vrsim sa tog računa sa kipra jer se i taj racun vodi na moje ime i na moju adresu iz Srbije koja bi bila registrovana na t212. Mogu eventualno da uplatim gotovinu lično u nasu banku. Bankovni transferi ne dolaze u obzir.

Otvori nalog, probaj.

Sebe ne smatram poznavaocem ovih stvari, ali iskustva mnogih ljudi govore da će i banke i brokeri, radije odbiti transfer, nego da uopšte razmotre eventualne povrede AML procedura.
Legalan novac nema razloga da ne prođe kroz banku u tvojoj domicilnoj državi, i time eliminiše svaku sumnju. A za očekivati je da ćeš, nakon prodaje HOV, novac povlačiti u zemlju i na račune koje sada izbegavaš.

Meni ovo zvuči kao da želi da izbegne da ostavi trag novca u Srbiji. Banke u Srbiji su stabilne već dugo vremena.
Takođe, po našem zakonu nije dozvoljeno imati bankovni račun u inostranstvu bez odobrenja NBS, osim po osnovu nekoliko kriterijuma koje neću sad navoditi.
Čudno mi je da moderacija uopšte dozvoljava ovakvu diskusiju, znamo koji kapital Kipar privlači.

Za otvaranje racuna na Kipru sam morao da dobijem odobrenje od banke iz Srbije, racun je otvoren zbog nasledstva na Kipru. Ne vidim razlog zasto je vama to bitno kako sam ja otvorio racun u banci na Kipru? Ne morate vi vrsiti istragu, ima ko se bavi time u Srbiji. Zar ne? Kipar je tamo negde 2008 upao u krizu bas zbog takvih racuna, i vise nije moguce otvoriti ne legalne racune na Kipru. Uglavnom, mozda sam pogresno postavio pitanje u kojem sam spominjao i porez. Pitanje se najvise odnosilo na uplate sa tog racuna na trading 212 koji bi bio otvoren na adresu u Srbiji. Dobio sam odgovor: As long as you are using a personal bank account, you will be able to freely deposit and withdraw funds with it, regardless of whether your bank is in Cyprus.

Poslednja izmena:
Meni ovo zvuči kao da želi da izbegne da ostavi trag novca u Srbiji. Banke u Srbiji su stabilne već dugo vremena.
Takođe, po našem zakonu nije dozvoljeno imati bankovni račun u inostranstvu bez odobrenja NBS, osim po osnovu nekoliko kriterijuma koje neću sad navoditi.
Čudno mi je da moderacija uopšte dozvoljava ovakvu diskusiju, znamo koji kapital Kipar privlači.

Ovo je na nivou onog "znamo ko ovde krade"

Strani državljanin moze imati i racun u inostranstvu cak i ako je rezident Srbije.

Možda brokeri ne znaju za reputa
Za otvaranje racuna na Kipru sam morao da dobijem odobrenje od banke iz Srbije, racun je otvoren zbog nasledstva na Kipru. Ne vidim razlog zasto je vama to bitno kako sam ja otvorio racun u banci na Kipru? Ne morate vi vrsiti istragu, ima ko se bavi time u Srbiji. Zar ne? Kipar je tamo negde 2008 upao u krizu bas zbog takvih racuna, i vise nije moguce otvoriti ne legalne racune na Kipru. Uglavnom, mozda sam pogresno postavio pitanje u kojem sam spominjao i porez. Pitanje se najvise odnosilo na uplate sa tog racuna na trading 212 koji bi bio otvoren na adresu u Srbiji. Dobio sam odgovor: As long as you are using a personal bank account, you will be able to freely deposit and withdraw funds with it, regardless of whether your bank is in Cyprus.
Srećno.

Pitanje.
Da li postoji potpuno legalna mogućnost kupovine S&P 500 za državljane i rezidente Srbije?

Potpuno je legalno kupovati bilo koje akcije na stranim berzama. Samo što bih ja gledao fondove na nekim evropskim berzama za ulaganja iz Srbije, jer američka berza ima velike poreze. Postoje ogledalo fondovi u evropi, pogledaj recimo i500.de na yahoo finance ili just etf, da se malo informišeš.

Nazad
Vrh Dno