Šta je novo?

Kome treba Tesla kada novi BYD Seal 08 prelazi 400 km sa svega 5 minuta punjenja

Niko, u pitanju je slučajni događaj.
To je stvar.

Ima scenarija kada se nesreća ne može izbeci, ali postoji izbor posledica. Npr. ili sudar ili jedan od automobila ide u provaliju.

Danas je to slučajno.

Kod autonomne vožnje - dva automobila komuniciraju i odluka mora biti doneta. U zavisnosti od algoritma - tvoj auto može doneti odluku da ideš u provaliju da bi drugi bio sačuvan.

@mi105

Druže... Kojih nezgoda, kakva etička pitanja? Zašto imate potrebu da diskutujete o temi autonomne vožnje koju niste istražili više od dva minuta? Aj da ne počinjem o tom nekom bizarnom pogledu na tehnologiju i softer u kolima, špijuniranju, paničarenju. Firme baš tebe čekaju da prate, kontrolišu, da te slupaju i ubiju. Sve je više ovakvih paničara... Ne kažem da slepo treba da veruješ multimilionskim kompanijama i da ti sve one žele dobro, ali brate, dajte malo logike u nekim stvarima...

@Gizmo
Masis poentu.

Ja nisam niko specijalan da bih bio targetiran. Ali ima ko jeste i nije teško zamisliti distopijske scenarije. I ako koristim hiperbolu da ilustrujem poentu to nije dizanje panike. Optimizujem za engagement prosto 😄

Ono što realno imaš danas jeste da plaćaš pretplatu na korišćenje feature-a grejanja sedišta koje je već u automobilu.

Sutra će to biti pretplata na kilometrazu i ako premašis neće da ti se upali auto.

I svakako je autonomna vožnja delegiranje kontrole trecem sistemu, pa čak i u slučaju nezgoda.

Ono što imamo danas jeste da ti auto, kao i telefon i računar, kači ključne reci iz razgovora, skuplja te informacije i prodaje oglašivačima da bi te spopadala reklama za patike koje si pomenuo da bi kupio.

Neko je sa svime time komforan i nije ga briga. Većina čak. Dajte malo glasa i nama koji nismo.

Poslednja izmena:
@mi105

Druže... Kojih nezgoda, kakva etička pitanja? Zašto imate potrebu da diskutujete o temi autonomne vožnje koju niste istražili više od dva minuta? Aj da ne počinjem o tom nekom bizarnom pogledu na tehnologiju i softer u kolima, špijuniranju, paničarenju. Firme baš tebe čekaju da prate, kontrolišu, da te slupaju i ubiju. Sve je više ovakvih paničara... Ne kažem da slepo treba da veruješ multimilionskim kompanijama i da ti sve one žele dobro, ali brate, dajte malo logike u nekim stvarima...
Kad smo već kod čitanja i istraživanja pretpostaviću da ti nisi čitao i istražio recimo poslednji Mozilla izveštaj o masivnom prikupljanju i deljenju podataka u novijim vozilima? 🙂

U školi kada se dokaže teorema, završavalo se sa: Što je trebalo i dokazati.

Stvar stoji i ovde - upravo kao što veš mašina je običan alat i uređaj koji nema potrebe ikakve za ,pameću”, internetom, bluetooth-om, update-ovima, ekranima na dodir i mobilnim aplikacijama - tako automobili nemaju ikakvu realnu potrebu za time.

Međutim, čak i beskoristan novitet je novitet, šire narodne mase će kupovati i plaćati beskorisne i nepotrebne stvari jer su ,,moderne” i ima ovo što komšijina nema, a koje će kompanije još duplo monetizovati prodajom podataka samih korisnika oglašivačima.

Cela stvar je duboko neetička i utemeljena ne na razmeni vrednosti, već na maksimalnom iskorišćavanju i eksploataciji konzumerističkih nagona, što je jedna od odlika kronističkog kapitalizma u kojem živimo, kao i prelazni stepenik ka izgleda neizbežnom tehnofeudalizmu.
Google Maps i Spotify su potpuno realne potrebe za internetom. Isto kao i update koji može da otkloni neki infotaiment bug recimo.

Google Maps i Spotify su potpuno realne potrebe za internetom. Isto kao i update koji može da otkloni neki infotaiment bug recimo.
Da, to su zaista nepresušne potrebe.

Automobili nisu postojali i ljudi ih nisu vozili stotinu godina pre nego je internet došao u iste.

Od pojma infotainment kao takvog mi želudac napravi 2 salta unapred i 3 unazad.

GPS ne zahteva internet konekciju i postojao je u automobilima skoro dve decenije pre Google mapa. A koliko se sećam i muziku su ljudi slušali u automobilima pre nego što je koncept streaming muzičkih servisa postojao kao takav.

Na kraju da dodam, ne smeta mi što ljudi to koriste. Ko voli nek izvoli.

Smeta mi što industrija to forsira na način da nema apsolutno ikakve opt-out alternative, ponajviše kako bi sebi obezbedili alternativan izvor prihoda od prodaje ličnih podataka korisnika, tj. što je jedina alternativa koju korisnici imaju voziti auto star 20 godina.

Negde i može, zavisi od modela i koliko si stručan
Removing the Modem and GPS from my 2024 RAV4 Hybrid
A razlog je jednostavan

Da, to su zaista nepresušne potrebe.

Automobili nisu postojali i ljudi ih nisu vozili stotinu godina pre nego je internet došao u iste.

Od pojma infotainment kao takvog mi želudac napravi 2 salta unapred i 3 unazad.

GPS ne zahteva internet konekciju i postojao je u automobilima skoro dve decenije pre Google mapa. A koliko se sećam i muziku su ljudi slušali u automobilima pre nego što je koncept streaming muzičkih servisa postojao kao takav.

Na kraju da dodam, ne smeta mi što ljudi to koriste. Ko voli nek izvoli.

Smeta mi što industrija to forsira na način da nema apsolutno ikakve opt-out alternative, ponajviše kako bi sebi obezbedili alternativan izvor prihoda od prodaje ličnih podataka korisnika, tj. što je jedina alternativa koju korisnici imaju voziti auto star 20 godina.

Mora nešto da bude nepresušna potreba da bi postojalo? Tom logikom ni auto ne treba da postoji pošto nije nepresušna potreba niti je trebao da ima bilo kakvo unapređenje otkad je izmišljen pre 140 godina.

Kako ćeš da updateuješ mapu bez Internet konekcije a da ne ideš u servis? Kako ćeš da imaš real time informacije o gužvi?

Opt out imaš, ne moraš da koristiš ništa niti da kačiš auto na internet.

Opt out imaš, ne moraš da koristiš ništa niti da kačiš auto na internet.
To što ti ne kačiš auto na internet ne znači da auto nije povezan na isti.

Kod najvećeg dela modernih connected vozila konekcija je implementirana preko ugrađenog telematskog modula sa embedded SIM/eSIM-om, koji je deo fabričke arhitekture vozila i ne može da se isključi.

Negde kao u postu SpaceBeer, možeš da fizički iščupaš modem, ali je pitanje od proizvođača do proizvođača šta će ti od osnovnih funkcionalnosti auta nastaviti da radi ako to uradis

Dakle opt-out ne postoji. To je pravac u kojem ide industrija.

Poslednja izmena:
Kad smo već kod čitanja i istraživanja pretpostaviću da ti nisi čitao i istražio recimo poslednji Mozilla izveštaj o masivnom prikupljanju i deljenju podataka u novijim vozilima? 🙂

Imam da brinem o pametnijim i korisnijim stvarima u životu nego da potvrđujem ono što već znamo godinama da se dešava. Razlika je u tome što ja prepoznajem i priznajem da nam to rade na ovaj ili onaj način i nisam iznenadno šokiran tom činjenicom, kao neki.

Da li pozdravljam to što se prikupljaju podaci u novijim vozilima? Ne, ali ako sam već "dozvolio" da mi to rade u domaćinstvu na pametnim zvučnicima, smartfonima, tabletima, robot usisivačima, kamerama, pametnim zvonima, desktopovima i laptopovima ili čemu god već, onda zaista nisam šokiran i ne gubim san oko toga da prikupljaju podatke i u mom vozilu...

Tako da ne, neću biti jedan od ovih "ratnika" protiv gubitka privatnosti, i da gasim internet konekciju svemu što dođem u kontakt, kako bih im uskratio način da mi serviraju reklame koje su mi možda zapravo i donekle relevantne, a imam dovoljno moždanih ćelija da znam da li mi taj proizvod ili usluga u tim reklamama zapravo treba...

Pogledaj krajnost u koju druga strana ide - paranoja. Ja dakle "pozdravljam" to što nas špijuniraju, dok kolega iznad želi svoju anonimnost po svaku cenu - istina šta je ispravno i normalno verovatno leži negde na pola puta.

Nije poenta anonimnost po svaku cenu. Ne znam da li pričam na istom jeziku.
Poenta je postojanje izbora i poenta je zadržavanje vlasništva i koncepta da su automobili, kao i uređaji po kući alati koje posedujemo, a ne servisi koje iznajmljujemo od pružaoca usluga, a koji odlučuju o tome pod kojim uslovima će iste da nam pružaju.

To je stvar.

Ima scenarija kada se nesreća ne može izbeci, ali postoji izbor posledica. Npr. ili sudar ili jedan od automobila ide u provaliju.

Danas je to slučajno.

Kod autonomne vožnje - dva automobila komuniciraju i odluka mora biti doneta. U zavisnosti od algoritma - tvoj auto može doneti odluku da ideš u provaliju da bi drugi bio sačuvan.
Ne ako imas Premium Plus pretplatu.

Nije poenta anonimnost po svaku cenu. Ne znam da li pričam na istom jeziku.
Poenta je postojanje izbora i poenta je zadržavanje vlasništva i koncepta da su automobili, kao i uređaji po kući alati koje posedujemo, a ne servisi koje iznajmljujemo od pružaoca usluga, a koji odlučuju o tome pod kojim uslovima će iste da nam pružaju.
Ne brini neće Tesla prodavati 100 miliona vozila godišnje pa da se plašiš FSD-a. Sad su roboti u trendu, tu je rast profita a od vozila slaba vajda pred naletom kineza.

Кад процуре “Нисан фајлови” на дарк вебу биће весело. Нисан намерно, случајно се десило…

Nazad
Vrh Dno