Gledam sada majci da sredim TV+net, nije mi rekla da joj je odavno istekao onaj Duo Silver paket, pa sad plaća više (3900) za manju brzinu (150/15Mbps - down još i nekako, ali 15Mbps za upload je stvarno malo), a ja se nisam setio na vreme da to ispratim. U suštini tražim neki optimum između cene, kvaliteta usluge, i (njenog) cimanja. Jako dugo nisam pratio dešavanja na SBB strani, pročitao sam poslednjih tridesetak stranica teme, ali oprostite ako postavim pokoje očito pitanje za one koji sve detaljno prate.
1. Za početak, koje su brzine upload-a na ovim novim paketima, na primer za NET TV Basic? 300/30 bi bilo po staroj SBB logici, ili je pak 300/150, ili možda simetrično?? Nigde na sajtu ne piše ništa osim "brzine do 300Mbps"...
2. Sada kad je SBB u stvari Jetel, da li stari korisnici koji imaju koaksijalni kabal ostaju na koaksijalu? Ja sam nekako razumeo da je SBB ostao legacy, dok se pod glavnim Jetel brendom radi samo optika, ali ne znam kako ovo konačno pripajanje utiče na to, i da li utiče?
3. Kad smo kod toga, čisto informativno, da li se prelazak na Jetel optiku na primer smatra kao prelazak novog korisnika u Jetel, i da li se na to mogu dobiti neki popusti?
4. Ona još uvek koristi prastari D3 v2 uređaj, pa i net i signal idu preko koaksijalnog kabla, a ako se dobro sećam starih priča, signal za TV je odvojen od interneta tj. ne utiče na protok. Da li prelazak na ove nove SBB pakete nužno povlači i nove EON bokseve, ili ne? Ne znam ni da li su ti novi uređaji nešto bolji ili gori od ovog matorog D3 v2, da li u slučaju potpisivanja ugovora treba da se traži novi boks i da li on isto može da prima signal preko koaksijala ili mu treba ethernet kabal, pošto onda to treba provući (modem i TV su na suprotnim krajevima stana pa je provlačeno mnogo koaksijala, ali da ne komplikujem). Kvalitet slike na nivou piksela je potpuno nebitan, pošto koristi majušni 720p TV, ali bi bilo lepo da radi podjednako brzo, stabilno i bez artefakata kao i stari. Modem je u nekom trenutku unapređen na Ubee, ali D3 nije diran.
5. Vidim da se sada stvari sa SBB-om odvijaju po principu telefonskih operatera, pa zahtev i pretnja za otkazivanje usluge donosi bolje ponude. Nije mi problem da sročim mejl i ostavim broj da bi mene zvali, ili da odem sa njom u poslovnicu da se potpiše šta treba. Pošto bi ona sigurno uzimala najmanji paket NET TV Basic, da li je neko dobio spominjanih 8-10-12 meseci za dinar ili ne idu do te granice za njega? Takođe, svakako bih tražio da ostave 5 EON slotova, da li nude još nešto, ima li još nešto što bi imalo smisla tražiti, pa ako prođe, prođe? Neki Net boost?
Vidim da su se ovde spominjale neke dosta primamljive ponude od recimo A1, koje izađu jeftinije od bilo čega što SBB nudi, ali to podrazumeva sprovođenje novih kablova, pa zato ovoliko vagam i tupim...