Šta je novo?

SBB - generalna diskusija (2025+) [nije tema za EON box/aplikacije, Total TV/EON sat]

• Začetnik teme Začetnik teme momsab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Normalno je da zovu šest meseci pred istek UO i nude prelazak na nove pakete. Doduše, tu ti po pravilu obećaju i da tih šest meseci plaćaš istu cenu kao dosad, a tek nakon toga novu. A što se tiče poređenja paketa i tako to, ne znam šta bih rekao, ali tako je kako je. Osim smanjenja brzine, izgubiš i dva slota za EON, na primer. A opet znam neke koji su pristali.

Zovu jutros, a bas su mi trebali. Naime uo istekla pre nekih 8 godina i na lokaciji je aktivna samo tv usluga. Nude paket da se doda net, da se zameni d3 mini za eon. Prva godina da se nastavi sa placanjem tv, druga ful... Rekoh da se cujemo za 20 dana. Moram da idem da najavim raskid, pa da vidim sta onda nude...

Gledam sada majci da sredim TV+net, nije mi rekla da joj je odavno istekao onaj Duo Silver paket, pa sad plaća više (3900) za manju brzinu (150/15Mbps - down još i nekako, ali 15Mbps za upload je stvarno malo), a ja se nisam setio na vreme da to ispratim. U suštini tražim neki optimum između cene, kvaliteta usluge, i (njenog) cimanja. Jako dugo nisam pratio dešavanja na SBB strani, pročitao sam poslednjih tridesetak stranica teme, ali oprostite ako postavim pokoje očito pitanje za one koji sve detaljno prate.

1. Za početak, koje su brzine upload-a na ovim novim paketima, na primer za NET TV Basic? 300/30 bi bilo po staroj SBB logici, ili je pak 300/150, ili možda simetrično?? Nigde na sajtu ne piše ništa osim "brzine do 300Mbps"...

2. Sada kad je SBB u stvari Jetel, da li stari korisnici koji imaju koaksijalni kabal ostaju na koaksijalu? Ja sam nekako razumeo da je SBB ostao legacy, dok se pod glavnim Jetel brendom radi samo optika, ali ne znam kako ovo konačno pripajanje utiče na to, i da li utiče?

3. Kad smo kod toga, čisto informativno, da li se prelazak na Jetel optiku na primer smatra kao prelazak novog korisnika u Jetel, i da li se na to mogu dobiti neki popusti?

4. Ona još uvek koristi prastari D3 v2 uređaj, pa i net i signal idu preko koaksijalnog kabla, a ako se dobro sećam starih priča, signal za TV je odvojen od interneta tj. ne utiče na protok. Da li prelazak na ove nove SBB pakete nužno povlači i nove EON bokseve, ili ne? Ne znam ni da li su ti novi uređaji nešto bolji ili gori od ovog matorog D3 v2, da li u slučaju potpisivanja ugovora treba da se traži novi boks i da li on isto može da prima signal preko koaksijala ili mu treba ethernet kabal, pošto onda to treba provući (modem i TV su na suprotnim krajevima stana pa je provlačeno mnogo koaksijala, ali da ne komplikujem). Kvalitet slike na nivou piksela je potpuno nebitan, pošto koristi majušni 720p TV, ali bi bilo lepo da radi podjednako brzo, stabilno i bez artefakata kao i stari. Modem je u nekom trenutku unapređen na Ubee, ali D3 nije diran.

5. Vidim da se sada stvari sa SBB-om odvijaju po principu telefonskih operatera, pa zahtev i pretnja za otkazivanje usluge donosi bolje ponude. Nije mi problem da sročim mejl i ostavim broj da bi mene zvali, ili da odem sa njom u poslovnicu da se potpiše šta treba. Pošto bi ona sigurno uzimala najmanji paket NET TV Basic, da li je neko dobio spominjanih 8-10-12 meseci za dinar ili ne idu do te granice za njega? Takođe, svakako bih tražio da ostave 5 EON slotova, da li nude još nešto, ima li još nešto što bi imalo smisla tražiti, pa ako prođe, prođe? Neki Net boost?

Vidim da su se ovde spominjale neke dosta primamljive ponude od recimo A1, koje izađu jeftinije od bilo čega što SBB nudi, ali to podrazumeva sprovođenje novih kablova, pa zato ovoliko vagam i tupim...

Ukratko sa duo silver na aktuelni paket raste cena na 4099, raste i internet na 300/30. Tv box se menja sa D3 na EON smart box, ali moze i da se odbije promena pa da ostane stari D3 box. Iz licnog iskustva npr. mojim matorima nije bila zanimljiva ta promena pa i to uzmi u obzir. Vise im se svidja D3, a realno i jeste najjednostavnije i bez problema.

Sto se tice yettel optike, to je druga tema, odnosno to nije sbb, vec je dostupno samo na lokacijama gde ima mts optika, i generalno je losija opcija sto se tice televizije, jer nema ni D3, a ni EON.

Iz licnog iskustva npr. mojim matorima nije bila zanimljiva ta promena pa i to uzmi u obzir. Vise im se svidja D3, a realno i jeste najjednostavnije i bez problema.
E pa to, da ne bude sa konja na magarca...

Sto se tice yettel optike, to je druga tema, odnosno to nije sbb, vec je dostupno samo na lokacijama gde ima mts optika, i generalno je losija opcija sto se tice televizije, jer nema ni D3, a ni EON.
U zgradi bi trebalo da ima MTS optike, a mislim da sam pre godinu-dve krenuo da viđam i Jetelove letke tako da bi trebalo da ima izbora, za A1 optiku na adresi još treba da proverim. Ali svakako prvo razmatram SBB zbog šansi za što manje promena i cimanja.

@Alanon
Ako je zadovoljna uslugom, tv-om i internetom ništa ne diraj. Ta cena od 3900 je korektna ako njoj radi posao. Jeste mali upload ali da li je to njoj problem?
Naravno, može se izvući i malo povoljnija cena, bilo kroz pretnju prelaskom, bilo samim prelaskom na drugog operatera ali nije to velika dobit ako će ona biti nezadovoljna zbog prelaska na novu platformu. Stariji ljudi su nezgodni kad se nešto, čemu nisu vični, menja. Znam iz sopstvenog iskustva

Нико не даје уплоуд 150 на коаксијалном каблу јер је 200 највећа могућа брзина.

@Alanon znam da za uređaj nije obavezno da zameniš stari D3. Kad sam potpisivao novi ugovor, niko mi nije nudio EON, a ni ja se nisam setio da ga tražim, tako da sam ostao na D3 na svim televizorima.

Ne znam kako više da dokažem ovim smorovima iz SBB/Yettel-a da ne želim UO za manje para, da ne želim optički internet, da ne želim uopšte internet, da mi ne treba nikakav box, kartica uštekana u TV radi posao...
Inače, na toj adresi žive stari ljudi, prosek godina 87, gledaju RTS1, Blic, Pink i Informer (N1/Nova S naravno ne) i ne treba im više ništa u životu.
Popizdeo sam danas, ne znam po koji put im kažem da me više ne zovu i da me ne nerviraju, kad mi bude nešto trebalo ja ću da ih zovem.

Evo mali neočekivani apdejt. Sedim upravo s majkom, kad zove A1 agent (telefon joj je u A1 mreži), kao da su je prisluškivali. 🤣

Naravno ona meni daje telefon, pričam sa nekim krajnje normalnim momkom, meni pravo osveženje posle kojekakvih operatera kojima sam se nedavno baktao za svoj postpaid mobilni paket. Tako ja zamolim njega da odmah proveri tehničke mogućnosti na adresi, on potraži i odmah kaže a pa ovde bi moglo 9 meseci za dinar (valjda su svi u zgradi opcija), posle toga nekih 3500, uz još neke stvarčice koje nisam pohvatao, tipa HBO, itd...

Ušteda super, ponuda fina, ali.. meni nešto bilo čudno kad je rekao u osnovnom paketu ima 150 kanala, pa se ogradim, uzmem broj, i odložim dalji razgovor za kasnije. Kad ono ne lezi vraže, pa tu nema ni N1, ni Nove, ni Insajdera, a ja televiziju ne gledam uopšte pa sam sasvim zaboravio na tu problematiku. I tako sve pada u vodu, jer mama druge kanale praktično ne gleda. 🤣 🤣 Ova ponuda inače traje „do kraja meseca, možda će produžiti, ali za sada tako”.

Mislim da ću poslati jedan mejl SBB-u sa detaljima konkurentne ponude i pripretiti otkazom usluga, čisto da vidim šta će ponuditi. Ako mogu da izvedem da plaća manje a da joj ostane i uređaj i sve, plus isti broj EON uređaja kao i pre, pa nije ni to loše.

---
Sad jedno skroz nevezano pitanje - da li je od SBB-a moguće zatražiti drugi daljinski? Ona već 10 godina koristi isti daljinac za ovaj D3 v2, svi su se dugmići potpuno izlizali, i to sada samo ona ume da koristi a meni je nemoguća misija svaki put kad dođem nešto da namestim ili popravim.

da li je od SBB-a moguće zatražiti drugi daljinski?
Naravno. Samo napomeni starost i rezultujuću problematiku - zameniće ti bez problema i bez naplate.

Jedino ako ih možda nemaju više. U tom slučaju ili KP, ili piši meni, imam ih nekoliko (i od "malog" i "velikog" D3) pa dođi uzmi (iovako stoje bezveze po kutijama).

Ne znam kako više da dokažem ovim smorovima iz SBB/Yettel-a da ne želim UO za manje para, da ne želim optički internet, da ne želim uopšte internet, da mi ne treba nikakav box, kartica uštekana u TV radi posao...
Inače, na toj adresi žive stari ljudi, prosek godina 87, gledaju RTS1, Blic, Pink i Informer (N1/Nova S naravno ne) i ne treba im više ništa u životu.
Popizdeo sam danas, ne znam po koji put im kažem da me više ne zovu i da me ne nerviraju, kad mi bude nešto trebalo ja ću da ih zovem.
Ако само то гледају нек узму антену плус.

Nazad
Vrh Dno