Šta je novo?

Mali Oglasi - doslo je krajnje vreme....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član od 2005., 566 postova. Pod mač bato.😉

21 godinu sam na forumu i nisam stigao do 1k poruka ...
24 godine na forumu i nisam stigao do 1k poruka ... 🙂
Ali nemam efikasan lek/savet protiv zloupotrebe oglasnog dela i posledično preteranog oduzimanja vremena adminima na preglede/prigovore/odgovore/sankcionisanje.

Meni je interesantno da vidim oglase, jednom u nikad prođem da vidim šta se prodaje, najčešće nisam kupac ali mi se nekad upali lampica. Drugo, ovde stvarno ima entuzijasta, i verujem da i njima znači da mogu da imaju mesto gde mogu relativno lako da prodaju parče hardvera koje su testirali, ili rade česte upgrade-e pa često (s vremena na vreme) prodaju super stvari. Isto tako i sa druge strane, imaš priliku da od poznatog člana kupiš nešto, mogao si da ispratiš na forumu šta CPU može, kako je hlađen, itd. Dešava se i da su ljudi planirali build, kupili sve (ili deo) komponenti, i da odustaju - ima smisla da prodaju i nekorišćene artikle. I ovde na forumu ja mogu da poverujem nekome kada to napiše, jer najčešće ima neka tema oko toga šta su planirali, šta su kupovali, i to ima smisla. Bilo gde drugo, kada kupujem nešto "raspakovano ali nekorišćeno", smatram da mu je duša vađena. To je jedna od najvećih prednosti koju Bench nosi.
+1

Ali svakako da imate punu podršku da se drastično pooštre kaznene mere, čak i za ukidanje oglasa ako do toga dođe jer znam šta znači trošiti sopstveno vreme na tuđu glupost.
Ne bi mi bilo drago da se to desi, ali razumem.
Baš tako.

Ako je izvodljivo i tehnički nije zezancija za postaviti, možda bi balans, tj. nod aktivnim/dugogodišnjim članovima ležao u (blagom) popuštanju broja poruka ili godina staža u odnosu jedno na drugo!?

Na primer 500 poruka i 2 godine kao default, 750/1, 400/4 i 300/6+.

Pa vremenom pooštravati ako je potrebno.
Usput, možda bi pooštravanje uslova broja poruka/godina staža umesto bana (za prvu grešku) bilo efektno ili efektnije od istog??

Sve to traži dodatni angažman što je i suština ove teme - da oglasi što manje ili uopšte ne opterećuju administraciju sa čime se 100% slažem.

Citalac foruma vise nego aktivni ucesnik, samo pitam za logiku

Vecina clanova je "povecati broj postova i staz"

Nije li upravo @DukeLander kao primer za otvaranje teme naveo clana sa 8 godina i vise nego dovoljno postova ?

Sta ocu da kazem - ne treba da bude do staza, nego do osobe. Ako neko dodje u tudju kucu gde je svedski sto, nula logike ima da se buni sto nema zablji bataci. U prevodu, dosao za dzabe da postavi oglas i ne ume da procita pola A4 stranice pravila za iste .. ? Ban na oglase. Buni se zbog toga ? Ban na forum.

10god clan 1k postova i da licno ode u redakciju da mu se odobre oglasi. Takodje sa jednim clanom redakcije po izboru mora popiti 6 piva (to je optimalan broj jer se mozes samostalno odvezes kuci).

Zasto redakcije kada oni nemaju veze sa forumom?!
Odvedi Momu na pivo

Nego nesto razmisljam... Na moju firmu sam tax free do 33k evra... Oglasi, spremte se!
Pih... Bolje tebi za operativu, nego za "marketing". Pa se s timom lako dogovori

Nisam pročitao sve komentare pa se možda dupliram, oprostite.
Ali, očigledno je da staž i broj poruka ne znače da neko ume da se povinuje-uskladi instrukcijama, primer je i momka koji je spomenut u prvom postu.
Meni je palo na pamet da svaki oglas prvo ide na predaju, gde prolazi odobravanje moderatora pa onda ide objavljivanje. Ako ti ga moderator nije odobrio znači da si omanuo, postaviš još jednom ako opet nije dobro, zabrana postavljanja oglasa mesec dana. Upozorenje o ovom pravilu dodati na vrh pravilnika, i kao generičku poruku nakon prvog odbijanja i nakon drugog odbijanja.

Osim ako broj oglasa nije preveliki, pa to predstavlja preveliki posao moderatorima, a čini mi se da nije u poslednje vreme, osim sekcije Mobilnih telefona gde je večita gužvancija.
Mislim da moderatori posle ovoliko vremena vezanih očiju samo da pomaze monitor mogu da "uoče" da li je oglas dobar ili ne.

Ja, iskren da budem, skoro kada sam nešto hteo da postavim nisam se usudio jer mi je nešto delovalo komplikovano i plašio sam se da ne narušim pravila pa sam odustao.

Hvala.

Ceo proces treba postaviti tako da moderaciji smanji kopanje. Duke-ovo razmišljanje je da li se ovo može postići, pošto od platforme i IF THEN nema puno pomoći

Ceo proces treba postaviti tako da moderaciji smanji kopanje. Duke-ovo razmišljanje je da li se ovo može postići, pošto od platforme i IF THEN nema puno pomoći
Upravo tako.
Bilo koji extra korak od trenutnih nema sanse da "prodje", nece niko da se bavi sa tim a i budimo realni i odrasli ljudi - zasto bi?

Bice ovo 500 + 2 + seca knezova i kraj price koliko vidim.

Ako neko u poslednjih godinu dana ima više oglasa nego normalnih postova na forumu, možda taj član realno više ne koristi forum kao forum, nego kao oglasnik. Takvima bih bez mnogo filozofije ukinuo pristup malim oglasima.
To se radi i sada i najčešći je razlog za ukidanje oglasa članovima. Ujedno i najčešća žalba administraciji nakon toga, uglavnom sa zahtevom za brisanje naloga.

I opet zaboravih:
Odnosi se na clanove koji nisu pravili nikakav prpblem, pridrzavali se pravila itd jednostavno normalni ljudi 🙂

Pokusavam da budemo fer prema svima a realno pasivniji clanovi obrase bostan sa novom politikom.
A posto se do sada nisu lomili za oglase, tesko da ce nas gnjaviti za iste + za takve clanove mi nece biti tesko 2x godisnje da stikliram jednu opciju u admin panelu.

nece niko da se bavi sa tim a i budimo realni i odrasli ljudi - zasto bi?

Hoće, što da ne, za 5 evra po oglasu lično proveravam i odobravam/neodobravam svaki oglas na forumu, komuniciram sa oglašivačem šta nedostaje, itd 😄 Zapravo vam treba osoba koja će se baviti isključivo oglasima. Postavi se sistem "donacija" da toj zaduženoj osobi oglašivač dostavlja dokaz o uplati na Paypal da bi se njegov oglas odobrio u sekciji Mali oglasi.

Moderatori se uopšte ne bave više tim stvarima, i dalje nastavljaju da moderišu ostatak foruma kao inače, a "zaposlena" osoba se bavi isključivo oglasima. Oglasi ostaju u životu, svako može da postavi oglas bez limita dužine članstva i broja poruka - promena je da se oglas plaća (kao i svugde), a zadužena osoba ima dodatnu zaradu pored posla kojim se inače bavi - everybody wins.

Uopste nisi pratio dosadasnju diskusiju, ponavljas vise puta spomenute stvari

Jesam, naravno. Pomenuto je da ne može da se uplaćuju donacije firmi jer se na to plaća porez, ko i kako reguliše porez kada se donacija uplaćuje pojedincu?

Niko ne reguliše, to i jeste problem. Govoriš o utaji.

Zaboravih:
Starim clanovima koji su tu 10+ godina a nemaju dovoljan broj postova - u ime staza odobriti 2x godisnje oglas?

Ili?

Kakva je to osoba koja je član 10+ godina, ne daj bože skoro 15, a nema ni 500 postova?

Screenshot 2026-05-22 at 21.07.25.png

Не морају онда ни да постављају огласе. Исто важи и за оне раније активне који се сете форума кад треба да продају нешто.
У принципу врло једноставна ствар, учествујеш у дискусијама и имаш могућност повремено да продаш нешто у оквиру заједнице. Али нажалост, чак и тако једноставна ствар не функционише лагано како би требало...

Pošto je mogućnost da se postavi oglas privilegija, a ne pravilo, ta privilegija bi morala da se zasluži na neki način.
Dakle, mislim da bi najpošteniji pristup bio da postoji minimalni koeficijent za ovo, koji se dobija deljenjem broja postova sa brojem godina prisustva na forumu. Tako bi svako morao, ako želi i dalje da postavlja oglase, bude aktivan na forumu.
Takođe, u matematiku može da se ubaci i broj poena, koji bi privremeno ili trajno oduzimali ovu privilegiju.
Eto, toliko od mene, a vi odlučite.

Ja sam vidjao da neki vidjeniji stari clanovi, postave 2 oglasa u 3 dana, i naravno prodje, dok neki clan se banuje ili kazni jer je postavio 6 dan, a ne 7 novi post, ili ranije oglas. Hteo sam da kazem da postoje malo drugačiji arsini za neke i nas,, obicne,,.

Не морају онда ни да постављају огласе. Исто важи и за оне раније активне који се сете форума кад треба да продају нешто.
У принципу врло једноставна ствар, учествујеш у дискусијама и имаш могућност повремено да продаш нешто у оквиру заједнице. Али нажалост, чак и тако једноставна ствар не функционише лагано како би требало...
U pravu si, da ne komplikujemo bez potrebe.

Ja sam vidjao da neki vidjeniji stari clanovi, postave 2 oglasa u 3 dana, i naravno prodje, dok neki clan se banuje ili kazni jer je postavio 6 dan, a ne 7 novi post, ili ranije oglas. Hteo sam da kazem da postoje malo drugačiji arsini za neke i nas,, obicne,,.
Izvini, ali ne lupaj gluposti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno