Zeleni agate, pa i kineski je finiji od kožnog stropa sa green compoundom, isto kineski. Možda neki kršten green compound je više granulacije od agate kamena ali ovaj što ja imam nije. Bukvalno kada završim samo sa agate oštrenje, nož bude oštar ko žilet, strop mu malo ubije oštricu...
Dobar nož (visoke tvrdoće čelika, baš se oseti razlika u radu i rukovanju u odnosu na 56-58 nemački čelik) naoštren do 10000 granulacije, zavisno šta se radi sa njim, solidno dugo drži oštrinu, mnogo duže nego noževi isto oštreni od mekog čelika. Nisam primetio da je značajno otežan proces oštrenja u odnosu na mekši čelik. Meni dugo treba (preko 30 minuta po nožu), ali do 1500 radim dijamanskim pločama, preko kamenjem. Ali to sada radim jednom u dva meseca realno a i ne koristim više puno noževa od kako sam prešao na ove kvalitetnije.
Malo je nezgodno imati jako oštar nož i raditi sa njim u kuhinji, blagi pritisak na dlan, čak nije u pitanju situacija kada promašite nego bukvalno se tako oštar nož dotakne kože pri vrlo blagim pokretima i eto male rasekotine, ali obzirom da je nož oštar neće krvariti jer je jako fini rez. Ali potreban je ekstra oprez. Većina ljudi preferira mnogo tuplje noževe od onoga kako ja oštrim moje, i nož naoštren 1000 granulacijom je i više nego oštar za njih.