Šta je novo?

Intel Nova Lake-s glasine i novosti

Da razjasnimo, ovaj socket treba da podrži najmanje tri generacije procesora, kako bi se ispunile intelove reči o dugotrajnosti socketa.

Za to je potreban period 3-5 godina. BGA može da ide tek nakon tog perioda?

Taze tura glasina:

Deluje mi suviše dobro da bi bilo istinito a onda sam video koliko vati će navodno da
vuku, lol...

Ne znam ni da li će Z900 da bude CUDIMM only ili ne.

Mislio sam da uzmem 265K ovih dana ali izgleda da ću sačekati...

700W?!

Pa vec neko vreme kruzi taj podatak.

Nesto se radujem da potrosim firmine pare na Nova lake. 😍
DDR5 RAM memorije imam u steku dovoljno.

Ne brine te hladjenje? 🙂

Ne vidim kako bilo koje resenje trenutno, a da je prihvatljivo za siru publiku, moze da ohladi 700W bez throtlinga pod iole duzim opterecenjem. Prilicno sam siguran da su za to potrebna dva vodena bloka (mada ce to svakako bolje reci neko od ovih kolega koji se profesionalno bave overklokom 🙂 ).

Mnogo veci problem prenosa sa cipa na blok nego sam kapacitet, 90% danasnjih hladjenja je zbog loseg prenosa prilicno predimenzionisano. Kada si napisao dva bloka vrv si mislio dva radijatora. Da za tih rad treba 2x360 vrv i taman da se vide pravo isoriscenje ovih novih mega skupis ventilatora kao sto megacool, T30 i ostali i ako je artic P12 vrv zlatna sredina. Opet ovde pricamo od 1200e CPU, 500e ako ne i jace MB tako da 300 400 za hladjenje nije tako strasno. 90% populacije drzi AIO madjenje zato ima displej i proceosri im stoje na difoltu cak nije ni podesan van fabrike itd itd, svi ryzeni rade na cooleru od 40e na fabrickim vrednostima bez da CPU predje 85C a ljudi masovno kupuju velika hladnja a prenos katastrofalan. Kada sam gore kao 400e za hladjnje mislio sam to za neke entuziajste koji hoce tisinu i perfomanse, za neki minumum ce vrv artic od 150 200e da zavrsava posao.

Normalni ljudi (poput mene, hoho) će verovatno uzeti slabije varijante, to su maximumi iz glasine plus glasine, je li. Videćemo šta će Intel da iskašlje...

Nisu mi jasni... Razumem da otpanje nekoliko jezgra za single core, ali za render npr manje znači tih 10ak % performansi nego duplo veća potrošnja i upitna stabilnost.

Kada si napisao dva bloka vrv si mislio dva radijatora.
Naravno, lapsus 😇

Nekada je vazilo ugrubo pravilo da ti za svakih 100w potrosnje treba 120mm radijatora/ventilatora, pa to taman izlazi na tih 2x360 kao minimum. Komplikovana skalamerija, ako mene pitas, to je toliko "niche" proizvod da je bukvalno jedino vazan za merenje ciji je veci.

Sacekacemo jos tacne performanse i skaliranje, ali sve mi se cini da ne resava najveci problem koje kompanija ima trenutno.

Nije komplikovana skalamerija koliko to tebe ne interesuje i ne radi ti te to nego te radi gledanje ulozeno dobijeno ja se od uvek lozio na vodu i dan danas volim vodu od 2008 sam na vodi, tvoj stav je objekitvno ispravan ali ima ono kada djavo tera svoje 😀
Nisu dva dradijatora minimum ali za neki OC i ozbiljnije perfomanse ce trebati radice oni i sa jednim radijatorom. Imas primera ovde gde ljudi stavljaju na drkavi AIO push pull, to je doba tower cooler donosilo 3 4c u doba kada sandy brige kada se lako prenosila temp sam cipa na blok. Recimo 2500k na 1.92V u prime small fftt na custom vodi dolazio do 95 96C i crkao CPU posle nekim 10 15min 😀

Jedva crkao, žilav bejaše 😀

Nije komplikovana skalamerija koliko to tebe ne interesuje... 😀
Hajde da pojasnim - pretpostavljam da pričamo o custom loop-u (ne sećam se da sam video takve sisteme kao gotov proizvod). Izvinjavam se ako grešim, ali to je za veliku većinu ljudi automatski skalamerija 😉

skrenusmo malo sa teme pa bih zamolio da ne dajemo više toliki akcenat na hlađenje. hvala na razumevanju

Nazad
Vrh Dno