Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nije ni schwalbe jeftiniji (addix compound)

***a da smo u EU ne bi imali 30eur shipping....

nije ni schwalbe jeftiniji (addix compound)

***a da smo u EU ne bi imali 30eur shipping....
Dobro ja sam za stari mtb pazario rapid rob koji je sbc ali i smart sam a bile su za 26 3K

A ni za 29 nije nesto skuplje ...

inace razlika u ceni je i zbog toga sto je Kenda Tubeless Ready, znaci da ima deblje zidove gume. ako pogledas Schwalbe Addix TR videces razliku u ceni takodje. obicno su clincher jeftnije

Ako bude neko zainteresovan🙂🖐️

Prilozi

• 196CC4BB-81DD-4E4F-8690-7B2B3DA293B2.png
    196CC4BB-81DD-4E4F-8690-7B2B3DA293B2.png
    1.9 MB · Pregleda: 56
ako hoces 100% da se oslonis na radar onda Varia. sigurno ce za nekoliko generacija i kinezi biti dobri, ali je trenutno tako.

ja sam razmisljao o novom 820, ali je jako skup, skoro duplo od RTL515
dobijes malo veci ugao, malo vecu daljinu na kojoj uhvati vozilo, velicinu vozila (drugacije ikonice) i mozda najbolja stvar da li ti vozilo dolazi sa leve ili desne strane i vidis ga ako ide i tvojom briznom, i usb type-c, ali to nije toliko bitno

edit: imam RTL515 i radi, tj nije mi jos lazno prikazao vozilo ili da ga nije video
Polugluv sam, i baš ne čujem automobil dok nije cca. 5-10 metara od mene. Mislim da mi je korisna i potrebna stvar makar davala i neke false positives. Bio sam u situaciji gde ne čujem električni auto dok ne dođe do mene ili vozi iza mene a ja na sredini puta uhvatio zalet na nizbrdici .

Za 150eur (koliko je RTL515), Magene se može dobiti sa radarom i njihovim računarom. Ali ako je stvarno toliko dobar, dodaću tu razliku u računaru. Jel postoje neke preporuke za računar koji podržava radar, nadam se povoljan? Ne interesuje me funkcije navigacije, koje vidim da su sad ključna stvar za prodaju računara.

Nešto sam u strahu da držim na kormanu telefon, ne bih da mi ispadne plus vibracije da ne ubiju kameru.

Ja koristim magene i izuzetno je pouzdan. Najgore sto se desi je da su dva automobila slepljena pa ga detektuje kao jedan, ali dobijes jedno obavestenje.
Garmin ti kaze da radar nije zamena za oprez i da koristis na svoju odgovornost. Cak i kada mi radar kaze da me je neko prosao, ja se okrenem i pogledam da li imam mesta da se vratim u traku.
Varia ima ozbiljno bolje svetlo. To je jedan jak LED koji bas bljeska, dok magene i ostali imaju brdo malih dioda. Lepo to sija, nocu moze da osvetli put, ali je varia jaca i preko dana se bolje vidi.

Sto se racunara tice, za mene nema dileme da je garmin najbolji izbor. Sustigli su ih kinezi ozbiljno, ali vise ni razlika u ceni nije prevelika. Ja sam izabrao edge 130 jer je najmanji. Ne treba mi vise od toga. On je stotinjak evra. Pred pocetak ove sezone sam mu nakon 7-8 godina zamenio bateriju.

ja koristim wahoo bolt v1. u planu je hammerhead karoo 3.
garmin je najbolje (ali vise ako se uzima ova nova varia 820)

radar radi sa svim kompjuterima, a moze da se koristi i ona sama

Ja samo da dodam da ni Garmin RTL515 nije apsolutno 100% pouzdan. Desilo mi se par puta da ne detektuje vozilo iza, ako se kreće približno mojom brzinom. Vrlo, vrlo retko, ali desilo se.
Bez obzira na to, od svih dodataka koje sam kupovao za bicikl, kupovina radara je najpametnije potrošenih (uloženih?) 150 evra.

Sa kakvim bike racunarom je najbolje upariti radar tipa rtl515?

Da napomenem da sam na bajsu jednom nedeljno, gravel varijanta asfalt/letnji put
Nisam zahtevan korisnik niti prelazim velike kilometraze, 30tak km po voznji. biram sporedne puteve, bitno mi je da napravim rutu povezem mozda sa stravom, dakle neka budzetska varijanta bi mi dobro dosla.

Imam najobicniji Lidlov merac koji mi svaki put resetuje podatke pri promeni baterije sto me nervira jer ne mogu da pratim koliko km sam presao ukupno.

svaki koji ima ant+ konekciju i proizvodjac podesio u firmware

inace ako vozilo ide istom brzinom kao ti nece nijedan radar uhvatiti, osim ovog novog Varia RTL820

Nije bicikl, ali ima pedale. Da li je možda neko uzimao onu formulu, auto na pedale za klince iz Lidla? Ovde kod mene se otvorio, pa imaju 3 komada tih čuda na stanju.

Pumpu sam uzeo, kakve su cvike? Vredi li ih uzeti ili da ganjam iz Dekatlona?

Decathlon ima veci i bolji izbor

Ja sam danas bio sam majstor🤣skinuo sam moju relativno novu Judy Viljusku/Amortizer i uspeo sam da stavim novu Fox Elite Performance FIT4. Porucio sam i neki adapter za sajlu, cekam da stigne da bi mogla i dalje da radi sa twinloc sistemom. Ako ima neko da je ovo nekad radio da cisto eto proveri redosled kako sam to uradio. Inace prvi put u zivotu, pre nisam nikada🤣

• Skinuo sam stari amortizer
• Polako sve obelezio kako je bilo
• Sa stare lule skinuo plasticnu podlosku i lager[lepo mastan]
• Skinuo zastitnu mrezicu
• Navio dugacak sraf i pomalo cekicem udarao dok ona neka dupla zvezda nije ispala ispod

• Zatim sam izmerio staru lulu - duzinu - i na masini za secenje isekao u mm isto novi amortizer
• Zatim sam na njega nabacio komplet lezaja, i ukucao odozgo na dubinu od tacno 1 cm onu duplu zvezdu

• Zatim sam polako odozdo nabio lulu i sve one plastike su se lepo poklopile jedna u drugu i sva 4 creva su ostala pored lule u svojim nekim lezistima i pravcima

• Onda sam gore pritegao srednji sraf toliko da nema lufta u kucistu a da volan slobodno ide levo desno i na kraju pritegao dva toreksa i stegao volan

• Dole na kljestima sam izbacio dodatni adapter jer nije potreban
• Probao sve radi, nista se ne cuje i ne grebe

IMG_6221.jpeg

Prilozi

• IMG_6222.jpeg
    IMG_6222.jpeg
    258.8 KB · Pregleda: 28
Sa starog vrata viljuške moraš da skineš prsten (crown race), on je u sklopu šoljica (na njega naleže dodnji ležaj/venac sa lagerima).
Šta je zaštitna mrežica?

Ostatak postupka deluje ispravno.

Sa starog vrata viljuške moraš da skineš prsten (crown race), on je u sklopu šoljica (na njega naleže dodnji ležaj/venac sa lagerima).
Šta je zaštitna mrežica?

Ostatak postupka deluje ispravno
To je deo ispod lagera, kao neki plasticni prsten/podloska? Skinuo sam je, prebacio, lezaj i ima kao neka fabricka pletena mrezica, deluje mi kao da se kablovi ne deri direkt od lulu🙂znaci dobro je

Ja baš vagam oko računara/radara i gledam šta da radim. Najverovatnije ću ići na varijantu Varia + Garmin sat sa kačenjem na korman, da zamenim Apple Watch i da mogu da ga koristim za druge aktivnosti ali me ubija pomisao da imam skuplju opremu od bicikle.

Što se tiče cikloračunara, baš je teško doći do informacija u kojim modelima je uključena funkcionalnost za radar u firmveru. BC107 nije kompatibilan ali BC200 jeste. BC107 košta oko 30-35eur i mislim da je odlična stvar za tvoje korišćenje, ima konekciju sa Stravom i radi super. @darkonda

To je deo ispod lagera, kao neki plasticni prsten/podloska? Skinuo sam je, prebacio, lezaj i ima kao neka fabricka pletena mrezica, deluje mi kao da se kablovi ne deri direkt od lulu🙂znaci dobro je
Jeste ispod lagera, ali bi trebalo da je metalan (i uglavnom se skida/stavlja namenskim alatom ili priručnim metodama ali nekada uz baš dosta muke).
Daj fotografiju stare viljuške, da vidimo kako izgleda vrat viljuške pri dnu.

Skinulo se lagano skroz, isto tako sam lepo stavi sve na novu. Ono sto sam primetio da kod Rockshox a je imala dodatna diht guma a kod Foxa ne.

Ili je to mozda nesto sto sam trebao da izbijem ipak?😇

Prilozi

• IMG_6219.jpeg
    IMG_6219.jpeg
    202.1 KB · Pregleda: 19
  • IMG_6218.jpeg
    IMG_6218.jpeg
    176.9 KB · Pregleda: 30
Ok, to je taj prsten (na prvoj fotografiji), samo bi on trebalo da bude prilično nabijen na vrat (vrat je na dnu dodatno proširen baš zbog toga).
Ili je taj prsten po konstruciji loš, ili se pojeo vremenom, ali trrbao bi da bude fiksan (i ako je pun prsten i ako je zasečen).
Postoji alat za to, ali možeš i kirnerom to da rešiš ako hoćeš sam da pokušaš, samo oprezno i lagano.

Ta dodatna diht guma (šta god to bilo) je deo šoljica, tako da sve to prebaciš na novu viljušku.

Da li prati bicikl u auto perionici? Sa pjenom, sapunicom itd...da li šta smeta prenosu, lancu, opremi?

sto bi smetalo? mozda samo da se pazi kod bottom bracketa zbog jakog pritiska da ne spere mazivo. Naravno posle toga sve obrisati (osusiti) i podmazati lanac

ako je neki noviji bicikl, svuda bi trebalo da su industrijski lezajevi koji su sealed

Tačno, na novijim su BB i šoljice viljuške sa gotovo sigurno sa zatvorenim ležajevima, ali za točkove je pitanje (Shimano recimo koristi isključivo kuglice i konuse u svim točkovima). Kod točkova je kritičnija strana gde je kaseta pa se utera voda u freeweel.
Gumena zaptivka na ležaju je tu da štiti od prašine i sl. i neće dugo izdržati vodu pod tolikim (autoperionica) pritiskom.
Takođe ulazak vode (i đubreta) u hidrauliku preko klipova čeljusti ako se koristi (pogrešno) visok pritisak.

Zavisi kako se pere, ali kao standardno pranje bih ja jedino crevo, ili oprez uz rizik.
Od nekoliko opreznih pranja valjda neće ništa biti.

Nazad
Vrh Dno