Šta je novo?

Komercijalna banka

Znaju testne rezervacije koje su mizerni iznosi da prođu ispod radara. Ja imam jednu, evo četvrti mesec od 3 dinara.

Meni dva identična iznosa od 1400din stoje. Uredno dobijen mail od banke da će odgovoriti u najkraćem mogućem roku,i već sedmi dan ništa od odgovora.

Da sam im poslao mail za kredit,zvali bi u toku istog dana barem 5 puta 😅

Poslednji predlog izmena i dopuna okvirnog ugovora. Da li to sada znaci da mbanking postaje pod moranje u komercijalnoj?
Takodje od poslednje verzije NLBPay-a uklonjena je opcija za dodavanje dine u walllet.

Ne samo da postaje, već vrlo verovatno možemo očekivati novi mKlik, jer sumnjam da će ovu Kombank aplikaciju budžiti dalje, neodrživo je po meni.
.

Ako se dobro sećam a mislim da sam video na ovoj temi, početkom godine su na "internoj" prezentaciji najavili novi mKlik, a screenshot/mockup koji su priložili na slajdu je bio identičan kao njihova slovenačka aplikacija. Nadam se da neće biti asseco govance koje su implementirali u CG i BiH.

Meni dva identična iznosa od 1400din stoje. Uredno dobijen mail od banke da će odgovoriti u najkraćem mogućem roku,i već sedmi dan ništa od odgovora.

Da sam im poslao mail za kredit,zvali bi u toku istog dana barem 5 puta 😅
Posle 10 dana,javili se,pozvali,pre toga mail poslali. Uredno vraćen novac na račun. Sve pohvale 👏

nažalost nije pomoglo. isključio sam opcije za programere, zysgisk uključio i enforce deny list ubacio sve procese nlb aplikacija kompletno u Configure DenyList. (to su sada exceptions u novom magisku) Restartovao, čistio keš/data ništa ne pomaže, identično se ponaša....
jel neko uspeo NLB mKlik aplikaciju da osposobi da radi na rutovanom telefonu? Please? rešenje od @uji mi nije pomoglo, prikaže "detektovan je mogući sigurnosni problem" i odmah zatvori apk. Da li je neophodno flešovati magisk modul za play integrity ili nešto treće? Hvala

edit:
  • Veoma važno: Banke često skeniraju listu instaliranih aplikacija tražeći paket sa imenom "Magisk". U Magisk podešavanjima idi na Hide the Magisk app i daj joj neko nasumično ime (npr. "Podešavanja" ili "Sistem")[9].

rešio problem 🙂

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
Planiram da uzmem ajfon po prvi put. Da li se plaćanje izvršava samim otključavanjem telefona,bez ulaska u wallet,kao što sam imao slučaj sa Samungom? Otključam samo,prislonim. Bez ulaska dodatno u aplikaciju

2x brzo pritisnes (dok je zakljucan i ugasen ekran npr.) power dugme cime odmah ulazi u Wallet prilikom cega odradi Face ID za otkljucavanje i onda mozes da platis.

moze i kad je otkljucan ekran

Da li je moguce sacuvati neku transakciju u pdf format?
Kad odem u placanja, pa arhiva, tamo mi stoje nalozi koji su vrseni preko IPS placanja, i transakcije preko prenesi opcije
Pošalji na email, dobiješ PDF mislim.

Jesu li to od danas prestali da šalju SMS poruke o korišćenju kartice (npr. plaćanje u prodavnici)?

Hoće da uštede na SMS-ovima. Bedinje. Ozbiljno razmišljam da pređem u drugu banku.

SMS radi samo za plaćanja u inostranstvu, računajući i ona na netu.

Da li je još nekome stigao ovaj KYC mejl od NLB/Komercijalne? SPF/DKIM/DMARC prolaze, ali tekst ima grešku “u daljem testu Zakon”, a ja sam pre par meseci već ažurirao ličnu kartu u poslovnici, pa mi je čudna pretnja privremenom blokadom računa. Deluje li vam legitimno ili sumnjivo?
Subject.pngsadržaj.pngchrome_rl2mvvhNfS.png

U slučaju da tom prilikom nisi obnovio KYC izjavu (da nisi funkcioner i državljanin SAD), skini tu dokumentaciju, potpiši kvalifikovanim elektronskim sertifikatom (iz lične karte ili potpisom u klaudu) ako ga imaš i pošalji im na taj mejl.

• Like
Reagovanja: pmb
Da li je još nekome stigao ovaj KYC mejl od NLB/Komercijalne? SPF/DKIM/DMARC prolaze, ali tekst ima grešku “u daljem testu Zakon”, a ja sam pre par meseci već ažurirao ličnu kartu u poslovnici, pa mi je čudna pretnja privremenom blokadom računa. Deluje li vam legitimno ili sumnjivo?
Pogledajte prilog 539774Pogledajte prilog 539775Pogledajte prilog 539776
Za svaki slucaj, kontaktiraj banku telefonski i proveri.

Nema potrebe za paranoisanjem. Ista diskusija je bila i na elitesecurity 2024. Takođe je i na Redditu postavljeno pitanje „koliko često vam banka traži da dostavite popunjen KYC obrazac?", a u Rajfajzenu sam je obnovio posle 5 godina. Drugde osim u Yettel banci nisam bio znatno duže, ali njima je očigledno bilo dovoljno ono što sam popunio prilikom otvaranja.

Ja tipujem na to da kod NLB-a povod za traženje ove izjave može biti i sumnjiva transakcija na računu. Evo šta se meni desilo.

Pre par godina sam imao sličan slučaj baš kod NLB-a tj. Komercijalne. Nisam imao popunjenu tu izjavu pa su me smarali na šalteru da popunim svaki put kada navratim u ekspozituru. U svakom slučaju, ja sam to popunio i ujedno promenio podatke iz lične karte tako da je sve bilo skroz ažurno.

Dva meseca kasnije, stiže mi ovakav mail. Posle par razmenjenih poruka kroz mail i negodovanja s moje strane, rekli su mi da moram da dođem do ekspoziture i dam izjavu inače će da mi ukinu račune. Šta ću, otišao sam i uradio to.

Pošto nisam dobio nikakvo obrazloženje zašto su mi tražili izjavu iako sam je pre dva meseca popunio i potpisao, premotavao sam film da probam da zaključim šta se desilo. Desilo se da mi je jedan KP prodavac, preko nekog njegovog "drugara", refundirao novac uplatom na račun. Bukvalno isti ili sledeći dan je meni stigao mail od gore 🙂.

NLB je još odranije poznata po tome da se često javlja sa ovakvim zahtevom. Da li je do nekih transakcija, ne znam, ali svakog dana ima dosta svakvih transakcija, pa se opet to u proseku retko dešava. Navodim i moja dva povezana iskustva, mada nisu sa ovom bankom.

Prvo, UniCredit mi je to tražio nekad davno kad sam obnavljao ličnu kartu, ali sam istom prilikom menjao i paket računa (sa zastarelog na aktuelni), pa je moglo biti i zbog toga. Svakako, ništa posebno, samo me je službenica ispitivala i sama popunjavala u moje ime, slično kako je prilikom otvaranja. Pritom su mi tada sve transakcije bile zvanična primanja (ništa, dakle, neregularno, niti od fizičkih lica) i moje dizanje na bankomatu, bio sam cash only.

Druga zanimljivost, ne baš prijatna (regulatorno gledano), u mom lokalnom Yettelu fiktivno popunjavaju te izjave. Ne znam zašto, ali tako je, ni mene ni druge koje znam nisu ništa pitali, sami su popunili sve. Podrazumeva im se da nisi funkcioner i da nemaš veze sa SAD. Pritom su recimo meni pogodili razlog otvaranja računa (štednja), ali su omašili status zaposlenja, dok su recimo nekom drugom omašili prvo (random je stavljeno da je kupovina uređaja razlog, iako klijent ni nema mobilni paket u Yettelu), a pogodili drugo. I tako...

Nazad
Vrh Dno