Šta je novo?

Telefon ili kompakt fotoaparat?

Opet vi o poređenju smarfon kamera i MILC, DLSR. Bukvalno niđe veze, niti je to tema o kojoj se diskutuje.

Ma da, posle 3 godine takav telefon je zreo za kantu.
Bukvalno ljudi i dalje koriste prastare PV 808 Nokije, a vi o najnovijim flagship modelima pišete kao da će biti za otpad uskoro, svašta.
Ако мислиш да батерија телефону старом 5 година може да издржи, то је сад посебна дискусија.
Нпр и ја сам имао седам година један телефон али апликација банке не подржава више тај оперативни систем. А искрено мало је и успорио.
Пишем ти у смислу да није сигурно да сваки телефон преживи пет година.
Па кад се мења телефон, мења се и камера.

Pišeš na osnovu iskustva sa (pra)starim telefonima, to su davno prošla vremena.
Recimo, 8 godina star Sony XZ2 je potpuno funkcionalan, nebitno da li sa Androidom 9 ili 10, a baterija, iako oslabila, i dalje pruža normalnu funkcionalnost. Plus može da se zameni za 30-40e.

E sad zamisli Pro/Ultra modele smartfona o kojima se ovde diskutuje, bukvalno će biti upotrebljivi i dovoljno brzi, sa odličnim kamerama i za 10 godina, a kamoli za 5 godina.
Na kraju, to su hardverski i softverski usavršeni all-in-one uređaji, a to da li će neko da ih zameni posle 6 meseci ili 6 godina, to je krajnje subjektivno i zavisi od navike korisnika da menja smarfone. A svakako ni za 6 godina takvi modeli neće biti za kantu, kao što neki od vas tvrde.

Pišeš na osnovu iskustva sa (pra)starim telefonima, to su davno prošla vremena.
Recimo, 8 godina star Sony XZ2 je potpuno funkcionalan, nebitno da li sa Androidom 9 ili 10, a baterija, iako oslabila, i dalje pruža normalnu funkcionalnost. Plus može da se zameni za 30-40e.

E sad zamisli Pro/Ultra modele smartfona o kojima se ovde diskutuje, bukvalno će biti upotrebljivi i dovoljno brzi, sa odličnim kamerama i za 10 godina, a kamoli za 5 godina.
Na kraju, to su hardverski i softverski usavršeni all-in-one uređaji, a to da li će neko da ih zameni posle 6 meseci ili 6 godina, to je krajnje subjektivno i zavisi od navike korisnika da menja smarfone.
Па ја ти о томе сво време и причам.
Ако неко има 5 различитих камера (тј. телефона) за 10 година нису све камере исте
DSLR је бољи у смислу да за истих 10 година имаш костантни квалитет.
A svakako ni za 6 godina takvi modeli neće biti za kantu, kao što neki od vas tvrde.
Samsung Ј7 2016 има андроид 8. Није прастари телефон.
Браузери већ закуцавају а банка захтева новији андроид.
Пре или касније бих и онако узео нешто друго.
Резервну батерију можеш набавити али не држи као оригинална што је некад држала.

A svakako ni za 6 godina takvi modeli neće biti za kantu, kao što neki od vas tvrde.
Рекао сам да се на жалост функционални модели морају бацити јер батерија ослаби.
Поједине банке више не дозвољавају електронско банкарство преко компјутера.
Ако немаш нови андроид, нема ни електронског банкарства

Opet ti o DSLR. Što veze sa temom nema (kompakt fotoaparat vs flagship ultra android).

Samsung Ј7 2016 има андроид 8. Није прастари телефон.
Taj telefon je 10 godina star модел, i bio je slab i kada se pojavio, plus mu je Oreo softver poslednja nadogradnja OS-a. Niti je moćan kamerafon iz tog vremena, niti običan flagship, u najboljem slučaju mid/low android, pa apsolutno nema smisla navoditi ga kao primer u ovoj temi.
Sa druge strane, pomenuti XZ2 (2018) je imao jednu od boljih kamera u to vreme, sjajan i stabilan softver, i sa poslednjom verzijom Androida (10) je upotrebljiv i danas, 8 godina kasnije. I zamisli, niti mu je baterija crkla posle 7-8 godina, niti sam ga bacio u kantu.

Рекао сам да се на жалост функционални модели морају бацити јер батерија ослаби.
Svaka baterija može da se zameni. Tehnologija i kapaciteti baterija u Pro/Ultra modelima nude mogućnost korišćenja u sledećih 5-6 godina, a kada baterija oslabi (ne kada crkne, nego kada oslabi) moći će da se zameni.

Suština je da jedan takav Ultra uređaj pruža vrhunske kamere, generalno odličan hardver i softver, kao i aplikacije za obradu fotografije/videa, mogućnost brzog punjenja baterije itd. I sve to kao all-in-one rešenje, po ceni novijeg Sony RX 100 ili sličnog kompakt fotoaparata, koji imaju samo jednu funkciju, skupi su, i uglavnom bi skupljali prašinu 5 dana nedeljno, za razliku od smartfona koji se koristi svaki dan po 5h u proseku.

Poslednja izmena:
Sa druge strane, pomenuti XZ2 (2018) je imao jednu od boljih kamera u to vreme, sjajan i stabilan softver, i sa poslednjom verzijom Androida (10) je upotrebljiv i danas, 8 godina kasnije. I zamisli, niti mu je baterija crkla posle 7-8 godina, niti sam ga bacio u kantu.
Ко је рекао да J7 2016 има бољу камеру ?
Рекао сам да у року од 10 година (коме се исплати) може променити 2 или 5 или 10 телефона, а на сваком је различита камера.
Svaka baterija može da se zameni.
Ко је рекао да не може?
Tehnologija i kapaciteti baterija u Pro/Ultra modelima nude mogućnost korišćenja u sledećih 5-6 godina, a kada baterija oslabi (ne kada crkne, nego kada oslabi) moći će da se zameni.
Нико то није оспорио.
Проблем је наћи произвођача за застарели модел и који је квалитет у односу на оригиналну батерију.
Suština je da jedan takav Ultra uređaj pruža vrhunske kamere, generalno odličan hardver i softver, kao i aplikacije za obradu fotografije/videa, mogućnost brzog punjenja baterije itd. I sve to kao all-in-one rešenje, po ceni novijeg Sony RX 100 ili sličnog kompakt fotoaparata, koji imaju samo jednu funkciju, skupi su, i uglavnom bi skupljali prašinu 5 dana nedeljno, za razliku od smartfona koji se koristi svaki dan po 5h u proseku.
Па све је ствар избора.

Telefoni su stigli kompakte,bar ove jeftinije.Aparate jos uvek koriste zaljubljenici .

Aparat ima veliku prednost dugmića i točkića, mislim da to ljudima najviše nedostaje (ja najviše zbog toga ne koristim telefon za fotografije).
Kad bi neko izbacio telefon sa nekim dodatnim dugmićima ili samo neki dodatak koji može da se po potrebi nakači na telefon, mislim da bi privukli ljude koji su u dilemi kao što je pokretač teme.

Po mom mišljenju je taktilni osećaj prilično bitan i da ne mora da gleda u ekran, nabada prstima na ekranu u potrazi za podešavanjima, skidaju rukavice i sl, sve tok neki kadar protiče (zavisi od vrste fotografije naravno). A i lepši je osećaj.

Sad ima novi honor 600 pro, extra je za 700€. Kamera 200MP, novi procesor, wifi7. U svakom slucaju jeftinija varijanta nego kupovati jos i fotoaparat.

Telefon ima savremenu konekciju za prebacivanje fotografija,direktno.Bolji kompakti imaju wifi,ali aplikacija i brzina prebacivanja je losija od telefona.Smotana ,da mi dodje lakse da spojim kablom sa laptopom.

Nije dotakao sve prednosti o kojima smo pričali ovde..
.. ali, izgleda da jeste činjenica da su kompakt fotoaparati trenutno sve traženiji..
(to sam pročitao na više mesta u poslednjih godinu ili dve)

Taj ZV-1 sam imao ,jos uvek je velik za dzep.Potrebna je namenska torbica.Imam i Lumis TZ71 upola je tanji,i manji senzor.
Postoji kinesko s.anje kineski Kodak FZ55,koji samo po dimenzijama staje u dzep.Kvalitet je los.

Taj ZV-1 sam imao ,jos uvek je velik za dzep.Potrebna je namenska torbica.Imam i Lumis TZ71 upola je tanji,i manji senzor.
Postoji kinesko s.anje kineski Kodak FZ55,koji samo po dimenzijama staje u dzep.Kvalitet je los.
Цене компактних фотоапарата су јако велике.
Не може се мењати објектив.
Компактност се скупо плаћа, а ко хоће боље иде на друге варијанте.
Некад су сe апарати оптимизовали за добре слике.
Сад је софтвер главни за оптимизацију а поента апарата су добри видео снимци а фотографија није увек у првом плану.

Pa da, napredni kompaktni aparati su bili popularni tokom buma DSLR kao neka jeftinija varijanta za sve one koji bi da udju u svet kvalitetnije fotografije, obrađuju RAW fajlove i imaju manuelne kontrole na aparatu. Takodje kao kompaktnija varijanta tokom putovanja itd. U to vreme 2012. imao sam (i još uvek imam ali u ormanu) Panasonic Lumix LX5 koji može da fotka RAW, ima sve dugmice i CCD senzor koji mnogi hvale zbog film look, a to je bilo pre CMOS senzora. Uvek su postojali i jeftini kompaktni tkzv. point & shoot bez nekih naprednih podešavanja. U to vreme telefoni su još pravili lošije fotke u od tih bazicnih kompakta. Ali kako vreme prolazi i DSLR su izgubili od mirorrless aparata pa i napredni kompakti od naprednih telefona. Napredni telefoni imaju i napredan (praštajte što sve vreme koristim ovu reč ali nisam hteo da pišem advanced) softver sposoban da vrlo brzo obrađuje prikaz sa senzora uz pomoć moćnog procesora i tako lako izlazi sa šumom (ovde flagship telefon iz ruke može da razvali neki full frame aparat koji isto fotka iz ruke u noćnim uslovima) ili pravi duge eksozicije iz ruke od 30 sek uz pomoć AI.

Mislim da je sad stvar jedino da li želiš da fotkaš bas posebnim fotografskim aparatom koji ima pravi zoom ili telefonom gde je dosta toga krop i computational photography. Recimo kod pravog aparata možeš gledati kroz viewfinder tj. tražilo i odvojiti sve drugo od scene koju fotografises, sve ostalo smeće i tako unapred kadrirati. Ovde si kao lovac sa puškom koji lovi fotografiju. Kod fotografije je to i cilj, odvojiti nebitno od bitno i stvoriti dobru kompoziciju. Kod telefona postoji more da tako kažem stvari koje remete kompoziciju.

Ja se sad razmišljam da uzmem i stari Canon p&s iz ormana iz 2009. možda koji ima viewfinder i da probam sa njim sa fotkam za promenu... Mislim i analogna fotografija je izgubila jer živimo u brzom svetu. Danas radimo nešto što je sporo ili daje lošiji rezultat samo ako to baš želimo i ako uživamo u tom procesu gde moramo da usporimo i razmislimo, a onda, možemo i bolji rezultat da dobijemo što je kontradiktorno. Fora kod fotografije je da treba razmišljanje i proučavanje pre samog fotkanja, treba vizija, potraga motiva i istraživanje svetla itd. Kod telefona samo udri jer sve ide brzo, obrada ide brzo posle, slanje WA i tako dalje. Puno smeća se nakupi kada imaš mogućnosti skladištenje i brzine koja je kontraproduktivna. Mi se pogubimo, nemamo kontrolu nad brzinom. Za flagship telefon (koji zaboravio sam da pomenem ima i ultra wide kameru što ga odmah uzdiže iznad svakog kompakta) potreban je majstor koji može da ga ukroti i obuzda. Telefon je kao i vatra, postao je dobar sluga, a loš gospodar.

Zar ima ista lepše kada sednes za komp i na velikom ekranu u Photoshopu iz RAW fajla sa prave kamere oživljavas neviđeni zalazak sunca nad nekom vodom gde se i zvezde naziru kada podignes klizac ekpozicije kao kakva magija, a u pozadini sa kompa ide tvoja omiljena muzika... Rezultat nije tako brz ali je to proces i zavisi da li uživaš u procesu ili klikćeš jer u životu više nemamo vremena ni za sta? Koliko ljudi sada ima snage i volje da pročita neku papirnu knjigu na primer? Nije lako jer vremena se menjaju.

Često što se finalnog rezultata tiče, šta god imao, svejedno je ako si loš fotograf. Svejedno je i ako si dobar fotograf. Van Gog je imao samo četkicu...
Ako ne znaš gledati, ni kamera te neće spasiti. Ako znaš gledati i telefon je dovoljan do trenutka kad ti tehnika stvarno postane ograničenje.
Mislim da vecina nas, uključujući i mene samog, bolje da poradi na edukaciji u vezi sa fotografskim znanjem nego na apgrejdu opreme, telefona, čega već...

Ja sad pržim dobrim telefonom i često se oduševim svime kao neki klinac, ali pre neki dan sam pogledao fotke koje sam napravio kada sam radio pravom kamerom (sve ih i dalje imam) i rezultati su me zapanjili. Telefon nema dušu.

Taj ZV-1 sam imao ,jos uvek je velik za dzep.Potrebna je namenska torbica.
To je istina.

Rekoh ja negde da je zimi lako u jakni skloniti, ali leti ide za pojasom.
Mada.. ja toliko stvari inače nosim sa sobom, da je jedan kompakt zapravo tek još jedan komad preko svega ostalog.

A da nije za džep farmerki - nije.
Cargo pantalone.. pa već i može. Ali, lakše je i dostupnije za pojasom, iako ja druge sem taktičkih/cargo pantalone i ne nosim.

@Photon82 .. uh, svega ima u tvom komentaru.
Zanimljivo.
I istinito.

BTW, meni je NR uvek isključen.
A ne libim se ni da ISO postavim na maksimum.
Šum je genijalno nebitan kod fotografije, sem ako nije za klijenta koji drugačije zahteva.
Čak štaviše - daje čar slici.
Zato pojedini alati za obradu imaju i dodavanje veštačkog šuma.
NR ubija detalje i emocije.

Nebitno za temu, nego spomenuh, jer si i ti spomenuo, a meni privuklo pažnju.

Zanimljiv je tvoj komentar.

Nazad
Vrh Dno