Šta je novo?

Skoro savršeno kućište.... [nije tema za preporuke za kupovinu]

@MegaSkot kako si podesio curves u biosu za sve ventove? Ja sam ove prednje asus-ove i zadnji vent ostavio privezan na onaj Asusov 'hub' u kucistu. Svi ventovi u kucistu su u PWM rezimu. Kada startujem racunar i udjem u BIOS ventovi divljaju. CPU ide do oko 54-54, mada ume i da se primiri na oko 51. Jako je bucno, a posto nemam iskustva zanima me kako si ti (a i ostali) podesio curvse za ventove (pump, CPU fan, fan za naponsku jedinicu, i ovi Asusovi fanovi). Moze mala pomoc kako da podesim curves da mi kuciste bude tiho a da drzi normalne temperature. Ovako kako je sada, mnogo je bucnije nego moje staro kuciste.
CPU: 7800x3d, MoBO: MSI x870 Tomahawk WiFi

Offtopic:
btw. Prilikom montaze LF III Pro 360 sam se namucio. Izmedju ostalog pasta X-6 koja je dosla uz vodeno hladjenje je mnogo 'gusca' i izgledfa 'suva' u poredjenju sam istom MX-6 koju je Arctic koristio u svom pokaznom videu, pa sam umesto nje koristio MX-4.
Koliko je to 'lose' posto sam citao o nekom push-pull pump effektu. Sta konkretno moze da strada? CPU?

Jos jednom, izvinjavam se na offtopic-u.

X6 je odvratna, bas gusta. Nece nista stradati zbog paste, laganica.

U biosu ne podesavam nista, koristim fan control.

Da, i ja imam nameru da koristim fan control. Samo mi treba savet kako da podesim fan curves. Zadnji put kada sam 'upgrade-ovao' racunar bilo je 2011, pa sam 'malo' ispao iz price. 🙂

Mozes li da navedes za koje temperature si podesio koji procenat obrtanja ventova (koliko za case ventove a koliko za 3 venta od vodenog, posto sam koristio split kabic za sva tri venta od vodenog posebno).

U fan control prvo odradi kalibraciju i vidi kako si zadovoljan, onda mozes rucno podesiti one za koje mislis da su bucni.

Meni je Fan Control pravio kurcšlus u Windowsu, onaj PawnIO drajver se klao da drajverom od Realtek WiFi kartice, svako malo mi se komp resetovao sam od sebe i nakon toga Windows ne bi prepoznavao WiFi karticu. Obrisao Fan Control, sad moram da koristim Gygabyte aplikaciju koja je nepotrebno velika, ali bar mi se komp ne resetuje svako malo i WiFi mi radi kako treba.
I ne samo da mi je brljavio Windows, nego ni u BIOSU nisam imao tačno očitavanje brzine ventilatora. Moja ploča nikako nije kompatibilna sa Fan Control.

nije tema kako podesiti ploču, procesor, koju pastu koristiti itd itd vratimo se na temu, hvala na razumevanju

Prelepo kuciste kao i AP201 ali ovaj logo sa strane kao cir na dupetu.

Doš'o kraj sveta, Fractal napravio akvarijum...

I štedeli su gde god su mogli...5 Gbps USB-C i DC fanovi u 2026, fuj.
Lian Li O11 Mini V2 kaki po ovome...

Poslednja izmena:
Još jedna recenzija, sa još nekim dodacima....

Lian li je počeo da krade od sebe i stavlja u svoja kućišta. 🙂

Da li je po vama ok staviti dva fana da uvlace vazduh ispod gpu-a u h5 flow 2024 kad se ispod nalazi psu sa fanom okrenutim ka gore koji takodje naravno uvlaci a mora da bude okrenut tako jer je takav model kucista i nema otvor sa donje strane. S jedne strane stvara se vakum valjda i nije dobro a sa druge strane vidim brdo buildova gde ljudi stavljaju fanove, ali opet da ne valja ne bi uopste nzxt ostavio rupe i dao mogucnost za dodatne fanove ?
Gledam recimo ovog coveka sa redita.

Pogledajte prilog 532884
Svakako znace donji ventovi, time mnoga kucista ostvaruju najbolje GPU temperature.
Samo gore ostaviti jedan fan, ovaj prednji krade CPU kuleru vazduh.

@MegaSkot
Kada si ugradjivao Liquid Freezer III Pro 360 da li si koristio jedan (All-in-One) PWM kabl ili onaj 'split-ovani' za kontrolu: pumpe, VRM fan-a i radiator fan-a? Ovaj 'All-in-One' zauzima samo jedan 4-Pin header na ploci dok ovaj splitovani zauzima 3x (4-pin header-a).
Obavezno odvojenu kontrolu, jer VRM vristi na sve pteko 50%, a pumpa se takodje cuje preko 50%, stavis na idle da bude na 50% pumpa, VRM fiksno 50%, pumpa da se penje na 100% kada temperature odu preko 60C recimo(tada se od drugih ventova to nece cuti). Na pro verziji LF 3, ventovi su jako bucni na svemu preko 50%, meni su na 30% idle, 50% na preko 55C, tek na 80C idu iznad, sto se nikada ne desava, pa na 90% na 100%.

Za svaku kontrolu ventova napravis poseban graph(ja bih odvojio i te 200mm od onog pozadi, da ne rade na istim RPM), na osnovu cpu ili gpu temperature(prednost Fan Control-a u odnosu na bios), onda roknes jedan po jedan na 100%(manual control) i smanjujes dok ti ne bude tiho i tu zacrtas max i tako podesis graph za tu grupu ventova.
Trebace ti vremena da se zezas sa time, ali ces dobiti 70% tisi komp sa svega par C razlike u odnosu na max.
Evo kako to kod mene izgleda, testirano danima sa dosta kombinacija ventova u mom kucistu:
1778426897060.png

Iskreno, da nisam stavio 4 Noctue 14ice za moje kuciste, pa da mi nije zao protracenih para, sada bih otisao i uzeo ProArt 602 Wood, bas mi je brutalno kuciste.

Neko je gore okacio novi CM Cosmos Alpha, ali je problem kod tog kucista sto ako zelis sa strane da kacis radijatore, jako si ogranicen sa sirinom GPU-a, kolega iznad bi vodeni hladnjak za gpu morao vertikalno da montira, po sirini ne moze da stane horizontalno.
Inace, kao vlasnik originalnog Cosmosa, a vidim da je i ovo preko 30kg, ta kucista su neunistiva i verovatno najbolji kvalitet kucista koji moze da se kupi.
Ovde me samo brinu one sarke za vrata, da li ce vremenom da se raskantaju od one tezine panela kada vec na novim moras da ih dizes da bi zatvorio i to bi mi bio jedini razlog za izbegavanje.

Drugar je sada uzeo Corsair 5000D RS za 15k dinara, mislim da je brutalno kuciste za te pare(poslednji primerak koji je bio kod nas na stanju).
Od celika je i nista se ne uvija(za razliku od mog Torrent-a od 35k...), bas kvalitetno napravljeno.
Jos na reviziji 4000D su podebljali panele i ona gore mrezica se ne uvija kako se ubijala na release-u, ali je ovde jos bolje.
Mogu da stanu 3 420mm radijatora, 2x200mm fanovi napred...bas moze da se igra.
Ekstremno modularno i ako meni ne lepo kuciste.
Donji panel cak ima 2 filtera, da skroz spreci prasinu sa poda, ali naravno, jako ogranici i vazduh, pa jedan moze i da se ukloni, kome kako odgovara.
Evo par slicica kucista i kako izgleda pored CM Stalkera:

Prilozi

• viber_image_2026-05-06_18-11-46-364.jpg
    viber_image_2026-05-06_18-11-46-364.jpg
    181 KB · Pregleda: 28
  • viber_image_2026-05-06_16-48-34-533.jpg
    viber_image_2026-05-06_16-48-34-533.jpg
    139.3 KB · Pregleda: 25
  • viber_image_2026-05-06_16-58-12-008.jpg
    viber_image_2026-05-06_16-58-12-008.jpg
    221.5 KB · Pregleda: 25
  • viber_image_2026-05-06_17-02-50-270.jpg
    viber_image_2026-05-06_17-02-50-270.jpg
    215.6 KB · Pregleda: 25
  • viber_image_2026-05-06_18-18-54-715.jpg
    viber_image_2026-05-06_18-18-54-715.jpg
    239.5 KB · Pregleda: 23
  • viber_image_2026-05-06_18-04-26-659.jpg
    viber_image_2026-05-06_18-04-26-659.jpg
    229.9 KB · Pregleda: 23
  • viber_image_2026-05-06_17-57-05-300.jpg
    viber_image_2026-05-06_17-57-05-300.jpg
    227.3 KB · Pregleda: 23
  • viber_image_2026-05-06_17-53-52-668.jpg
    viber_image_2026-05-06_17-53-52-668.jpg
    246.9 KB · Pregleda: 22
  • viber_image_2026-05-06_18-34-42-657.jpg
    viber_image_2026-05-06_18-34-42-657.jpg
    223.8 KB · Pregleda: 27
Poslednja izmena:
Mislim da je TR200 promasaj zesci. Vece i od AP201. Skoro 50cm u dubinu, ima veci footprint i od mnogih ATX kucista a verzija sa drvljem meni izgleda ekstra grdobno. Videli da mnogi stavljaju pa i oni da zalepe.

Možeš da staviš Noctue i u PA602, pozadi umesto Asusovog i gore.
Možda ima i nekakav 200mm na 140mm adapter u Kineza za napred, ko zna...

Corsair je često imao dobre ideje, ali je njihov sprovođenje u delo uvek bilo jezivo...

Poz svima na temi

Zanima me preporuka -

Trenutno imam Dual RTX 3090

Naravno da sam u ovoj eri gde ti svi uvale MicroATX kucista na kraju morao da pravim drveni panel i prespajam zice, i trenutno mi stoji na otvorenom ceo rig, ako nista drugo skinuo sam kul tutorijal za otvoren set-up od iverice

Moja krivica, sve cu da kupim, imam i USB grejac kafe i projektor koji sam upalio jednom za godinu dana - nikad nisam iskesirao za kuciste kvalitetno

Hocu da kupim kuciste iz doba kada nikom nije palo napamet da stavlja RGB, po mogucstvu da je veliko najvece, prase da spakujes u njega

Secam se jednog starijeg modela Cooler Master, E-ATX kuciste je bilo, mogao si u njega da stavis sta oces, jos sad u moderno vreme bi teoretski trebalo i da je jeftinije jer svi kupuju providna i slicna kucista

Ako neko zna model - ili ima neku drugu preporuku, bio bih vam veoma zahvalan

Cooler Master Cosmos (C700M) rgb ne povezes
Silverstone Alta F2
Asus ProArt PA602

Ne znam koliko bi da platiš...

Dva smo pomenuli u par postova iznad, Corsair Frame 5000D i Asus PA602.
Ako bi da prođeš jeftino, ima i FSP U500: https://www.itsvet.com/kuciste_fsp_u500_b_poc0000260-pdaa1-21.i?id=4756
Ako ti ne smeta belo, Thermaltake CTE700 TG je džabe za takvo kućište, poveliko je i prima hrpu diskova (ima zarotirani layout, doduše): https://www.itsvet.com/kuciste_ther...b___snow_ca_1x7_00f6wn_079-pdaa1-21.i?id=4552
Fractal ima još par, Meshify 3 XL i Define 7...

Mislim da ti je FSP U500 najbolji izbor. Kao stvoreno je za dual GPU, jeftino je i dobro provetreno...

Poslednja izmena:
Pa mislio sam oko 100 eur, i da idem na polovno, ali ovaj FSP me bas zainteresovao, Minimalizam ali lep. Moracu da ga vidim uzivo ali je svakako favorit za izbor

@illidan

Proart - fantastican predlog, dobra cena, ima i sa drvenim panelima sto je bas kul

Al brate ovaj Alta .. gde me nadje sa kucistem od 900 eur 🤣

ChatGPT kaze da pogledam i Cooler Master HAF - nasao sam jedno na KP, samo 40 eur, ali ima neki preveliki hladnjak sto je verujem ekstra korisno

Hvala na preporukama!

Evo kako bi izgledalo sa 2 grafićke u U500:

FSP U500.PNG

Povisoko je pa imaš 9 slotova da raširiš grafičke, ako imaš adekvatnu ploču ofkorz.

Ploca mi je B650 od Asrock-a, mada imam ponudu od jednog druga da uzmem tek kupljenu EATX X870 plocu koja njemu ne odgovara, otprilike upola cene tako da mi ovaj grafik ekstra znaci, hvala @jurodivi !

Nazad
Vrh Dno