Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Realno, korisnika na kraju treba da boli ona stvar da li ima ko da im cita brojila ili ne, odakle im pravo da mi izvlaci prosek, zasto se uopste beleze kilovati ako ce da mi vadi prosek?
Koliko potrosim toliko platim, prilicno prosto.

Prosli mesec isto kilovata vise i nize tarife, kako je to moguce ne znam.
Utroseno kilovata za 1800 din, konacan racun 3500 din, lopovska drzava.

U suštini, mašine za sušenje i pranje ne troše puno na mesečnom nivou. Sa dva mala deteta (mašine se koriste svakog dana, često više puta dnevno), mašina za pranje nam potroši oko 32kWh, a mašina za sušenje (sa inverterom) 31kWh. Sa druge strane, samo bojler potroši 220kWh.

Kod nas su dva domaćinstva na jednom strujomeru. Prvo troši malo mesečno, oko 300-400kWh mesečno, jer se ne sprema, a mi sve ostalo (imam kontrolni strujomer). Od kako su spustili prag, ne izlazimo iz crvene zone. Pošto ne možemo da razdvojimo strujomere, ozbiljno razmišljam o solarnim panelima.
Što ne mogu da se razdvoje brojila?
Ako ćeš solarne panele gledaj da pokreneš proceduru do septembra jer od 2027 nema više neto merenja (akumuliranje kilovata od 1.4. do sledećeg 1.4. pa zimi trošiš viškove). Od 2027 ide neto obračun što znači presek svakog meseca a viškove ti plate nešto sitno (u mađarskoj je 10 puta manje od prodajne cene kilovata).
Pošto imate veliku potrošnju idite na max 10,8KW (inverter 10KW a paneli mogu i malo više tipa 12KW).

Bez prozjumer varijante i bez baterija teško može to da se isplati. Imaš temu ovde od solarima pa prođi.

Bez prozjumer varijante i bez baterija teško može to da se isplati. Imaš temu ovde od solarima pa prođi.
Znam, i planirao sam da odmah idem na baterije. Pratim povremeno temu, a proći ću je detaljno čim sagledam finansije i da li da to "zagrizem" ove ili naredne godine.

Kod mene slična situacija. S tim da ja ne želim da budem prosumer sve i da mogu.

Baterije postaju sve jeftinije, u DE ima ponuda za oko 150e/kWh, može da bude jako interesantna priča. Problem je što za grejanje treba poprilično puno energije, pa i potrebne baterije budu velike. Ja ću u kući na selu ići na hibridni invertor da mogu da dodam baterije i gledaću model koji se lepo integriše sa punjačem za auto, pa da imam varijabilnu brzinu punjenja, da ide istom snagom kao što je snaga PV-a.

Na jednom prikljucku 2 kuce.

Godinama smo placali i cutali. Niko ziv nije imao problem

Niotkuda: Oktobar 2025 - 57 hiljada. Novembar 2025 - 67 hiljada. Decembar 2025 - 73 hiljade

Sa pripremljenom motkom krenuo besan u EPS kada mi komsija kaze, kopiraju racune od prosle godine + svaki kraj godine nabiju cenu + svake sledece povecaju procenat.

Dodje mi u glavu da niko ziv nije citao brojilo duze od 6 meseci

Prijavim stanje brojila preko njihove aplikacije

Dolazi sledeci mesec: stanje na racunu 0 dinara.

Nisu imali obzira da stave racun u realni minus, jer po iznosu brojila, preterali su od sredine 2025 za preko 250 hiljada izmisljeno potrosene struje

Ako nista, bar je nula a da nisam platio gorepomenute mesece uopste.

Ono sto je ovde bitno je, da KO ZNA koliko porodica oni mlate na ovu foru, a da ljudi nisu svesni, ili su ljudi stari ili slicno ...

Prosto mi je nemoguce da je razlog "nema ko da cita pa vam dajemo prosek od prosle godine + malo povecanje" , gde mi zivimo ..
koleginica je godinama placala struju neznajuci od susednog stana a taj stan njenu, nekako u novoj zgradi su uspeli da ispomesaju brojila, dodju iskljuce njoj struju a njoj nista nije bilo jasno, i onda zovi jednog drugog, dodju do te inormacije cak se ispsotavi da je ona bila u preplati, nisu joj nkada ni vratili taj novac a ni uracunali tako propale pare.
Tako da sa tom mafijom mora covek da bude uvek na oprezu i sve da cuva

Uspeo sam drastično da smanjim potrošene kilowate po danu. Bojler se sada puni po jeftinijoj tarifi. Kada je potrebno da se neko kupa, preko telefona palimo cirkularnu pumpu koja dovuče vodu za minut. Nakon što završimo kupanje, gasimo. Umesto da cirkularna vrti ceo dan, vrti samo kada nama treba vruca ili vrela voda.

Planiram da kod cirkularne pumpe stavim termostat pa da se ne bakćem više sa telefonom, uključi-isključi.

Majstor koji mi napravio predračun da poveže kotao sa bojlerom, dao neku cenu gde ne znam šta se plaća, nema konkretno model nego onaj suv naziv odredjenog proizvoda.

Uzmimo u obzir da je rad sve na jednom mestu, gde je bojler na pola metra od kotla.

otac, penzioner, preskocim jedan mesec da mu prijavim stanje i dodje mu racun 1500 ispod proseka - dakle nisu izasli da ocitaju
sledeci mesec prijavim, roknu mu 8700.. inace racuni su mu izmedju 4 i 5000.
ok ako je trebao biti 6500, ne znam kojom matematikom su dosli na 8700
ovo postaje neizdrzivo

inace dobio je 6 meseci popust 1000 din, i njegovo misljenje je da je ovo fora da samo sebi uzmu to sto su dali. ispadne da su dobili popust, a ovamo ih isklepaju najstrasnije na nekoj racunici koji sam bog ne moze da skonta

ljudi ovakav nacin ophodjena drzave prema gradjaninu moze samo da proizvede da neko krene da krade da bi se odbranio od lopova - sto se i desava jer znam gomilu ljudi koji kradu struju i gas

to je isto kao ortaku kad ulete lopovi u njivu i iseku sumu, pripreme je za izvlacenje traktorima u toku jedne noci, cekali su drugu noc da potovare. ortak dodje vidi da su mu posekli, pozove policiju oni kazu ne izlazimo mi na takve intervencije ako su ti sva drva tu samo ih pokupi i cuti
njegova greska je bila sto je zvao direktno pandura, ne centralu ali opet..

Kada neko ne očita brojilo, oni šibnu takve račune za nabudzenom cenom, obrnu novac pa sledeći put kada prijaviš, dobiješ manji računa li to mu je to.

Ovog meseca platiš više, prijaviš brojilo, sledećeg platiš manje. Za to vreme oni obrnuli tu lovu i imali da vrate posle na sledeći presek. Da nam je samo informacija koliko ljudi ne čita svoja brojila redovno 😀

ne mozes tako da racunas, kad posalju racun od 8700, 200kw budem u plavoj zoni po 4 din skupljem kilovatu, tih 800 do 1000 din mi nikad nece vratiti
i to je zapravo mesto gde uzimaju nazad svoj novac

• Like
Reagovanja: Ira
Prosli mesec sam instalirao aplikaciju za samoocitavanje brojila. Podesio sve , ali nisam bio u mogucnosti da ocitam stanje brojila i da posaljem preko aplikacije. Da li u tom slucaju dodje popisivac da popise stanje brojila? Nisam dobio racun za struju za ovaj mesec. Pitam brata da li je on dobio kaze jeste jos 8. Maja. On ne prijavljuje samoocitavanje, nema aplikaciju.

Pa da,tako su meni, i onda ti lupe neki prosek ili slicno.

Odjavio sam se sa aplikacije za samoocitavanje. Mozda uplatim neku sumu preko aplikacije EPS uvid u racun. Bezveze mi je to za samoocitavanje da ako ne ocitas da oni nece da posalju racun, pa i za taj neki prosek.

Prosli mesec sam instalirao aplikaciju za samoocitavanje brojila. Podesio sve , ali nisam bio u mogucnosti da ocitam stanje brojila i da posaljem preko aplikacije. Da li u tom slucaju dodje popisivac da popise stanje brojila? Nisam dobio racun za struju za ovaj mesec. Pitam brata da li je on dobio kaze jeste jos 8. Maja. On ne prijavljuje samoocitavanje, nema aplikaciju.
Kada neće preko aplikacije, možeš i preko sajta. Mene isto tako zezalo pa sam rešio putem sajta.

Nisam dobio racun za struju za ovaj mesec.
Svakako ga moraš dobiti, pre ili kasnije, uz više mogućnosti.

Jedna je stvarno nulta potrošnja, ali i to je zapravo okej, jer se onda evidentira da je brojilo neočitano, pa se narednog meseca potrošnja podeli na pola. To je čest slučaj ako inače ne čitaju u tvom kraju, npr. kod mene u selu.

Druga je stvarno da lupe, tj. predvide potrošnju nekim svojim algoritmom, ili je recimo prosto prepišu od istog meseca prošle godine. To može da bude bez veze po tebe u smislu sada visokog računa, ako si u stvarnosti potrošio manje od toga, ali opet bi sledećeg meseca morali da isprave kad prijaviš tačno stanje.

Treća je, međutim, da su oni očitali. Ona i te kako postoji i čest je slučaj ako inače čitaju u tvom kraju, npr. kod mene u gradu. Uvek očitaju 1. ili 2. u mesecu ako ja dotad ne prijavim. To, doduše, skoro sigurno nije tvoj slučaj, jer bi onda dosad dobio račun. Kada kasni, znači da nemaju stanje, pa razmišljaju (da tako kažem) između prve i druge opcije.

Odjavio sam se sa aplikacije za samoocitavanje.
Ovime si se potencijalno ukopao, jer sad narednih šest meseci nemaš pravo da sam prijavljuješ stanje, a oni opet imaju pravo da dođu na svaka tri meseca. Drugim rečima, ukoliko ti sad lupe stanje, mogu bez problema da ga lupe i naredna dva meseca, a ti zvanično ne možeš da prijaviš tačno. Prigovore uvek možeš da pišeš, ali to bi bila nepotrebna komplikacija. No dobro, možda ipak ne bude problema sa tim, ali čisto da pomenem šta možeš da očekuješ, na osnovu zvaničnog EDS-ovog uputstva, koje se može naći npr. ovde.

Poslednja izmena:
Svakako ga moraš dobiti, pre ili kasnije, uz više mogućnosti.

Jedna je stvarno nulta potrošnja, ali i to je zapravo okej, jer se onda evidentira da je brojilo neočitano, pa se narednog meseca potrošnja podeli na pola. To je čest slučaj ako inače ne čitaju u tvom kraju, npr. kod mene u selu.

Druga je stvarno da lupe, tj. predvide potrošnju nekim svojim algoritmom, ili je recimo prosto prepišu od istog meseca prošle godine. To može da bude bez veze po tebe u smislu sada visokog računa, ako si u stvarnosti potrošio manje od toga, ali opet bi sledećeg meseca morali da isprave kad prijaviš tačno stanje.

Treća je, međutim, da su oni očitali. Ona i te kako postoji i čest je slučaj ako inače čitaju u tvom kraju, npr. kod mene u gradu. Uvek očitaju 1. ili 2. u mesecu ako ja dotad ne prijavim. To, doduše, skoro sigurno nije tvoj slučaj, jer bi onda dosad dobio račun. Kada kasni, znači da nemaju stanje, pa razmišljaju (da tako kažem) između prve i druge opcije.

Ovime si se potencijalno ukopao, jer sad narednih šest meseci nemaš pravo da sam prijavljuješ stanje, a oni opet imaju pravo da dođu na svaka tri meseca. Drugim rečima, ukoliko ti sad lupe stanje, mogu bez problema da ga lupe i naredna dva meseca, a ti zvanično ne možeš da prijaviš tačno. Prigovore uvek možeš da pišeš, ali to bi bila nepotrebna komplikacija. No dobro, možda ipak ne bude problema sa tim, ali čisto da pomenem šta možeš da očekuješ, na osnovu zvaničnog EDS-ovog uputstva, koje se može naći npr. ovde.
Dobio sam danas racun , genericki, 900din, stanje utrosene struje je isto kao i za prosli mesec, dakle brojilo nije ocitano. Ja sam uplatio 2500din. Tako nesto mi je bio prosli racun. Sto se tice samoocitavanja, ja nisam u Srbiji cesto, tj stalno, budem dva meseca, pa onda me nema dva meseca. Mislio sam da ako se prijavis na samoocitavanje, da ako nisam kuci ne ocitam pa oni ocitaju;, a kad sam kuci da ocitam nije problem. nego sve zakomplikuju. Inace kod mene u selu dolazi svaki mesec covek koji ocitava brojila, ne znam zasto ne bi ocitavao i moje ako sam se odjavio sa aplikacije? Sto se tice samoocitavanja, nije mi to bitno da ja sad sam proveravam stanje, nego sam cisto onako misli da to radim kad sam kuci a kad nisam onda oni ocitaju. Ali sam se zeznuo. Neka oni ocitavaju ubuduce kao i do sad.

Ma ja mislim da to uopšte nije povezano. Aplikacija ti daje samo mogućnost da sam očitaš stanje i pošalješ. Mislim da te stvari uopšte nisu povezane...

Problemi sa čitanjem struje su druge prirode.

dakle brojilo nije ocitano
A da li to baš piše? Trebalo bi da "neočitano" stoji na dva mesta, kao način očitavanja i negde dole još, ne sećam se sad tačno. Ako je tako, nemaš frke, podeliće lepo sledećeg meseca. Ako ne piše, nego stoji da je "konvencionalno" čitanje i potrošnja nula (kao da struja nije korišćena), onda si potencijalno u problemu, jer će na sledećem računu oba meseca biti spojeno. Mada, pošto pominješ da si retko tu, kontam da ti to i nije problem, tj. da svakako ostaješ u zelenoj zoni. U tom slučaju ti je svejedno.

Inace kod mene u selu dolazi svaki mesec covek koji ocitava brojila, ne znam zasto ne bi ocitavao i moje ako sam se odjavio sa aplikacije?
Ako dolazi, čudno je onda što ti sad nije očitano. Koliko sam upućen, osim ako se nešto baš skorije nije menjalo, njima u onom uređaju za očitavanje ne piše da li si uopšteno samočitač nego da li si prijavio stanje. To jest, konkretnije, imaju spisak brojila koja treba da očitaju, a tvoje nestaje sa spiska tek onda kada prijaviš stanje. Ti nisi prijavio, tako da bi trebalo da je bilo na spisku sve vreme. Moguće je da uopšte nije dolazio niko sad, mogao bi možda da pitaš komšije kakvi su računi njima stigli.

Problemi sa čitanjem struje su druge prirode.
Pa to, ali eto, činjenica je da neće očitati ako je stanje prijavljeno u trenutku njihovog dolaska, osim ponekad, u cilju provere. Baš sam ranije u temi navodio svoja iskustva. Pogađalo se da sam prvog u mesecu uvek kod kuće, i postoje različite situacije.

Ako prijavim odmah prvog u mesecu, uglavnom ne dođu uopšte, mada su bila i tri dolaska. Konkretno me je dvaput čitač samo pitao da li sam prijavio, jer me nema na spisku (i drugi su pisali o tome), ja sam potvrdio, a on je samo otišao. Treći put mi je baš rekao da mu stoji da treba da očita, iako sam već prijavio. To je, pretpostavljam, bilo radi provere.

Ako ne prijavim odmah prvog, a dešavalo se da prijavim kasnije iz ovog ili onog razloga, obavezno dođe i očita. No, naravno, na računu uvek budu moje poslato stanje i datum.

A da li to baš piše? Trebalo bi da "neočitano" stoji na dva mesta, kao način očitavanja i negde dole još, ne sećam se sad tačno. Ako je tako, nemaš frke, podeliće lepo sledećeg meseca. Ako ne piše, nego stoji da je "konvencionalno" čitanje i potrošnja nula (kao da struja nije korišćena), onda si potencijalno u problemu, jer će na sledećem računu oba meseca biti spojeno. Mada, pošto pominješ da si retko tu, kontam da ti to i nije problem, tj. da svakako ostaješ u zelenoj zoni. U tom slučaju ti je svejedno.

Ako dolazi, čudno je onda što ti sad nije očitano. Koliko sam upućen, osim ako se nešto baš skorije nije menjalo, njima u onom uređaju za očitavanje ne piše da li si uopšteno samočitač nego da li si prijavio stanje. To jest, konkretnije, imaju spisak brojila koja treba da očitaju, a tvoje nestaje sa spiska tek onda kada prijaviš stanje. Ti nisi prijavio, tako da bi trebalo da je bilo na spisku sve vreme. Moguće je da uopšte nije dolazio niko sad, mogao bi možda da pitaš komšije kakvi su računi njima stigli.

Pa to, ali eto, činjenica je da neće očitati ako je stanje prijavljeno u trenutku njihovog dolaska, osim ponekad, u cilju provere. Baš sam ranije u temi navodio svoja iskustva. Pogađalo se da sam prvog u mesecu uvek kod kuće, i postoje različite situacije.

Ako prijavim odmah prvog u mesecu, uglavnom ne dođu uopšte, mada su bila i tri dolaska. Konkretno me je dvaput čitač samo pitao da li sam prijavio, jer me nema na spisku (i drugi su pisali o tome), ja sam potvrdio, a on je samo otišao. Treći put mi je baš rekao da mu stoji da treba da očita, iako sam već prijavio. To je, pretpostavljam, bilo radi provere.

Ako ne prijavim odmah prvog, a dešavalo se da prijavim kasnije iz ovog ili onog razloga, obavezno dođe i očita. No, naravno, na računu uvek budu moje poslato stanje i datum.
Ne pise da nije ocitano, vec sam uporedio stanje brojila od proslog meseca i na ovom racunu kojeg su mi poslali danas, i brojke su iste , ne promenjene.
Tako da ako je vreme za samoocitavanje do 7. u mesecu, onda a posto sam ja bio prijavljen za ocitavanje, popisivac je mozda prosao ranije da popise, tj pre tog krajnog roka za samoocitavanje, i to je to. Ne ulazim ja u crvenu zonu, zimi potrosim struje za max 3800din, bio sam ceo decembar tui, toliko sam platio za decembar.

Nazad
Vrh Dno