Svakako ga moraš dobiti, pre ili kasnije, uz više mogućnosti.
Jedna je stvarno nulta potrošnja, ali i to je zapravo okej, jer se onda evidentira da je brojilo neočitano, pa se narednog meseca potrošnja podeli na pola. To je čest slučaj ako inače ne čitaju u tvom kraju, npr. kod mene u selu.
Druga je stvarno da lupe, tj. predvide potrošnju nekim svojim algoritmom, ili je recimo prosto prepišu od istog meseca prošle godine. To može da bude bez veze po tebe u smislu sada visokog računa, ako si u stvarnosti potrošio manje od toga, ali opet bi sledećeg meseca morali da isprave kad prijaviš tačno stanje.
Treća je, međutim, da su oni očitali. Ona i te kako postoji i čest je slučaj ako inače čitaju u tvom kraju, npr. kod mene u gradu. Uvek očitaju 1. ili 2. u mesecu ako ja dotad ne prijavim. To, doduše, skoro sigurno nije tvoj slučaj, jer bi onda dosad dobio račun. Kada kasni, znači da nemaju stanje, pa razmišljaju (da tako kažem) između prve i druge opcije.
Ovime si se potencijalno ukopao, jer sad narednih šest meseci nemaš pravo da sam prijavljuješ stanje, a oni opet imaju pravo da dođu na svaka tri meseca. Drugim rečima, ukoliko ti sad lupe stanje, mogu bez problema da ga lupe i naredna dva meseca, a ti zvanično ne možeš da prijaviš tačno. Prigovore uvek možeš da pišeš, ali to bi bila nepotrebna komplikacija. No dobro, možda ipak ne bude problema sa tim, ali čisto da pomenem šta možeš da očekuješ, na osnovu zvaničnog EDS-ovog uputstva, koje se može naći npr.
ovde.