Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025 / 2026)

Ne znam kako to?Na bankomatu banke?Samo sto Google/Apple pay menjaju karticu,a mCache ti nije trebalo nista..samo aktivirana aplikacija

Pa da, očitaš tokenizovanu debitnu Mastercard (Google ili Apple Wallet) i imaćeš sve opcije bankomata, isto kao sa plastičnom karticom. To je još i bolje po pitanju limita, jer je bivši mCash bio prilično ograničen, beše na 30k dnevno, a oko 100k mesečno. Ipak, ovo novo nije pogodno za one koji nemaju Mastercard ili odgovarajući uređaj. Prvo se, doduše, može prevazići privremenim prelaskom sa nižeg paketa (npr. Lite) na Bank MAX, a zatim vraćanjem na stari, pri čemu se Mastercard zadržava. No ti si svakako na MAX-u, pa o tome ne brineš. Ni podešavanje nije ništa složeno. Na željenom uređaju personalizuješ mobilno bankarstvo, a zatim direktno iz aplikacije na klik dodaješ karticu u digitalni novčanik.

Može li se plaćanje (npr. dopuna kredita na A1) izvršiti kreditnom karticom?
Da li je to neko već radio i da li ima nekih troškova u vezi s tim?
Max račun je u pitanju.

Na šta tačno ciljaš? Kreditna kartica i služi za plaćanja, jednako kao debitna, pa možeš i dopuniti kredit. Ako misliš striktno na proviziju, nema je za plaćanja u Srbiji, a za korisnike MAX paketa nema ni u inostranstvu, dok je na nižim paketima 1,5%. Mala napomena samo, odbijeno plaćanje kreditnom u inostranstvu nosi sa sobom trošak od 35 dinara, dok debitna to nema.

Pa da, očitaš tokenizovanu debitnu Mastercard (Google ili Apple Wallet) i imaćeš sve opcije bankomata, isto kao sa plastičnom karticom. To je još i bolje po pitanju limita, jer je bivši mCash bio prilično ograničen, beše na 30k dnevno, a oko 100k mesečno. Ipak, ovo novo nije pogodno za one koji nemaju Mastercard ili odgovarajući uređaj. Prvo se, doduše, može prevazići privremenim prelaskom sa nižeg paketa (npr. Lite) na Bank MAX, a zatim vraćanjem na stari, pri čemu se Mastercard zadržava. No ti si svakako na MAX-u, pa o tome ne brineš. Ni podešavanje nije ništa složeno. Na željenom uređaju personalizuješ mobilno bankarstvo, a zatim direktno iz aplikacije na klik dodaješ karticu u digitalni novčanik.
Da,da...30k je bio dnevni limit.Inace,cuo sam da ova World kartica cesto (bar kada je krenulo izdavanje) ume da bude kompromitovana,da je ljudi blokiraju itd...u principu mi se vise isplati da nju tokenizujem?

Može li se plaćanje (npr. dopuna kredita na A1) izvršiti kreditnom karticom?
Da li je to neko već radio i da li ima nekih troškova u vezi s tim?
Max račun je u pitanju.
Mislim da (neka me ispravi neko ako gresim) ako platis kreditnom i vratis taj iznos do 15.og u mesecu,da nemas nikakvu kamatu.

Inace,cuo sam da ova World kartica cesto (bar kada je krenulo izdavanje) ume da bude kompromitovana,
Pa da, dešavalo se to, i to u dva navrata, a da je prijavljeno na temi. Navodno je bio napad na BIN, tj. BIN attack.

da je ljudi blokiraju itd...
Svakako je zvanična preporuka banke je da se svim karticama blokira kanal za onlajn plaćanja, a da se odblokira samo po potrebi, neposredno pred neko plaćanje na internetu. To je dovoljna zaštita sa tvoje strane, a ako nešto procuri i preko toga, poprilično si zaštićen.

u principu mi se vise isplati da nju tokenizujem?
Ne vidim vezu između kompromitacije i tokenizacije, a slobodno možeš i obe da ubaciš u digitalne novčanike na svim uređajima koje imaš.

Samo da se oglasim da sam uspeo (bez posledica) da deaktiviram Yettel sve i da aktiviram na novom broju.To sam danas uradio i za sada nemam posledica (svakako bi bilo lepo sacekati neki period jer posle toga sam imao neki mali problem sa logovanjem)...cisto,ako nekome bude trebalo/znacilo u buducnosti

Ne..isao sam na deaktivaciju na broju u Yettel aplikaciji,a onda sam odabrao drugi broj, isto u Yettel aplikaciji i isao na "Aktiviraj"..za sada ne mogu da tvrdim da je sve ok,ali mi deluje da jeste

Do duse,kao da do sada nije to neko radio jer mi deo ostao na starom broju,a deo na novom...za sada mi na oba broja ispada da imam 36GB..mozda bih trebao da obrisem sve podatke i da se ulogujem ponovo,ali tako je sada...iako ne ocekujem da imam sve na oba broja,niti ce mi do daljnjeg trebati

Fina ponuda, ali je nažalost nije dobio niko koga znam da koristi Lite paket (svi samo za štednju, doduše, nema drugih plaćanja, a Dina eventualno služi samo za bankomat), dok mi sa MAX-om svakako imamo besplatno održavanje po ovom ili onom kriterijumu, pa je jasno što nam nisu slali. Koji paket koristi klijent koji je ovo dobio (ako nisi ti) i za šta koristi račun?

U prosloj turi je ovako nesto vazilo za one koji nisu imali/koristili wallet, sad su izgleda fleksibilniji ali je i manji iznos ako se dobro secam.

Svakako dzabe je i sirce slatko.

Imale su i tad dve promocije paralelno, nekima je bio samo mobilni novčanik, a nekima svejedno kako, samo da je debitna kartica (kao ova sad). Ali ostaje pitanje koga ovo sad targetira, budući da ima ovaj deo "šta posle maja", a to je, jelte, Bank MAX bez naplate održavanja. To znači da bi moglo biti i za Lite klijente, pa me zato zanima.

Jeste, ja sam trenutno Lite klijent i koristim samo povremeno za Temu jer mi je ostao Master (bio sam nekad MAX).
Nisam razumeo da će automatski da me prebace na MAX - plan mi je da samo u ovom mesecu to iskoristim i nastavim da budem Lite.

@rovello moguce, zaboravio sam, kod mene je bilo za novcanik.

Bices prebacen na Max i uzivaces Max privilegije sve dok zadovoljavas uslove.

jer mi je ostao Master (bio sam nekad MAX)
A, da, sećam se toga, i to su ti, beše, naknadno izdali novu karticu, a stara je slučajno ugašena jer si promenio paket preko Mobijevog veba. Čini se onda da je ova promocija za one koji imaju Mastercard, a pritom ne troše 30k mesečno niti su primaoci zarade, tj. nisu njihovi primary klijenti, po bančinoj terminologiji.

Imali su već jednu takvu, u novembru, s tim što su vraćali 5k, a sad samo 3k. U toj sam i ja učestvovao. Koristio sam MAX preko benefit izjave, po kojoj mi je bilo dovoljno pet bilo kakvih plaćanja karticama, pa je to ispadalo manje od 30k mesečno. Otad sam prešao na 30k potrošnje i tako je i ostalo.

Bez veze je što ne nude to i onima bez MC kartice, ali donekle i ima smisla, jer kontam da je makar deo novca koji daju kao povrat zapravo iz Mastercardovih sredstava za promociju plaćanja mobilnim novčanicima. A verovatno nisu sad hteli da ograniče na tokene, kako bi bilo verno uslovu za Bank MAX bez održavanja.

Nisam razumeo da će automatski da me prebace na MAX
Bices prebacen na Max i uzivaces Max privilegije sve dok zadovoljavas uslove.
Ma neće, ne rade to. Ali ideja promocije očigledno jeste da privuče ljude na upotrebu MAX-a bez održavanja uz mesečnu potrošnju od 30k.

Jeste, ali dole pod "Koja plaćanja se računaju..." piše da promocija važi i za DINA karticu.

Pa da, jer se primenjuju pravila koja inače važe za Bank MAX, pa da ne komplikuju, jer žele da te privuku da istu stvar radiš svakog meseca. Tako je bilo i pre pola godine, a tad su rekli da je promocija u saradnji sa Mastercardom. To se i uklapa u činjenicu da ovo nisu slali običnim Lite klijentima, jer bi oni plaćali isključivo Dinom, a u tebe se uzdaju da će biti i MC.

Ni na Androidu to nije radilo nekoliko dana nakon poslednjeg kvartalnog održavanja sistema, kako to već zovu, ali je u jednom trenutku opet proradilo. Ostaje i da su pokvarili enkodiranje karaktera na generisanoj uplatnici (srpski znakovi su sada upitnici, pisao sam već o tome), ali su u međuvremenu popravili datum prijema naloga, konačno se prikazuje kako treba. Pokvarili su još i buduća plaćanja, ne mogu se više učitati, stalno izbacuju grešku. Klasika za YB, dve stvari poprave, tri pokvare, i tako ukrug.

Da li su vam stigli Računi na klik za Infostan umanjeni za onih 50din za elektronsku dostavu (za one koji su se tako odlučili)?
Kod mene je na računu uredno prikazano umanjenje -50, umanjen ukupan iznos za plaćanje, ali Račun na klik je i dalje na full iznos.

Koliko znam, Infostan može da ti preknjiži preplatu pa onda da ti se umanji sledeći mesec na kraju krajeva. To je ipak zanemarljivi iznos koji bi uopšte trebalo da se dovodi u pitanje. Ako ne, onda pošalji prigovor Infostanu, jer oni šalju trajne naloge Yettel-u.

Da li su vam stigli Računi na klik za Infostan umanjeni za onih 50din za elektronsku dostavu (za one koji su se tako odlučili)?
Kod mene je na računu uredno prikazano umanjenje -50, umanjen ukupan iznos za plaćanje, ali Račun na klik je i dalje na full iznos.

Na e-sanduce kad otvorim pdf računa, onaj krajnji iznos (ukupno zaduženje) mi je isti kao i na yettel računu na klik. Ali cifra koja je upisana na uplatnici odmah ispod je 50 din manja

Prilozi

• IMG_20260511_160351.jpg
    IMG_20260511_160351.jpg
    94.4 KB · Pregleda: 66
Jel može neko da mi objasni ovo? Kupio sam nešto na internetu za 5€. Skida mi se odmah 5€ po srednjem kursu, oko 585 dinara. 5 dana kasnije se transakcija finalizuje i sada to skače na 609 dinara, dakle kurs skoro 122 dinara. Ispade da me oderu kao RF sa svojim užas kursom i 1% provizijom.

U RF mi se nikad ne desi da se ta naplaćena količina promeni, ostane tako kako je skinuto, samo posle skinu još 1% posebno

Jel može neko da mi objasni ovo? Kupio sam nešto na internetu za 5€. Skida mi se odmah 5€ po srednjem kursu, oko 585 dinara. 5 dana kasnije se transakcija finalizuje i sada to skače na 609 dinara, dakle kurs skoro 122 dinara. Ispade da me oderu kao RF sa svojim užas kursom i 1% provizijom.

U RF mi se nikad ne desi da se ta naplaćena količina promeni, ostane tako kako je skinuto, samo posle skinu još 1% posebno
Najbolje ti je da prebacis iz dinara u eure, jer kad oni konvertuju nije isti kurs.

To je čest princip: rezervacija po srednjem, knjiženje po prodajnom kursu banke. Taj kurs je na današnji datum oko 122 dinara u Yettelu (lista ovde), a oko 120 u Raiffeisenu (lista ovde), tako da se konkretno danas stvarno više isplati Raiffeisen uz 1% naknade (ispadne sveukupno nekih 121,5), ako je već nužno plaćanje sa dinarskog računa. Ako nije nužno, onda obavezno treba platiti sa deviznog. Budući da je Yettelov račun multivalutni, nije kasno čak ni kupiti evre između rezervacije i knjiženja, jer se prilikom knjiženja sve izračunava iznova.

Kako isključiti ove ponude za kredite/prekoračenja u aplikaciji? Takođe i mejlove o istim?

Nedavno je neko to ovde objasnio, ali nmg da pronađem... 🫤

To je čest princip: rezervacija po srednjem, knjiženje po prodajnom kursu banke. Taj kurs je na današnji datum oko 122 dinara u Yettelu (lista ovde), a oko 120 u Raiffeisenu (lista ovde), tako da se konkretno danas stvarno više isplati Raiffeisen uz 1% naknade (ispadne sveukupno nekih 121,5), ako je već nužno plaćanje sa dinarskog računa. Ako nije nužno, onda obavezno treba platiti sa deviznog. Budući da je Yettelov račun multivalutni, nije kasno čak ni kupiti evre između rezervacije i knjiženja, jer se prilikom knjiženja sve izračunava iznova.
Jasno sad sve, hvala. Čudno mi samo bilo što RF nikad nije menjao to prvobitno skidanje, a ovde rade po tom klasičnom principu. Dakle od sad samo sa deviznog.

1778532386413.png

Nazad
Vrh Dno