Oba predloga odlična, uz određene korekcije.
Kod prvog, trebalo bi da se isteže list zadnje noge, što ovaj gari na fotografiji ne radi dobro, jer mu je podignuta peta zadnje noge. Vrlo jednostavan test, spuštena/dignuta peta, ogromna razlika u tenziji. Prednja noga opuštena, ja je nekad i blago podignem ili samo oslonim prste na zemlju.
Druga vežba, vrlo nezgodna, kada negde na sred livade završiš treninga, a nigde kuhinjskog radnog dela u blizini 😄
Pa, pre svega, iz čiste praktičnosti, umesto radnog dela, upotrebiti kvadriceps svoje druge noge, kao oslonac. Jedna noga savijena pod 90 stepeni, a ova što je njemu na radnom delu, ide na na kvadriceps te savijene. Ko ne može da drži ravnotežu, može da se osloni na nešto. Ko i posle više sedmica za ovo istezanje ne može da drži ravnotežu, obavezno prelistati chapter "Vežbe stabilnosti". Druga prednost ovakvog istezanja je što ne moramo razmišljati o visini pomagala na koje se oslanjamo prilikom istezanja.
Pored te dve, obavezno odradim i čučanj, kao neki duboki sumo položaj, pa laktovima uprem u unutrašnje strane kolena.
S obzirom da je ovo krenulo od mogućeg ITBS, a u nedostatku bolje fotografije, obavezno odraditi ovako nešto

Promenio bih položaj stopala tj stavio bih da budu paralelna i prste ruku (dovoljna je jedna, ali da sada ne zbunjujem sa prednja zadnja) bih primakao što bliže prstima zadnje noge. Nema savijanja kolena. Posle zameniti položaj nogu.
Uvek istegnem i kvadriceps. Evo je ista seka, pa da je dopunim I ovde, spojio bih kolena i rukom uhvatio vrhove prstiju na nozi koju istežem. Ruka u vazduhu je valjda zbog balanisranja (nisam siguran šta drugo radi), pa kome to nije potrebno, sasvim je ok sa obe šake držati nogu u vazduhu.
Svaka od navedenih stvari 15 sekundi minimalni minimum, 25-30 dovoljno. Ili koliko kome prija. Ukoliko se radi po nekoliko sekundi neki položaj, nema potrebe da se gubi vreme ni toliko. Navedena vremena su za svaki položaj, recimo za ovaj poslednji, 30s na jednoj, pa 30s na drugoj nozi.
Meni prija da se istegnem praktično odmah posle trčanja. Kažu da se ne umanjuje efekat ni nakon što se mišići ohlade.
Stvar koja mi zaista pomaže, ali mi je mnogo veliki smor da to radim, je rolanje. Foam roler u Dekatlonu stvarno nije skup, a zaista vredi. I kad god nateram sebe na 10min sesiju, konstatujem kako bi to trebalo češće raditi. I opet ne radim 😢