Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Читао сам да другима ево сл може доста километара да прегура, како је код вас?
Прешао сам око 400км са њима, нисам неки тешкаш, није баш респонзивна, да не кажем баунси као што је била у почетку, али већи ми је проблем што су кренула колена да ме зезају дан након трчања у њима.

Таман у то неко време сам нашао на акцији бостон 13 за 80е, па ај што да не. За сада много боља, ако ништа друго, материјали неупоредиви.

Ostavi je za intervale, ako ti se bol javi posle dužeg trčanja iz komada. To ja baš mala km.

Duže traju pojedinačno patike ako rotiraš više i daš vremena peni da se oporavi.

Danas u Londonu, Sawe i Kejelcha ispod 2 sata, a Kiplimo, treće mesto, takođe brže od prethodnog svetskog rekorda 🤯
Screenshot_20260426_131833_TCSLondonMarathon.jpg

Što je sve ok, mi smo ovde svi gde smo zahvaljujući tehnologiji, počev od vatre. Nešto oprema, nešto trening, tehnologija oporavka, mic po mic ide to sve napred. Posebno te discipline gde ima desetine hiljada koraka, pa svaki neka je duži par milimetara.

WR (1:59:30 na 42.195 km):

• Pace ≈ 2:50 / km
  • Preciznije: 2:49.9 / km
  • Po milji: ≈ 4:34 / mile

To je konstantno ispod 2:50/km ceo maraton.

• ≈ 21.2 km/h

(tačno ~21.17 km/h)

A pazi sada, Kejelcha je jedini čovek na planeti koji može da kaže, da je sve zvanične maratone u svom životu istrčao za manje od dva sata! I nikada nije pobedio 😆

A Sylvain Guintoli je istrčao najbrži maraton u odelu za motor(03:47:46), trčao je humanitarno, skupljao za decu obolelu od raka, jer mu je sin umro od raka prošle godine.

A pazi sada, Kejelcha je jedini čovek na planeti koji može da kaže, da je sve zvanične maratone u svom životu istrčao za manje od dva sata! I nikada nije pobedio 😆
Screenshot_20260426_205511_WhatsApp.jpg

Meni ga žao...
Napravi toliko puta nešto što retko ko može na ovom svetu i ne pobedi..

Читао сам да другима ево сл може доста километара да прегура, како је код вас?
Прешао сам око 400км са њима, нисам неки тешкаш, није баш респонзивна, да не кажем баунси као што је била у почетку, али већи ми је проблем што су кренула колена да ме зезају дан након трчања у њима.

Таман у то неко време сам нашао на акцији бостон 13 за 80е, па ај што да не. За сада много боља, ако ништа друго, материјали неупоредиви.
Čist marketing i komercija od patike bez pete i podrške, iako je pena sjajna, meni nije jasno ko dizajnira te patike u Nike i Adidas, jel zabranjeno normalan oblik patike kao asics, Saucony, Brooks, Puma?
Uzeo Salomon Aero glide 4 za easy run, max sam terao do 14km za sad sjajna pena, lagana patika, diše nikad bolje, možda nekom bude uska kod malog prsta.
Posle one mrtve Bondi 9 kao da hodam po oblacima, neće me videti Hoka skoro ne valjaju im pene ništa, eno i na X3 na 500km pena jedva da ima bounce još malo i mrtva je, ortak u X1 je izgazio 1400km, Hoka ozbiljno fušari.
Inače obratite pažnju na nove Saucony modele deluje da imaju broj 1 lineup modela za sve, moja sledeća easy run je Saucony Hurricane dal 25 ili 26 je novi model, energy return oko 75% što je fenomenalno, uz shock absorption meni stavka broj 1 po kojoj od sad biram patike.
Megablast je 10 klasa iznad svega što postoji, jedva čekam neku trku na betonu jer mislim da mogu polumaraton za 1:30 ako se osećam taj dan dobro.

Što je sve ok, mi smo ovde svi gde smo zahvaljujući tehnologiji, počev od vatre. Nešto oprema, nešto trening, tehnologija oporavka, mic po mic ide to sve napred. Posebno te discipline gde ima desetine hiljada koraka, pa svaki neka je duži par milimetara.
Patike kažu do 5% utiču, sve je kako ti radi jetra čisti laktate, uglavnom genetika presudan faktor
Oduševio me onaj belac Dal španac sto je oborio rekord na 10k dokaz da je moguće pobediti genetski superiorne crnce

X1 je potpuno satrt do 800 i neki km. To što ortak trpi, ne znači da bi ti, a tek ja. Za interval i meni sad vec svejedno, ali za long run krenu problemi, čak i duži easy ne pije vode loša patika. Što relaksiranije trčim to mi je gore.

X2 je odlična na skoro 500, izgleda da je bolja patika.

X3 takođe obećava, ali to je sve to.

Skyward X je na 996km. Trebalo juče da zaokružim ali nije mi se dalo, pa da slikam.

Pomaže što vrtim 3 patike u ovom ciklusu, stigne pena da se odmori 48+h.

Ja sad vrtim ovako nesto
Salomon Aero Glide 4 - easy run
New Balance more v6 - samo recovery
Hoka Mach X3 - intervali, threshold, tempo
Najveća mana patike je jbna premekana peta i ako udarim kdo sprinta boli me 10 dana
Asics Superblast - tempo, threshold, long run
Asics Megablast - najrađe bi sve radio u ovoj patici jer je pena savršena, fenomenalan bounce, moli za ispod 5, nije baš za intervale i sprint jer ogroman đon, trudim se da je što manje koristim dok do kraja ne uništim Bondi 9, X3
Asics Trabuco max 4 - za long trail trčanja, nisam uopšte zadovoljan zbog pete nikakav je shock absorption i moram da pazim da ne udaram petama, a to je bas lako nizbrdo, stavio sam Sofsole Athlete uložak pa ćemo videti, bounce je nikakav, mrtva pena od početka, dobra stvar što nemam žuljeve ni posle 25km.
Hoka Speedgoat 5 - samo da je deblji đon da ne osetim napred kamenje, korenje brutalna patika bi bila, probaću isto sa ovim Sofsole ukošcima da pojačam udobnost.
NB Hierro v9 - nisam jos probao čeka da bacim Trabuco max 4 u kantu 😂

Hoka Mach 6 trčao 3x, shock absorption preslab Šteta jer nije loša pena, lagana patika, jeftina, širok stabilan đon.

Razmišljam ozbiljno kupiti Hoka Mafate 5 jer par ljudi koji baš ozbiljno trče oduševljeni iako nema neke ocene uglavnom zbog jezika meni to ne smeta na Speedgoat 5 skoro je isti.
Trebale bi mi neke brze stabilne carbon patike za intervale i sprint, pojma nemam sta bi uzeo, Adidas Adios Pro 4 su sve super sem pete, možda one Puma Nitro Velocity 4 ili 4 Elite probati, imaju sjajan energy return a verovatno traju jer su manje više klasičan oblik patike.

Da i ove Decathlon Kiprun Kipsummit Max za trail deluju skoro savršene patike, ne znam dal postoji trail model sa energy return 75%
Fali malo shock absorption
Ovi nasi jos nisu dobili

...
Posle one mrtve Bondi 9 kao da hodam po oblacima, neće me videti Hoka skoro ne valjaju im pene ništa, eno i na X3 na 500km pena jedva da ima bounce još malo i mrtva je, ortak u X1 je izgazio 1400km, Hoka ozbiljno fušari.
Inače obratite pažnju na nove Saucony modele deluje da imaju broj 1 lineup modela za sve, moja sledeća easy run je
Svi smo zapamtili mrtve bondi 8, otkud sada mrtva bondi 9? Da nije greška?

Meni je zanimljiv Saucony endrophin azura, al nema u ns da se proba uzivo.
Citao sam da su super, samo jezik spada.

Svi smo zapamtili mrtve bondi 8, otkud sada mrtva bondi 9? Da nije greška?

Meni je zanimljiv Saucony endrophin azura, al nema u ns da se proba uzivo.
Citao sam da su super, samo jezik spada.
Bondi 9 imam, prva patika, bike dobre nekih 300km posle ogromna mrtva ploča za do 5-6km
Saucony Azura sam probao u Intersport, nešto slično kao Adidas Adizero Evo SL samo u normalnom obliku patike
Lagana, prozračna, brz oblik đona, sjajan bounce, malo je falilo da ih uzmem od preko jer ova boja ovde mi se ne sviđa.
Ortak iz NS ih je uzeo kaže sjajne easy long run patike.

Bondi 9 imam, prva patika, bike dobre nekih 300km posle ogromna mrtva ploča za do 5-6km
Moja greška, pobrkao sam u glavi brojeve bondi modela 🙉

Saucony azura bi trebalo da je drugačija pena odnosu na evo sl, zato bi voleo da ih probam. A u pravi si za dizajn sto se prodaje kod nas da nije bas pozeljan 🙂, meni su mach 7 lepe patike, ali ne verujem da su dugotrajne?

Moja greška, pobrkao sam u glavi brojeve bondi modela 🙉

Saucony azura bi trebalo da je drugačija pena odnosu na evo sl, zato bi voleo da ih probam. A u pravi si za dizajn sto se prodaje kod nas da nije bas pozeljan 🙂, meni su mach 7 lepe patike, ali ne verujem da su dugotrajne?
Nije toliko meka, a ima odličan bounce, energy return
Mislim da nijedna pena koja je u startu baš meka ne traje više od 300-400km, zato su Megablast ludilo jer je solidno tvrda pena ali ne tvrda kao Superblast 2
Azura svi porede baš sa jednom od najpopularnijih patika ikada Superblast 2, samo kažu svi da su mekše što je i moje mišljenje kad sam ih probao.
Mach 7 je skoro ista pena kao moje Mach 6, nije loša ima lep bounce ali za moje potrebe previše tanak đon, zato na runrepeat gledam kao u boga shock absorption (da ti ne ubija kosti u stopalu, neki nemaju taj problem blago njima) i energy return (bounce, živost pene)

@marko_ns Ni sa jednom nisam imao problem sa petom, ni nizbrdo. Kvadriceps me sutradan podsetio kad sam 9+ km trčao nizbrdo (pre toga uzbrdo naravno), sa X3. Petom i ako udarim, ispravim stopalo i gazim sredinom.

X3 mi se ekstra pokazao na LR, isto kao i X2 i X pre toga. Posle 500km će da uđu u oprez zonu i to je prosto tako.

Najveću amortizaciju, a da patika i dalje bude živa i tvrda sam osetio sa Skyward X, i to drasticno. Isto toliko je i preteška, ali gym za noge, šta fali. Letim posle sa ovim ostalim.

Ja razmišljam da probam da se preobujem nekad kad radim intervale, doduše to kad uzmem neke brze karbon patike, samo nemam pojma šta uzeti. Mnogo su stvarno brže sve te sa pločom naspram Megablast, Superblast 2

Šta će ti karbon za interval? Treba da radiš upravo suprotno, Mach 6 je za to patika, ako sam dobro skontao da je imaš. Za duži threshold interval mora već patika koja čuva, za to imaš odličnu X3.

Baš te briga koliko je neka patika brža ili sporija na treningu, to je najmanje bitno, čak kontraproduktivno.

Karbon za trku, na treningu je samo razgaziš malo i eventualno neki test.

Po meni carbon patika uopšte nije za trke, pričam o polumaratonu i maratonu, jer nema teorije da mogu da držim pace oko 4 gde takve patike sijaju.
Ja sve trke na betonu planiram u Megablast jer ono je najbolja pena verovatno ikad.
Jedino što brzo trčim su intervali (ispod 4) i sprint 2:50, threshold 4:25 (nije mi neophodna patika sa pločom), tempo isto
Sad mi na pamet pade i Asics Sonicblast jer ima suludo dobar shock absorption ali ne baš sjajan energy return ispod 70% je, ne znam zašto nije popularna patika dal zbog debljine đona pa je možda nestabilna.
Puma modeli su svi ispod 40mm na peti koliko se sećam sa testova.
Adidas, Nike to uopšte ni ne gledam jer to su patike za neke lude kenijce pace 3 ili plaćene da ih nose. Ajde Adidas se i trudi ima dobru prodaju, dok Nike nece postojati za 5g.
Kinezi kidaju ne znam da ste videli testove onih Li Ning Fedian 6 elite i Dynafish Xiaonian (kažu jako slična patika Megablast)
Rado bi to probao uživo , ne znam gde se uopšte prodaje po EU? Znam da ima na US Amazonu, AliExpress pitanje dal šalje ovde

Ove Li Ning Fedian 6 Elite su neverovatno popularne u Aziji

Prilozi

• 20260407_092840.jpg
    20260407_092840.jpg
    62.3 KB · Pregleda: 9
Spominje se energy return i do 95% sto je apsolutno ludilo ako je istina, a deluje običan normalan đon sa petom

Naravno da je za trke i samo za trke ti i treba karbon patika, pri čemu je i tu opciona većini.

Threshold ti je 4:25, znači tu negde ili malo brže ćeš trčati na 21k trci, ako se uzme u obzir malo veća ekonomičnost sa karbonkom i dobar taper. Lakše je malo sa njom i maraton, posebno završetak trke kada trčiš na glavu, jer noge više ne osećaš.

Koliko sam slušao ljude koji trče i testiraju patike kažu za manje više sve modele sa karbon pločom da su neudobne i tvrde, sad zavisi kakav je dizajn, vrste pene.
Nije mi baš jasno dal je za naš pace to uopšte potrebno osim ako taj efekat praćke, opruge daje energiju koraku pa je zbog toga lakše. Nisam nikad trčao u karbon patici pa lično ni ne znam.
Kako mi se sviđa Megablast ne vidim razlog zašto u njima ne bi trčao i maraton, polumaraton sam već spucao trening za 1:46,mogao i brže nego se zezao sa grupom prvih 6km pace 6 😂

Ne znam za sve karbon patike, ali Alphafly 2 i posebno 3 su fantastično udobne, lagane, prozračne i sve su sem tvrde. 🙂 Ne očekujem ništa manje od ostalih elitnih karbonki.

Nije samo u povratu energije, stres na nogu je manji. Ne bih ja sa mojom prošlosti, kolenima i itbs, rizikovao da trčim 42 u trening patici. Ti probaj, ja nisam hteo za 20 hiljada din koje će da mi koriste nekoliko godina, da se posle lečim za 10x više.

Ne znam za sve karbon patike, ali Alphafly 2 i posebno 3 su fantastično udobne, lagane, prozračne i sve su sem tvrde. 🙂 Ne očekujem ništa manje od ostalih elitnih karbonki.

Nije samo u povratu energije, stres na nogu je manji. Ne bih ja sa mojom prošlosti, kolenima i itbs, rizikovao da trčim 42 u trening patici. Ti probaj, ja nisam hteo za 20 hiljada din koje će da mi koriste nekoliko godina, da se posle lečim za 10x više.
Moraću još da istražim oko race patika
Ovo što čitam je da su pre svega napravljene za ultra brz pace debelo ispod 4
Imam drugara u klubu koji ima Asics Metaspeed Tokyo sad idu ove trail trke pa ću ga ispitati ima li poente uzimati to za pace oko 5 za maraton

Po meni carbon patika uopšte nije za trke, pričam o polumaratonu i maratonu, jer nema teorije da mogu da držim pace oko 4 gde takve patike sijaju.
Ja sve trke na betonu planiram u Megablast jer ono je najbolja pena verovatno ikad.
Jedino što brzo trčim su intervali (ispod 4) i sprint 2:50, threshold 4:25 (nije mi neophodna patika sa pločom), tempo isto
Sad mi na pamet pade i Asics Sonicblast jer ima suludo dobar shock absorption ali ne baš sjajan energy return ispod 70% je, ne znam zašto nije popularna patika dal zbog debljine đona pa je možda nestabilna.
Puma modeli su svi ispod 40mm na peti koliko se sećam sa testova.
Adidas, Nike to uopšte ni ne gledam jer to su patike za neke lude kenijce pace 3 ili plaćene da ih nose. Ajde Adidas se i trudi ima dobru prodaju, dok Nike nece postojati za 5g.
Kinezi kidaju ne znam da ste videli testove onih Li Ning Fedian 6 elite i Dynafish Xiaonian (kažu jako slična patika Megablast)
Rado bi to probao uživo , ne znam gde se uopšte prodaje po EU? Znam da ima na US Amazonu, AliExpress pitanje dal šalje ovde

Ove Li Ning Fedian 6 Elite su neverovatno popularne u Aziji
Od kineskih brendova, kod nas možeš da nađeš Anta i 361 degrees. A imaš i na Temu 4 kineska brenda trčačkih patika, to sve sigurno šalju kod nas Qiaodan, X-tep, Bmai i Onemix.

Nije toliko meka, a ima odličan bounce, energy return
Mislim da nijedna pena koja je u startu baš meka ne traje više od 300-400km, zato su Megablast ludilo jer je solidno tvrda pena ali ne tvrda kao Superblast 2
Azura svi porede baš sa jednom od najpopularnijih patika ikada Superblast 2, samo kažu svi da su mekše što je i moje mišljenje kad sam ih probao.
Gledao sam jos malo, Azura je pwrun pr (pebax), a Ride 19 je pwrun+ (tpu-e).
Pebax bi trebalo da se stvrdne delimicno na ~200-300km!, a tpu-e trajeee ali je manja amortizacija i energy return i teza patika.
Ali ko im je birao dizan modela za muskarce koje su uvezli u srr 🤮 nisam gadljiv na lose boje u korist popusta, ali ga preterase, a sa druge strane zenski modeli koje su uvezli su korektne boje :/

kupi zenski model 🙂

Nazad
Vrh Dno