Ljubiteljima espresa koji ne vole voćkaste ukuse itd. bih preporučio
Brasil Carmelo Caparao od Hotel Beograd Kafe. Da se ogradim, ja sam ovo probao u sklopu cupping-a, što je najbliže filteru, ne espresu, ali uveren sam da bi kafa kidala kao espreso jer ona i jeste preporučena od strane HBK samo za espreso. Deluje mi kao bolja opcija od Lavazza-e i blendova, cena je tu negde slična – 4600 din/kg... Kod njih na sajtu pišu ukusi koji pišu, ali drug koji je bio sa mnom i ja se slažemo da zapravo najviše vuče na orah, što nam je bilo mnogo zanimljivo i ukusno.
Takođe sam probao
Kenija Embu - Ngurueri AA u
Koppa-i fan-ta-sti-čan je. Probao sam kafe iz UAE jednom kada je bilo probanje takmičarskih zrna u Dushi, i po mom mišljenju ova iz Koppe može da se meri sa njima. Jaka, prijatna, gorčina, ali ispod nje se smenjuje jedno tri različita ukusa sa svakim gutljajem i kako se kafa hladi (ja pijem s malo smeđeg šećera espreso, btw, doduše oni imaju samo beli). Preovladava nota mlečnog karamela (tj. dulče de leće), što je baš ludnica i jako ukusno. Ostale sam, priznajem, zaboravio, ali sve je na sličnu foru, čokoladasto-karamelasto, mada je bilo i maaalo note voćkastog. Odmah sam preporučio sam jednom drugu, pa ću preneti i njegove utiske kad' proba.
Probao sam i neku njihovu Kolumbiju, ali mi bolja Kolumbija u Artistu. Nažalost nisam ukačio ni na jednom ni na drugom mestu koja je tačno u pitanju, a imaju ih više i jedni i drugi. Ali bila je jako voćkasta, mada ni ova u Koppi nije za bacanje. Zanimljiv šmek ima u flat white izdanju. Ali Koppa dere sa cenama – 430 za dupli, 490 za kafu s mlekom. Ali ova Kenija vredi te pare, i više od toga.