Šta je novo?

Tekuci racun u bankama

Alta banka pustila novu aplikaciju. Tačnije, sada je jedna aplikacija i za fizička i za pravna lica. Na Play store se još prikazuje kao Alta mBiz, ali kad instalirate onda se instalira Alta mBank.

https://altabanka.rs/altambank/
U zvaničnoj biografiji stoji da je vlasnik Alta Grupe (Davor Macura) doktor nauka iz oblasti menadžmenta i biznisa, ali se fakultet koji je završio ne pominje ni u jednom javno dostupnom dokumentu.

Guvernerka je doktorat odbranila 2011. godine na privatnom Fakultetu za uslužni biznis, Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice. Educons je dve godine odugovlačio sa slanjem kopije disertacije CINS-u.

Poslednja izmena:
BTW, nova aplikacija Alta banke me dosta podseća na aplikaciju Raiffeisen banke. Ne znam ko je radi. Takođe, interesantno je da im Visa kartice radi Austria Card (isto kao Raiffeisen i Erste), ali je za razliku od Erste gde sam kartice čekao skoro mesec dana (jer kako oni rekoše "stižu iz Austrije") u Alta banci sam čekao samo 8 dana.

Plastiku (prazan šablon) radi Austriacard, ali glavna fora je u tome kako se ona personalizuje. Raiffeisen ima sam mogućnost personalizacije, čak i u ekspoziturama, pa karticu možeš da dobiješ i na licu mesta, prilikom otvaranja računa uživo. Makar je tako ranije bilo. Erste verovatno nema tu mogućnost (čak ni u centrali), a Alta možda da, budući da su brzi.

Što se tiče Altine aplikacije, slažem se da nova izgleda zanimljivo, ali mi je glupo što i dalje zahtevaju prijavu (i to uživo, u ekspozituri) na korišćenje digitalnih servisa. Moglo bi komotno da se podrazumeva, kako je kod većine. Takođe, i dalje važi da se aplikacija može koristiti samo uz dinarske tekuće račune, štedni nisu dovoljni.

ali mi je glupo što i dalje zahtevaju prijavu (i to uživo, u ekspozituri) na korišćenje digitalnih servisa

Za novu aplikaciju nikakva prijava u ekspozituri nije bila potrebna, a bogami se ni za staru ne sećam nikakve prijave. Osim ako nije to odrađeno kad i otvaranje računa.

Verovatno negde rade automatski, znajući da su digitalni kanali važni, ali prijava je definitivno odvojena stvar. Čak se skorije u ekspozituri na Terazijama neko ispred mene žalio da ne ume da aktivira aplikaciju, a ima dinarski tekući račun, i odgovorili su mu da ni nema nalog, jer ga nije zahtevao.

Isto važi recimo za Halk, prijava je odvojena stvar i mora se odraditi u ekspozituri, mada znam da to uglavnom pogađa stare klijente, a da novima to sami kažu i aktiviraju prilikom otvaranja. Čak treba vremena za obradu tog zahteva, a ranije je to bilo dan-dva, tj. nije postojala opcija da se nalog instant otvori u ekspozituri.

Ako je i trebala, očigledno su meni aktivirali sve zajedno sa otvaranjem računa i nije se čekalo dan dva.

U Erste banci sam recimo morao da tražim, jer sama službenica to nije ni pomenula. Čak mi je otvorila samo mbanking, dok ebanking nije, to je izgleda poseban zahtev. Ubrzo su uveli George posle toga.

Da li neko zna šta se dešava sa start setom NLB komercijalne banke (za mlade) nakon 27-rođendana? Nema nigde infomacija ni u ugovoru, ni na sajtu banke ni u tarifniku.

Šta se dešava sa start setom NLB komercijalne banke (za mlade) nakon 27-rođendana?
Ne baš odmah, ali u tvojoj 27. godini života kad im bude dunulo, prebaciće te na platni račun sa osnovnim uslugama od 150 dinara mesečno bez najave i to ćeš saznati kada ti račun uđe u nedozvoljeni minus ili budeš imao naplatu održavanja na kraju tog meseca. Meni su to uradili 4 meseca pre 28. godine.
Nema nigde infomacija ni u ugovoru, ni na sajtu banke ni u tarifniku.
U ugovoru stoji da se, parafraziraću, nakon navršene 27. godine korisniku menja vrsta računa, odnosno prebacuje na osnovni. Dodatno, kada ugasiš tekući, blokiraju ti se kredijencijali za e/mBanking, mada meni su radili posle na NLB Pay dok je bila predviđena za beskontaktno plaćanje. Možeš da zadržiš Visa Prepaid do isteka, a reizdavanje, ukoliko budeš hteo, moraš da najaviš.

Nazad
Vrh Dno