Šta je novo?

Dolazi vreme robota

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Dolazi-vreme-robota.webp

Dolazi vreme robota​

Tesla gradi novu Optimus fabriku u Teksasu uz ulaganje do 10 milijardi dolara, sa ciljem masovne proizvodnje humanoidnih robota

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-tehnologija/dolazi-vreme-robota/

Ako ne bude cyber truck rebrendiran u Optimus Prime Elon je puk'o ko zvecka koju je napravio Grok.

Humanoidni autonomni ili semiautonomni roboti koji bi se proizvodili masovno i bili uvezani sa centralom kojom upravlja korporacija nije trivijalnost već ozbiljni bezbednosni izazov.

Nebitno je da li je Tesla - neka i za 20 ili 30-50 godina budu 3 ili 5 različitih korporacija kojih god imena u svetu koji imaju desetine ili stotine miliona takvih robota pod kontrolom.

Ta armija robota bi višestruko prevazilazila sposobnosti skoro bilo koje armije koja trenutno postoji u svetu ili koja će tad postojati. Količinu moći koje bi vlasnici tih korporacija imali bi eksppnencijalno nadmasivala moć najvećih despota u ljudskoj istoriji.

Činjenica da niko o tome ne govori i niko ne postavlja takvo pitanje mi takodje nije smislena. Trebalo bi da je ti prvi šta ako scenario?

Svi pominju neki fantastični terminator stil scenario, a niko ne pominje da je dovoljan jedan sociopata na vrhu korporacije koja upravlja desetinama miliona robota iz centralizovanog sistema da porobi i pobije pola planete jer se od poslednje konzumiranih psihoaktivnih supstanci utripovao da je Bog.

Meni se to čini kao sve realnija mogućnost, i onda će nam prodati priču o terminatoru, Skynet-u, mašine su to same uradile itd.

Vreme da se naoruzamo.

Činjenica da niko o tome ne govori i niko ne postavlja takvo pitanje mi takodje nije smislena. Trebalo bi da je ti prvi šta ako scenario?
Ne razlikuje se to mnogo od trenutne situacije sa telefonima, računarima i IoT uređajima. Mnogi govore o tome i postavljaju pitanja, ali većini je to skroz ok.

Svi pominju neki fantastični terminator stil scenario, a niko ne pominje da je dovoljan jedan sociopata na vrhu korporacije koja upravlja desetinama miliona robota iz centralizovanog sistema da porobi i pobije pola planete jer se od poslednje konzumiranih psihoaktivnih supstanci utripovao da je Bog.
Aj leba ti reci koji od tih koji su trenutno na celu bilo koje korporacije nije sociopata?

Smesni su. Daleko je to od sposobnosti i lukavosti coveka. Ako uspeju da ga naprave da kosi travu i cuva ovce, bice super.

Zanatlije i dosadna zanimanja ce zadnja biti zamenjena 🙁
Sto rece masa ljudi... "ma gde su ti roboti, neka me zamene u ovom hororu od posla vec!"

Komunizam polako ponovo ulazi na velika vrata....naravno samo pod uslovom ako mašine dodju do zakljucka da ljudi nisu višak na planeti 🙂... u sta na žalost sumnjam.

Nazad
Vrh Dno