Šta je novo?

SEPA Srbija

Moja greska. Ispravio sam u medjuvremenu.

Pounuda je jednako losa kao i kod ostalih banaka.

Nisam ni gledao sa Intezu, a i da je SEPA dzabe kod njih ne bi ni koristio jer su dinosaurus od banke.
Da… još kada na to dodamo ovo: NBS nije administrativno ograničavala visinu naknada, već je kroz saradnju sa bankarskim sektorom podsticala tržišni pristup koji će dovesti do povoljnijih uslova za korisnike., ne vidim da će skorije smanjiti naknade…

PaySend je daleko isplatljiviji za slanje u EU. Npr. za slanje novca iz Srbije u Austriju uzimaju fiksnu proviziju od 149 RSD.

Uskoro 30 godina kako poslujem u ovoj zemlji i obično sam spreman na sve, ali se stvarno osećam kao JackAss što sam pomislio da ćemo imati naknade kao u CG.
Evo nisam siguran da li se stidim svoje loše procene ili je sve to normalno.

Čekam još Intesa tarifnik, ali gledajući ove do sada, nema oni šta mnogo da odstupaju.

Ako nista drugo, bar smo naucili do sada da uvek pronadjemo nacin... Povoljniji nacin... Mada sam umoran od toga... Ali necu im dati ni evro vise ako ne moram...

^^ U Intesa je trenutno plaćanje preko SWIFT od nekih 2.500, pa na dalje. Ima tri zone, stavljao sam nedavno. Tako da neće biti skuplje, ali neće ni praktično ukinuti trošak prenosa, kao u CG. U mom konkretnom slučaju, godišnji trošak za plaćanje ka inostranstvu mi je nešto preko 1000eur, a po CG tarifi bi bilo ispod 150eur.

^ Kao fizičko lice, možeš da se dovijaš i tražiš rešenje, kao pravno lice, nemaš izbora, već taj trošak moraš da ugradiš u poslovanje i finalni proizvod/uslugu.

Stigao mail od Intesa u vezi sa početkom primene SEPA

Takođe, dopunjena je Tarifa naknada Banca Intesa AD Beograd za pravna lica i preduzetnike (Tarifa naknada).

A nekoliko redova ispod
Ažurirane verzije OUP i Tarifa naknada biće Vam dostupne u našim ekspoziturama i na internet prezentaciji pre početka izvršenja SEPA transakcija, odnosno od 30. aprila 2026. godine.

Dakle ažurirano je, ali zašto da objavimo pre početka primene 🙄

Svako nek uzme sta mu se vise isplati, u zavisnosti od sume i dostupnosti filijala.
Ma biraj, ali reći da je fee samo 149rsd je prosto laz, koju WU i slicni plasiraju, a neki propagiraju posle kao istinu 😉
Provizija je sve sto te kosta.

NA temu SEPE, zar nije neka banka najavila do 950 rsd za SEPA transfer u tarfniku? 🤔 OTP ili ProCredit.

upravo je stigao mail od Inteze za SEPA transfere od 5. maja ali nigde nisu spomenuli proviziju koliko sam video

Pretpostavljam da će sve ubaciti u Opšte uslove poslovanja

Ažurirane verzije OUP i Tarifa naknada biće Vam dostupne u našim ekspoziturama i na internet prezentaciji pre početka izvršenja SEPA transakcija, odnosno od 30. aprila 2026. godine.

Pa u CG je njihova narodna banka administrativno ograničila visinu naknada, a naša nenarodna banka tetoši bankarski sektor po Superhik principu - uvek u službi oligarhije koja je jača od države.
Ako se promeni zakon i dođe do dolaska neobanaka/fintecha nece dugo potrajati… a sad, da li ce se to desiti? male sanse

Nazad
Vrh Dno