Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Skoro sam gasio jednu PR, pa evo kako ide postupak.
Prvo ideš u centralnu PU grada/opštine da dobiješ potvrdu da ne duguješ ništa državi. Za Beograd je to PU na Zelenom vencu. Platiš taksu i dobiješ potvrdu, ako nema duga. Kada je dobiješ odmah ideš u lokalnu PU da dobiješ potvrdu da i njima ništa ne duguješ. Isto platiš taksu i ako ništa ne duguješ, dobiješ potvrdu. Lokal je obično u okviru zgrade opštine, ali nije pravilo. Nakon toga ideš u APR, popuniš odgovarajući obrazac, platiš taksu i to je to. Ovo sve moraš da uradiš u roku od 5 dana, ako istekne rok, sve ispočetka. U roku od 10 dana dobiješ rešenje o brisanju.
Ko nije 100% siguran da nema dug, savet je da uradi mirovanje, poplaća dugove i onda zatvori PR.
Jedna mala napomena na sve ovo što je kolega napisao, čisto da preciziramo po koracima, kako niko ne bi pogrešio ili radio nešto 2 puta:
1. Lokalna poreska administracija (opština) - tu dobijate sav potreban info da li imate nekih dugovanja. U slučaju da imate (ostala neplaćena neka Eko-taksa ili sl.) - odete do pošte / banke i to izmirite.
2. Poreska uprava republike Srbije, Ministartsvo finansija - tu vadite uverenje da nemate dospele a neuplaćene obaveze od obavljanja samostalne delatnosti.
3. Kada to izvadite onda se vraćate u opštinu gde je obično lokalne poreska administracija - prilažete uplatnice i na osnovu toga dobijate i potvrdu od njih. Idealno isti dan sve to obavite.
4. Sa papirima koji nisu stariji od 5 dana od datuma izdavanja - ne od datuma kada su vama pristigli u slučaju da ste tražili / izabrali da vam uverenje pošalju na kućnu adresu - idete u APR i tamo se plaća naknada od ~ 15€ (u Dinarskoj protiv-vrednosti) za registracionu prijavu brisanja.

Još jednom važna napomena - 5 dana od dana izdavanja dokumenta - toliko imate vremena za APR, koji inače radi do 15h.

Dodato u post broj #3.

Poslednja izmena:
Da li ste dobili onaj mejl od EPS za struju?
“Обавештење о праву на потпуно снабдевање електричном енергијом – гарантовано снабдевање”

Brine me deo koji kaže “Услуга гарантованог снабдевања електричном енергијом остварује се на захтев купца или по аутоматизму, ако купац не изабере другог снабдевача.”

Šta znaci u kući gde živim i iz koje radim će automatski/prisilno da mi prebace brojilo na firmu umesto na fizičko lice?
Da li je neko kontaktirao EPS od vas ili uspeo da rastumaci ovo kako god?

Mislim da nisi to dobro razumeo...
Ja dopis jos uvek nisam video/dobio, ali na osnovu dopisa knjigovodje:

U vezi sa dopisom koji ste dobili od Elektroprivrede Srbije (EPS), a koji se odnosi na status „malog kupca“ i pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom, želimo da pojasnimo sledeće:

Ovaj dopis je informativnog karaktera i ne nameće nikakvu obavezu za vašu firmu.

Status „malog kupca“ vam omogućava pravo (ali ne i obavezu) da koristite tzv. garantovano snabdevanje električnom energijom po regulisanim cenama.

Ukoliko ne preduzmete nikakve korake, snabdevanje električnom energijom se nastavlja kao i do sada, bez promena.

Mogućnost izbora drugog snabdevača postoji, ali je u potpunosti dobrovoljna.

U slučaju da firma nema brojilo-merno mesto na ime firme, ovaj dopis praktično nema operativni značaj za poslovanje.

Zaključak: Nije potrebno da preduzimate bilo kakve radnje po ovom pitanju, osim ukoliko nemate posebnu nameru da menjate snabdevača električnom energijom.

Deluje mi da se nista ne menja automatski, vec da moras da podnosis zahtev ako nesto zleis...

Nazad
Vrh Dno