Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja mislim da je 3g prerano iskreno, moj proslo leto sa 4g nije mogao da se izbori sa 16" vec se vracao na balans bajk sa kojim je leteo svuda. Sad ga vec gazi za sve pare iako 5g puni u avgustu. Mozda ako bi uzeo 14 ali i dalje je bajs tezak ko tuc.

Uzeli smo bukvalno ovaj, cini mi se da je bio 19 000 https://planetbike.rs/bicikl-ideal-v-track-16-401602024-c.html

Moj nije hteo sa balans-a do ove godine. Folirao kako me moze da vrti pedale. Posle pretnje fizickom silom,da vidis kako vrti ko lud.🤣🤣🤣

To zavisi kad puni 3 godine. Moj je preskočio 16. Kupili smo mu 12 sa 2,godine počeo je da je vozi sa 3. Sa 3 godine i 8 meseci je skinuo pomoćne, pa smo mu kupili 16 sa 4 i par meseci. Kako kupili - tako prodali. Kad je video da može da vozi 20, 16 nije ni vozio. Ali 12 je mnogo tvrda i mislim da je teža za vožnju od 16. Teže se okreću pedale.

Maloj deci samo guralica pa bicikl bez pomoćnih točkića. Ako se nauče na pomoćne, teže ih je posle naučiti da drže ravnotežu, skretanje je potpuno naopako sa pomoćnim....

Moj klinac je sa 3 godine i par meseci krenuo da vozi, odmah je naučio bez pomoćnih točkića, pre toga je furao balans bajk preko godinu dana. Tada smo uzeli 14", sada ima 4 ipo i već mu je mali, gledam da uzmem neki 16". Da li ima smisla odmah na nešto veće ići? Kada je vreme za bajs sa brzinama? Vozimo zajedno redovno, lepo se ponaša u saobraćaju, na sreću na NBG ima bici staza svuda.

Mozes na 18 direktno, vrsnjaci od mog klinca su vec presli sa 14 na 18 kad i on sa balansa na 16

Da li možda neko od vas koristi trake protiv bušenja unutrašnje gume? Meni je jedan majstor to preporučio i ja kupim to sa Temu, pošto relativno često imam problem sa bušenjem, a spoljna guma je 29" Continental RaceKing koja se teško skida i stavlja na točak, te je jako zamorno menjati i krpiti gumu na terenu. Baš sam bio zadovoljan kako mesecima nisam imao nijedno bušenje da bi mi u jednom trenutku u sred vožnje po šljunkovitom putu eksplodirala unutrašnja guma, pa sam kući išao kilometrima peške. Felne jesu bile stare 11 godina, ali mislim da je ova traka proklizala unutar spoljne gume te se ovo desilo. U međuvremenu sam nabavio novi točak i nisam stavio traku. Da li je neko imao sličan problem, šta bi mi preporučili?

Da li možda neko od vas koristi trake protiv bušenja unutrašnje gume? Meni je jedan majstor to preporučio i ja kupim to sa Temu, pošto relativno često imam problem sa bušenjem, a spoljna guma je 29" Continental RaceKing koja se teško skida i stavlja na točak, te je jako zamorno menjati i krpiti gumu na terenu. Baš sam bio zadovoljan kako mesecima nisam imao nijedno bušenje da bi mi u jednom trenutku u sred vožnje po šljunkovitom putu eksplodirala unutrašnja guma, pa sam kući išao kilometrima peške. Felne jesu bile stare 11 godina, ali mislim da je ova traka proklizala unutar spoljne gume te se ovo desilo. U međuvremenu sam nabavio novi točak i nisam stavio traku. Da li je neko imao sličan problem, šta bi mi preporučili?
29" Continental RaceKing bi trebalo da je guma sa zastitom, tako da verovatno si imao problem sa tockom da negde zulja gumu, a ne sa obicnim busenjem.
Takodje trebao si odmah prvo da probas sa zamenom trake, vrlo je moguce da bude i do nje.

Moguće je da točak negde jeste nažuljao gumu te je u tom trenutku ona eksplodirala. Inače bez trake mi se bušila unutrašnja guma bez obzira što RaceKing po navodima ima povećanu zaštitu, nisam ni znao za to do sada. Traku inače nisam uspeo da zalepim za unutrašnji zid spoljne gume nego sam je samo ubacio, šta znam, radilo mi je do sada 🙂 možda je i u tome problem. Dakle misliš da bi vredelo da ponovo stavim traku, ali da bude nova? Mada mi se sviđa ovo rešenje koje je postavio r!sc! gore, ako te unutrašnje stvarno ne pucaju možda se isplate.

Ja koristim i svima poklanjam kad imam. Na Aliju često budu na popustu za smešne pare. Kad naletim, poručim po 3-4 komada. Koristim i na svom bajsu, a sin je za godinu i po probušio 2 gume. Toliko je nekad bušio sedmično.

Moj klinac je sa 3 godine i par meseci krenuo da vozi, odmah je naučio bez pomoćnih točkića, pre toga je furao balans bajk preko godinu dana. Tada smo uzeli 14", sada ima 4 ipo i već mu je mali, gledam da uzmem neki 16". Da li ima smisla odmah na nešto veće ići? Kada je vreme za bajs sa brzinama? Vozimo zajedno redovno, lepo se ponaša u saobraćaju, na sreću na NBG ima bici staza svuda.
Neka tera još malo 14, pa na 20. Moj je sa nešto preko 4 godine prešao na 20. Nije višlja od 16,samo je duža.

Pozdrav ljudi. Interesuje me da li postoji mogucnost staviti krutu viljusku umesto viljuske sa amortizerim. Znam da moraju da budu iste duzine da se ne gubi na geometriji ali nigde ne mogu da nadjem da ih ima u ponudi da se kupe.
Kod mene je ova viljuska Suntour NEX HLO-DS700C Disc. Verujem da se ovde dosta razumete oko toga i da su neki upoznati pa ako moze savet.

A sto ne bi uzeo amortizer koji ima zakljucavanje pa onda po potrebi samo zavrnes ili odvrnes sraf 🤷‍♂️

A sto ne bi uzeo amortizer koji ima zakljucavanje pa onda po potrebi samo zavrnes ili odvrnes sraf 🤷‍♂️
Ima tu mogucnost. Nego pitam ovako, ako resim da li pistoji mogucnost da se to uradi 😀

takodje ti treba i vila koja moze da podrzi siroke gume.

Gume su kod mene 700c40.

Lak odgovor je da moze. Naravno.

Komplikovan odgovor je da mora svasta da se poklopi
1. duzina
2. sirina cevi (i duzina ako kupujes polovno)
3. sirina viljuske za gume
4. kacenje za kocnice
5. kacenje za tockove.
Da ne pominjem naravno, velicinu tocka.

Ima tu i sitnica poput donjeg lezaja. tapered vs straight.
Ako se ne poklopi boja to onda izgleda jadno. I ne samo boja, nego i opsti izgleda bajsa. MTB koji dolazi sa amortizerom je malo masivniji i ti mu sada stavis nege zgoljave nogice.
Realno, nemo' se zezas sa time. Zakljucaj kada zelis krutu vilu i vozi tako.

Lak odgovor je da moze. Naravno.

Komplikovan odgovor je da mora svasta da se poklopi
1. duzina
2. sirina cevi (i duzina ako kupujes polovno)
3. sirina viljuske za gume
4. kacenje za kocnice
5. kacenje za tockove.
Da ne pominjem naravno, velicinu tocka.

Ima tu i sitnica poput donjeg lezaja. tapered vs straight.
Ako se ne poklopi boja to onda izgleda jadno. I ne samo boja, nego i opsti izgleda bajsa. MTB koji dolazi sa amortizerom je malo masivniji i ti mu sada stavis nege zgoljave nogice.
Realno, nemo' se zezas sa time. Zakljucaj kada zelis krutu vilu i vozi tako.
Hvala na detaljnom objasnjenju
EVo slike kako bicikla izgleda

Prilozi

• 20260415_160400.jpg
    20260415_160400.jpg
    430.2 KB · Pregleda: 15
Bas je lep bajs. Realno, ok, ne bi bila tragedija da se stavi tanja kruta vila, boja je matirana, mozda ne 100% crna, to nece biti lako, ali kako god.
Gume nisu krmace, to pomaze.
Dobio bi hibrid bajs.
Osim ako viljuska nije posebno teska, ja se i dalje ne bih cimao jer mu bas nista ne fali tako. Nista nisi uradio da ustedis 300g.

Znaci moglo bi, ali uz dosta cimanja i trazenja. Videcu onda vozim je ja i ovako, ali nesto mi dosla ova misao pa da pitam ovde😀

Ovo ti je najjeftinija opcija, samo da ti odgovara dužina vrata.

Nije neko cimanje niti skupo naći ako si spreman na promenu geometrije (ali ako voziš po ravnom nije ti mnogo bitno), ako bi da zadržiš sličnu visinu onda malo teže.

S obzirom na gume možda možeš da prođeš i sa 26" viljuškom.

Nazad
Vrh Dno