Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

18 g na fi 58 mm je kao 14 g na fi 51 mm

80 ml, da nije predugačko?

Jel si ozbiljan ili se zezaš? 🙂
Kojih crnih 28 grama, to ne može ni da stane, a i da može bilo bi kuknjave na jačinu kafe 😀

The optimal amount of coffee powder for the single-cup powder bowl is about the level of the coffee spoon or 7-9gr, and for the double-cup powder bowl is about the level of two coffee spoons or 14-16 gr.

Probacu i to.
Sada sam uspeo, sa Italia Blend-om( Malaja), da dobijem finu kafu i lepo je curela, nije prskala.
Sa Julius Meinl ne mogu nikako.
Na kom je pritisku je Dedica?
Koliko znam nema opv i to je vrv. oko 12 bara.
Teška situacija za prskanje, pričam iz iskustva. Gaggia Classic pre moda mi je prskala na sve strane šta god uradio. Osim u slučaju jako sveže kafe ...
Sa Malajom ti ne prska jedino jer je sveže pržena, iole "bajatija" kafa prska i sa 9 bara (i pored WDT-a itd...)

18 g na fi 58 mm je kao 14 g na fi 51 mm
Nema to veze, imaju i razne dubine. Ima veze i kafa. Na Bambino u 54 zavisno od kafe staje od 17 do 20g "do čepa". Konusna za jednu dozu je 10.5-11g.

Moguće, vreme već može da se podešava mada ja držim na fabričkim podešavanjima 🙂
1:2 je difolt za espreso. Može malo da se pomera zavisno od kafe, i to pre može da se krati, nego da se produžava.

Skloni šoljicu posle 1:2 i nastavi u sledećoj šoljici ekstrakciju, pa vidi koja to brlja izlazi. Nema šanse niko od vas ovde to da popije.

Ne pipam ništa, samo mlin podešavam ako menjam kafu ili meljem za filter kafu 🙂
Jedna od 80ml mi je merka, eventualno 2 kafe dnevno i to je to.

A realno i smara praviti više kafa kad neko dođe 😀

Skloni šoljicu posle 1:2 i nastavi u sledećoj šoljici ekstrakciju, pa vidi koja to brlja izlazi. Nema šanse niko od vas ovde to da popije.
To je sikter kafa 😀

To ima samo miris kafe 🙂

Mada mozda covek voli americano, pa zato pije toliko produzeno.

Samo da se potvrdi.... IZ 14 grama U 80ml nije espresso.

Javi onda tamo proizvođaču espreso aparata da to nije to što su oni napisali i što je gore citirano 😀

Espreso je oko ~30ml, dupli espreso ~60ml, Lungo ~90ml, Amerikano je valjda 180ml (60 ml espreso i 120 ml vruća voda).

Xiaomi aparat koristi 51mm portafilter i tu ne može stati mnogo kafe tako da taj odnos 1:2 ne može da se ispoštuje nikako u praksi!

EDIT:
Ova slika mi deluje najbolje:

38-ways-to-make-a-perfect-coffee.jpg

Odnos 1:2 ne želim ni da probam, moguće jer sam navikao na filter kafu sa MoccaMaster aparata pa mi 70-80ml više odgovara 🙂

Poslednja izmena:
moguće jer sam navikao na filter kafu
Ovo je glavna stvar 🙂

Fali ti kljucna stvar u slici, a to je na koliko grama se dobije toliko mililitara 🙂

Ako gledamo po kolevci espressa Italiji, oni rade otprilike 7g in i 20g out, to je razmera 1:2.8 dok je na dupli espresso 14 in 35 out razmera 1:2.5......

Tokom godina se to menjalo i kafeterije u Evropi i Americi su napravili da bude 1:2 razmera i to se prihvatilo kao dobar spoj ukusa, gustine, teksture itd.

Nikad espresso nije bio 1:6 iliti tacnije 1:5.7 koliko ti pravis. Okej tebi odgovara, ali nije to espresso shot.

Znači po tebi za dupli espreso od 60ml treba staviti koliko kafe 28 - 30 gr? 🙂
Shvataš da je to bukvalno nemoguće uraditi sa portafilterom od 51mm čak i da hoću!?
Da ne pričam da ni u MHW-3BOMBER Precision R3 Pro ručni mlin ne može (tačnije može ali da se izvade neki delovi i gura da bi poklopac i ručica legla) da stane toliko kafe!? 😀

Meni je ovo od 14-16gr, što je i u Xiaomi uputstvu, jedino ok:

The optimal amount of coffee powder for the single-cup powder bowl is about the level of the coffee spoon or 7-9gr, and for the double-cup powder bowl is about the level of two coffee spoons or 14-16 gr.

Za filter kafu zvanična ECBC preporuka:
The ECBC approved standard for the perfect cup is 60 grams of coffee per litre water, 75 grams for full 1,25 litre brew.
Kad bi videli ovo gore što se pisalo (60 gr za 120ml) tačno bi se šlogirali 😀

Poslednja izmena:
To što aparat koji koristiš i portafilter koji koristiš možda nisu u vinklu sa zvaničnim preporukama, ne znači da si u pravu 😀

Mislim, ja se slažem sa Đilkošem i ostatkom interneta - to što ti piješ više zvuči na amerikano (i ništa loše u tome), ali nije dupli espresso.

Xiaomi nije u vinklu, onda ni MHW-3Bomber proizvođač nije u vinku, a samo se kafom bave 🙂

Za 1 dupli espreso od 60ml bi onda trebalo 2 puta da se melje kafa da bi se ispoštovala proporcija 1:2 jer je kapacitet mlina manji?
Pa tačno kad kuvam za više ljudi bi mi trebalo sat vremena da sameljem i spremim kafu 🙂

Igrom slučaja živeo par meseci u Italiji (Torino i Gorizia pored Trsta) i nikad na takve jake kafe nisam naišao - kafići/kuće!?

Italijani cepaju moka pot najviše, a tu je odnos sve samo ne 1:2 😀

Poslednja izmena:
Džabe trošiš tastaruru, od 18 g niko ne pravi 60 g. Max koji sam video je 42 g.
Možda ako Amerikanci prave nešto svoje.

18gr? To je meni mnogo!? 🙂
15-16gr na 60ml (~1:4) je meni ok, čak i kad to spremim većina obavezno smara za mleko, a to me baš mrzi da spremam!

Ja ne znam koliko onda Vama traje 1kg kafe kad kupite? Jel Vam dolazi neko kući i pije kafu? 😀
Kada bi stavljao 30 gr kafe za dupli espreso od 60ml ja bih trošio oko 1KG kafe na ~7-10 dana!?

Da ne pričamo da bi mi onda trebao nov aparat i nov mlin jer je sa postojećim taj odnos 1:2 nemoguće ispoštovati!

Neka pije ko šta hoće i šta voli, meni je to (1:2) prejako, finansijski neisplativo i fizički (zbog aparata, prateće opreme i mlina) nemoguće 😀

Poslednja izmena:
Da li je možda to ukupna količina vode koja se iskoristi u pripremi, ne nužno koliko stigne u šolju? Jedan (ne mali) deo se zadrži u paku.

Za oko 30 sekundi bude 60ml u šoljici - tako kaže vaga 🙂
Ne znam ja npr. volim ujutru da popijem kafu pre jela (znam da nije zdravo), tako da bi sigurno zaradio čir na želucu kada bi stavljao 30gr kada za dupli espreso 😀

Pa ne bi, nego bi sa dobrom kafom, aparatom, mlinom, napravio 2:1 kafu, iz 20 recimo 40g, a onda dodao 40g vruće vode do 80g napitka i dobio razblažen espreso koji se zove amerikano, bez brlje koja izlazi kod produživanja. Zato je i nastao napitak u vreme kad su američki vojnici bili u italiji i nije postojao drugi način da se napravi dobra duža kafa, a da ne bude brlja. Praksom su došli do 2:1 okvirno, da izvuku maksimum ukusnih supstanci iz kafe, a minimum neukusnih.

Za dužu kafu ne pravim amerikano, pravim aeropres. 15:1. Još ako imam dobro fermentisano zrno, kao što nemam, bruka napitak.

Amerikano nikako ne može biti 80ml, po onoj slici gore je 180ml, na nekim drugim 150ml.
Za blažu kafu i veće količine tu mi je Moccamaster Optio aparat, a on prema uputstvu koristi 60 gr kafe na 1 litar vode što bi po ovim gore napisanim 1:2 standardima bila žuta voda 😀

A cela Skandinavija/Holandija i još par zemalja bukvalno samo tu kafu pije 🙂

Kad bi ti ekstrakcija trajala 30s, sa 60g na 1l vode bi bio znoj od crnca. Za 5min ekstrakcije, ne bi 🙂

Dobro to vaga napiše 30 sekundi, u realnosti to traje par sekundi kraće... 🙂

Moccamaster:
For a perfect 1-liter brew in a Moccamaster, use 60 grams of medium-coarse ground coffee with 1 liter of fresh, cold water, adhering to the standard 1:16.5 ratio.
😀

18gr? To je meni mnogo!? 🙂
15-16gr na 60ml (~1:4) je meni ok, čak i kad to spremim većina obavezno smara za mleko, a to me baš mrzi da spremam!

Ja ne znam koliko onda Vama traje 1kg kafe kad kupite? Jel Vam dolazi neko kući i pije kafu? 😀
Kada bi stavljao 30 gr kafe za dupli espreso od 60ml ja bih trošio oko 1KG kafe na ~7-10 dana!?

Da ne pričamo da bi mi onda trebao nov aparat i nov mlin jer je sa postojećim taj odnos 1:2 nemoguće ispoštovati!

Neka pije ko šta hoće i šta voli, meni je to (1:2) prejako, finansijski neisplativo i fizički (zbog aparata, prateće opreme i mlina) nemoguće 😀
Ja pravim 17.5gr in 35gr out, 25sec ne racunajuci laznu preinfuziju (koristim i puck screen, pa zato ne stavljam 18gr default), na istom aparatu kao i ti. U korpu staje i do 19gr light zrna (moglo bi i 20gr da se nagura, bez puck screen-a), 18gr medium, a 16 do 17gr tamno pecenih (podrazumevam odgovarajucu granulaciju mlevenja za espresso). 14-16gr, verovatno znaci da koristis bas tamna zrna, ili da bi trebalo jos sitnije da meljes.

Ako nekome zatreba, naleteh u Metrou, pre neki dan. Odlicno odradjena i cena jeftinija nego od Kineza. 😅1000053162.jpg

Ja pravim 17.5gr in 35gr out, 25sec ne racunajuci laznu preinfuziju (koristim i puck screen, pa zato ne stavljam 18gr default), na istom aparatu kao i ti. U korpu staje i do 19gr light zrna (moglo bi i 20gr da se nagura, bez puck screen-a), 18gr medium, a 16 do 17gr tamno pecenih (podrazumevam odgovarajucu granulaciju mlevenja za espresso). 14-16gr, verovatno znaci da koristis bas tamna zrna, ili da bi trebalo jos sitnije da meljes.
Pa baš tako kao što si napisao, max može da stane 20 grama kafe kada se koristi puck screen.
Kafu dobijam uglavnom iz Italije i to su njihove klasične svima nama dobro poznate marke/mešavine...
Kada nestane, a ne stigne dopuna kupim kod nas ove do 3500 din/kg koje su se pominjale u temi. 🙂

Mlevenje je dobro baš kao što stoji u uputstvu za mlin, a sam ručni mlin je jedan od 2 najviše pominjanih u ovoj temi 🙂

Trenutno koristim u zrnu za espreso/filter i ovu koji sam dobio za moka pot:

20260422-152359.jpg

Te i slične kafe su zlatni standard u Italiji, a tu je odnos kafe i vode 1:10 😀

Nazad
Vrh Dno