Ideja je dobra ali smer u kojem su krenuli je bzvz.
Nije poenta da je baterija lako zamenljiva.
I sada će vam servis zameniti bateriju za 800-1000din (što je korektan iznos na svake 2-3-4 godine).
Ko je malo vešt i uz 1500din alata sa Alija, može to i sam.
Poenta je da standardizuju formate baterija za mobilne uređaje.
Šta mi znači lako izmenjiva baterija, ako svaki bogovetni uređaj ima svoj drugačiji format/oblik/priključak baterije?!?
A pri tome se razlikuju za par mm, ili za par delova mm, ili se razlikuje sa koje strane stoji flat kabel, ili je drugačiji pinout na flat kabelu...
Originali koštaju papreno, a third party proizvođači ne mogu za svaki uređaj ikada izdat da ponude specifičnu odgovarajuću zamensku bateriju.
Bilo bi dovoljno da standardizuju 20-30, neka bude i 100 formata baterija, oblik, dimenzija i priključak, i samo takav format može da postoji.
Kada ovo postoji i ima da se kupi, lako ću ja za tu crvenu što će servis da uzme da odlepi/zalepi leđa, i zameni bateriju.
A third party proizvođači bi našli računicu da prave zamenske, ako ih ima konačan broj formata.
Proizvođač koji ne može neku od tih XYZ standardizovanih da uglavi u svoj uređaj, neka ide u peršun...
Hemija i kapacitet unutar baterije, neka napreduju...
Za laptop je još gora priča.
Meni je lako da dođem do ugrađene baterije, izvadim je i stavim novu...
...ali nova postoji ili samo preko zvaničnog servisa (uz pola cene novog laptopa (a i nema ih uopšte posle X godina)), ili je neki trash koji ne vredi ni šrafova koji je drže.
Zamislite da svaki ručni/zidni sat, daljinski upravljač, imaju svoju specifičnu bateriju.
Lako zamenjljivu, ali specifičnu?!?
Forced and planned obsolescence i ništa više...
Na stranu što će kućište telefona na žabice il' šta već, svakako narušiti integritet i čvrstoću tog kućišta.