Šta je novo?

Problem sa m2 diskovima

gulijator

Cenjen
Učlanjen(a)
16.11.2012
Poena
180
Kolege,
u petak bratu zvekne struja u stanu. Zasmrdi iz napajanja. A komp je bio ugašen uzgred!
Pošto je već planirana promena platforme i stiglo mu napajanje(čekalo ostatak komonenti), ja mu predložim da zameni samo napajanje i da pokrene računar.
Međutim stalno nas baca u BIOS.
Ploča je B550M-ds3h. Ima 2 x m2 nvme diska ubodena.
BIOS na onoj početnoj strani u odeljku bootable devices ništa ne prikazuje.
Pokušam sa vraćanjem biosa na optimized defaults, opet ništa.
Pošto sam mu ranije radio windows 11, ja sam čuvao profil od BIOSa koji je radio jer uvek vratim BIOS na default pre obaranja windowsa.
Učitam taj stari profil opet ništa.
Čeprkao tamo nešto i po safe bootu i po CSM i po fast bootu ništa, čak i kad sam CSM menjao na enable posle restarta on ga vrati sam na disable.
I posle nekog vremena odjednom se pojaviše oba diska ne u home page-u u bootable devices, nego tamo u odeljku boot , i kao treća opcija bilo nešto PXE ****** ne znam ni šta je to, i onda je samo gurao u neki crni ekran sa nekim učitavanjem pisalo svašta nešto vezano za taj PXE. Onda sam se vratio u 3rd boot option ugasio taj PXE na disable, otišao u bootoverride i izabrao disk na kom je bio windows, on uspe da prođe bios ali zaglavi na ekranu kao da na disku nema windowsa uopšte.

Negde sam čitao da strujni šok može da zvizne UEFI windows particiju koju kreira Windows pri instalaciji, da li je možda to slučaj?

Razmišljao sam da se BIOS možda pobrkao u smislu Legacy-UEFI itd, ali nema šanse jer sam učitao stari BIOS profil proveren kako je sve bilo radilo i instaliran windows.
Isto sam razmišljao da nije nešto oko GPT i MBR đavola, ali šta tu ima kad je sve već instalirano, bios profil stari, m2 nije vađen iz slota....

Razmišljao sam danas da ponesem moj računar kod njega pa da stavim njegove diskove u moju ploču da vidim da li rade uopšte?

Ili nešto treće da pokušam?

Evo rešenja.
Prilikom pređašnje instalacije windowsa 11, ostavio sam sve drajvove prikačene, dakle 1 glavni m2, još jedan sporedni m2, i jedan klasičan HDD, što će se ispostaviti kao greška.
Ne znam kako ali na neku foru, pri instalaciji windows je onih 100Mb što napravi particiju napravio na HDD, a sada kada je uzeo da prepoveže napajanje uz moju asistenciju na daljinu, on je taj drajv na moj predlog raskačio da bi izvadio napajanje, i nije mi ni na kraj pameti bilo da i njega vrati nazad. Čim smo ga prikačili, jer mi je palo na pamet da je oko njega zabuna, odmah se win podigao.

Dakle, kad instalirate Win11 sve povadite osim glavnog drajva.

Ili samo malo vise paznje prilikom instalacije i nece biti problema.

Ajd mi brate objasni kako malo više pažnje, voleo bih da znam.
Ja sam odabrao disk na koji hoću da instaliram Windows, on sam kreira taj deo, mislio sam da je stavio na pravo mesto, stavim mu ga strini.

Desavalo mi se to davno, ako je u igri mehanicki HDD. Kad su samo SSD, nema tih problema.

Ajd mi brate objasni kako malo više pažnje, voleo bih da znam.
Ja sam odabrao disk na koji hoću da instaliram Windows, on sam kreira taj deo, mislio sam da je stavio na pravo mesto, stavim mu ga strini.
Ne znam šta treba da objasnim. Kako da paziš?! Pažljivim čitanjem svega u postupku instalacije. Pre svega, pravilno posloži diskove, što će reći redosled povezanosti na ploči. Krećeš od SATA_0 pa SATA_1 sa diskovima. Prioritet imaju SSD, pa HDD i na kraju optičke jedinice. (Bar ja tako radim.) Zatim proveri podešavanja u BIOSu. Meni je sistem uvek instaliran na zasebnom disku (NVMe/SATA). Obrišem ceo disk i pustim Windowsu da sam ispraticioniše onako kako on hoće i nikad problem. Od 2012. koristim SSD i instalirao sam od Win7 32bit, pa Win7 64bit u UEFI modu sa Arch Linux dual boot sa rEFInd bootloaderom, pa zatim Win8(.1), Win10 i evo sad Win11. Neke od nabrojanih sistema sam više puta instalirao (što sebi, što drugima). I nikad problem sa bootloaderom i diskovima, a u kompu uvek 2-3 HDDa pored SSDa.

Znam da pripazim i ne obrišem šta ne treba i da prepoznajem po brojevima, i isto tako sam jedan ceo m2 ostavio da bude za sistem, i kada se stisne(izabere) odabrani disk ti ideš dalje nemaš više uvid šta je on izdelio ako se dobro sećam, a i da nije tako opet nisam obraćao na koji broj SATA je on gurnuo onih 100Mb što mu treba, uostalom i zašto bih bem ga u usta škrbava šta ga meša koji đavo 😀 😀 😀

uglavnom, nisam izolovan slučaj očigledno se dešava da tako poblesavi i drugima...

Hvala još jednom...

Nazad
Vrh Dno