Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Da li je pocela cesto da vam se menja dinamicka javna ip adresa? Tipa svakih dan dva stane net na dva min i nova ip?

Ne. Adresa je prilično stabilna i traje sve dok ont/ruter neprekidno radi, a zapravo sastavi i po 100 dana neprekidnog rada (vidi se na system uptime u ont-u). Zapravo do sada se kod mene menjala uglavnom kada nestane struje pa se i ont isključi. Po dolasku struje i interneta, obično se dobije i nova IP adresa (uvek javna).
Proveri da kod tebe nije problem u ont-u, odnosno da je polako počeo da crkava 🤔

Da li je pocela cesto da vam se menja dinamicka javna ip adresa? Tipa svakih dan dva stane net na dva min i nova ip?
Нешто није у реду.
То не сме да се дешава.
Зови их или пиши.

Или ако имаш Нокиа рутер, уђи у рутер, па у Network, па у WAN, па опцију Connection Trigger и стави у падајућем менију AlwaysOn.
Па види онда.

Poslednja izmena:
Huawei ovo ispise i reboot

2026-03-25 20:27:36 [Error][Alarm-Log] AlarmID:104001,AlarmLevel:Error,Device reset. Cause: [5], Terminal:OTHER

Poslednja izmena:
Zna li neko koji je rok instalacije opreme u stanu gde je optika vec dostupna, a nakon potpisivanja ugovora? Nedelju dana ili vise obicno?

Konkretno me interesuje za Nis, ako neko slucajno vec ima iskustva.

Hvala!

Oko 5 dana. MTS instalater je odlagao od ponedeljka do petka, došao je na kraju jedva u petak u 20h, navodno kolega koji je trebao da radi je bolestan. Za drugi ugovor je bilo u dogovoreno vreme bez odlaganja.

Imaj u vidu da potpisani ugovor monter nosi i onda šalju kurirskom službom u centralu 😁 gde oni to verifikuju i puštaju kompletnu uslugu.
Zvanično je rok pet radnih dana, a najčešće je to kroz dva do tri dana. U međuvremenu ti internet sve vreme radi, ali TV je posebna filozofija, po njihovom objašnjenju i ti jedino može da se čeka tokom navedenog perioda. Pišem iz ličnog iskustva. Ovo zvuči kao da smo u nedođiji gde ugovor šalju kurirskom službom u današnje vreme gde sve može da se skenira telefonom i direktno prosledi nadležnoj službi koja to automatski aktivira.
Kod produženja ugovorne obaveze, za razliku od ovakve egzibicije, pošalju ugovor na mail, odgovoriš da se slažeš i aktivirana je usluga i novi ugovor u roku do sat vremena, najčešće.

Poslednja izmena:
Moj poslednji ugovor (prvi put u A1) je instalater "doneo" na tabletu i potpisao sam elektronski, malo kasnije mi poslali na mail. Nema papirnog formata.

Da pitam, ukoliko sada porucim MTS Optiku, i vec posedujem opticko vlakno u stanu, da li daju ruter (i koji) koji je istovremeno i ONT, gde se samo ubode terminisano opticko vlakno, ili ide prvo ONT box, pa LAN kablom u ruter?

U pitanju je 400/400

Hvala

ONT ruter, u njega ide vlakno, ako uzimas fiber to the room dobices najnoviji wifi7 ruter, ako ne dobices Nokia ili Huawei koji su wifi 6

Hvala, razumeo. Imam vlakno do ormarica u hodniku, odakle ide LAN kabl do sobe - znaci Wifi 6 :-(

A da li mogu da ih zamolim za WiFi7 ruter kada ugovaramo ugradnju?

Ne verujem, njega daju samo za taj fiber to the room. A i plus jos uvek ne znamo superadmin pass za taj ruter tako da ne moze bridge

FTTR je nestandardna dodatna funkcionalnost koju određeni modeli određenih proizvođača ONT uređaja (npr Huawei, ZTE) imaju.

Huawei rešenje je da na njihovom glavnom uređaju (ONT/Ruter) postoji još jedan optički port pored glavnog. Taj optički port omogućava povezivanje više dodatnih Huawei AP uređaja koji mogu da se nalaze u svakoj sobi. Primer je v163

Povezivanje se vrši tako što se isti tip kabla koji postavljaju od hodnika do optičke kutije u stanu (onaj providni što se lepi po zidovima) koristi da se od glavnog ONT/Rutera dovede do svih soba i u svakoj sobi postavi sub-fttr uređaj (AP) koji će pokrivati tu sobu. Primer je K251a-21

Nazad
Vrh Dno