Šta je novo?

Kako uvesti optiku gde je nema?

• Začetnik teme Začetnik teme Mixa03
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Beograd/Voždovac/Banjica
Trenutno jedna optička infrastruktura koju je postavio MTS, podzemno.
Opcije:
1. MTS - direktno
2. A1, YUnet, Yettel, SBB - preko MTS-a
3. Supernova i Orion - nema mogućnosti i nema informacija kad/da li će biti
Isto i kod mene.
SBB preko mts-a.

Koje će u toku sledeće godine svakako da spoje u jedno, jer se na više frontova već radi na tome.

A to što potpuno protiv zakonito i protiv svojih internih odluka i dokumenata diskriminišu korisnike na GPON2 infrastrukturi u smislu nedostupnosti usluga zakupaca preko iste, o tome ću uvek da pišem, čak čekam zvanični odgovor Ratela i izjašnjenje telekoma po tom pitanju, a sve u pisanoj formi. Čim dobijem odgovor, preneću ga u celosti i ovde na forumu.
Jesu li se udostojili da odgovore?

Može, zato što je SBB od 01.04.2026. zvanično Yettel, koji već odavno fura optiku preko MTS-a.

Zato što MTS ima distribuciju TV sadržaja putem IPTV tehnologije
U box ne ide koaksijalac već lan kabl
Dok SN ima distribuciju preko dvb-c tehnologije a CAM im služi da kodirane kanale "otključa" jer bi ste u suprotnom otvorene/otključane kanale razmenjivali sa komšijama preko par svičeva i nešto koaksijalnog kabla kao nekad kod analogne kablovske
Što bi rekli na jednu kablovsku pretplatu gleda tv ceo komšiluk
Ovako zatvoren sistem i mora svaki stan u zgradi da im plaća poseban ugovor
Sa IPTV nemoguće je tako "deliti" signal televizije čak i kada bi se namestio lan svič
Ma znam ja to samo sto SN ima optiku ali preko te optike isto moze box uredjaj i ont sa lan i koaksial izlazima.
Isto ima i SBB, optiku, ont i podrsku za koaksial i lan uredjaje.
Zar je toliko tesko i nemoguce mts-u da nabavi odgovoarajuce ont i pocne i on tako da radi kao sto im radi SN...?
Kontrolise se i preko CAM korisnik i ne moze se deliti na 10 mesta, vec samo jedan gleda (a svi ostali moraju da gledaju sto i taj jedan. AJDE Samdokane promeni malo taj kanal). 😉

МТС оптика је адсл технологија пребачена на оптику а супернова оптика кабловска технологија пребачена на оптику. На супернови користе посебне таласне дужине за телевизију.

Ma znam ja to samo sto SN ima optiku ali preko te optike isto moze box uredjaj i ont sa lan i koaksial izlazima.
Isto ima i SBB, optiku, ont i podrsku za koaksial i lan uredjaje.
Zar je toliko tesko i nemoguce mts-u da nabavi odgovoarajuce ont i pocne i on tako da radi kao sto im radi SN...?
Kontrolise se i preko CAM korisnik i ne moze se deliti na 10 mesta, vec samo jedan gleda (a svi ostali moraju da gledaju sto i taj jedan. AJDE Samdokane promeni malo taj kanal). 😉
Pa cela "fora" je u optičkom transmiteru koji sa jedne strane ima optički ulaz za optički kabl, a sa druge strane lan izlaz i koaksijalac
E sad kako ide direkno optika tehnologija FTTR do uređaja ili je optika do zgrade FTTB ili stana FTTH i sam ruter ili neki ont, a na njega box ili tv su povezani
Zato negde daju taj CAM, a negde i ne.

Kako može sbb preko mts-a?
Nisam znao za to do sada
Jel to znaci da mozes da prebacis postojeci SBB eon kabl/net paket da ide preko optickog telekomovog kabla ako postoji u zgradi ili ja nesto pogresno shvatam?

Jel to znaci da mozes da prebacis postojeci SBB eon kabl/net paket da ide preko optickog telekomovog kabla ako postoji u zgradi ili ja nesto pogresno shvatam?
Ne dozvoljavaju oni prebacivanja, naročito ne sada...pre je ovo bilo po default-u jer su oni koristili masovno telekomovu infrastrukturu.

Da, definitivno ne može da se koristi SBB paket preko telekomove optike bez obzira na kupovinu istog od strane Yettela, još uvek se odvojeno vode yettel i sbb korisnici. Možda jednog dana kad se i taj deo integracije bude završio

Nazad
Vrh Dno