Šta je novo?

Hardver kućište: 4+ diskova i DVD

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

malipirat

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2009
Poena
380
Дошло време да мењам картицу (вероватно Asus nVidia RTX 5060ti 16GB OC) па се поставило питање да ли мењати и кућиште. Не интересују ме они педе**** (вентилатори у дугиним бојама) акваријуми, већ нормално кућиште са добрим протоком ваздуха у које могу да стану 4-5 HDD-а и један DVD-ROM/RW.
Нешто као ови који имају један велики вентилатор позади и два или три напред. Проблем је што моделе које овде видех да постављате немају напред место за DVD.
Може ли предлог неког кућиште које има добар проток ваздуха и у које могу да стану 4-5 HDD-а и један DVD, и наравно да се може купити код нас, КП и половна одговарају - барем се кућишта никад не кваре (евентуално може да зарђа)?

---
mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
Rešenje
То су застарела кућишта из времена кад је 4TB био највећи капацитет, па уместо да купиш један HDD од 12TB као данас, морао си да имаш три комада.
Поједини модели постоје са DVD уређајем.
Проблем је што је танка вентилација ако попуниш слотове, тј. нећеш имати довољно луфта за графичку.
Можеш да узмеш Antec flux SE а хардове и DVD удомиш у неку јефтинију опцију, а да ти Flux буде главна машина

Екстерни DVD-jevi и нису нешто, интерни су бољи.
Знам и ја да је једноставније распродати све постојеће (мале) дискове и купити два велика од 20-30 TB. Али су и цене дискова отишле у небеса, те то остаје пошто се смири ВИ лудница.

Узео сам Antec...
4-5 diska plus DVD će biti malo teško...

Fractal Define 7 ako imaš 180€ i spreman si da skineš vratanca ili ih držiš otvorenim ako ti zatreba airflow. Fractal Define R6 (ista stvar i ako uspeš da ga nađeš). Define R5 je lako naći polovne na KP a možda i novo (ista zvrčka sa vratima i protokom vazduha).

Ja bih se odrekao ugradnog DVD-ja i uzeo externi jer onda samo treba naći kućište sa 4+ HDD mounta što olakšava stvari (svejedno ima malo takvih).
Alternativno, nađe se kućište koje prima ugradni DVD i ima par mesta za diskove i onda nađeš "kreativni" način da naguraš još diskova negde. Ali exxterni DVD je daleko elegantnije rešenje...

4-5 diska plus DVD će biti malo teško...

Fractal Define 7 ako imaš 180€ i spreman si da skineš vratanca ili ih držiš otvorenim ako ti zatreba airflow. Fractal Define R6 (ista stvar i ako uspeš da ga nađeš). Define R5 je lako naći polovne na KP a možda i novo (ista zvrčka sa vratima i protokom vazduha).

Ja bih se odrekao ugradnog DVD-ja i uzeo externi jer onda samo treba naći kućište sa 4+ HDD mounta što olakšava stvari (svejedno ima malo takvih).
Alternativno, nađe se kućište koje prima ugradni DVD i ima par mesta za diskove i onda nađeš "kreativni" način da naguraš još diskova negde. Ali exxterni DVD je daleko elegantnije rešenje...
Да ли си на овако нешто мислио:

А који би био предлог ако идем на екстерни DVD, по могућнусти да је у разумном ценовном рангу (180 евра за кућиште ни у лудилу).

Thermaltake CTE C700 TG Snow - ogromno, belo, zarotiran layout, 7 diskova, filteri svuda, 80e je krađa za šta se dobija
FSP U500 - visoko, 4 diska, 110e je takođe dobra cena
Lian Li O11 Mini Air - kompaktni dual-chamber, 4 diska, 130e

Na KP imaš i Lian Li Lancool 217, po meni najbolje od pomenutih (ako izuzmemo skrnavo mesto za portove). 4 diska (ako ti napajanje nije predugo), odličan airflow...ima par naših radnji na KP koje ga prodaju za 17-18000 a Mađari ga imaju za 120e.

To je šta mogu trenutno da se setim...
Ima ih još ali su skupa, ima i nekih sa 3 mesta za HDD pa ako ti se budži da dodaš još...

Ima ali je airflow loš i dolazi sa 3 ležišta za diskove, za više mora da se dokupi još.
Али и ове који си предлагао, колико видех на КП, долазе као празне кутије (без кавеза/држача за дискове).
Узгред да ли су кавези/држачи за дискове универзални (одговарају свим кућиштима) и под којим се називом продају (HDD држач/кавез/фиока...)?

п.с. Последњи пут када сам куповао кућиште ем је било дупло јефтиније од ових ем је долазило и са напајењем. Ово сада као да је из Икеае, сваки део мора посебно да се купује 😂

Poslednja izmena:
Sva koja sam pomenuo dolaze sa kavezima ili imaju neki drugi način za montiranje (kavezi nisu jedini način, znaš). Ne treba ništa da dokupiš.

Onaj Be Quiet ima kaveze koji se dokupljuju ako hoćeš više od onoga šta dolazi fabrički...što jeste glup sistem.

Cene su takve kakve su a tvoji prohtevi specifični i neobični za 2026. Nemaš neki izbor. Imaš matore i jefzine modele koji primaju i diskove i DVD ali je airflow i sve ostalo nula...

Možda Fractal POP XL Air?

Silent i dobar protok vazduha teško idu zajedno.

И ја видех да има Antec P101 Silent у Нишу.
Ако би се бирало између Antec P101 Silent и Fractal Define R5, која је препорука?

Ima u Nisu Cooler Master CM 690 II Advanced, ali cini mi se da mu fale kavezi za diskove. kod mene stane 6 diskova, plus 4 5.25" uredjaja. Mana mu je sto je toliko matoro da nema front usb 3 portove.

Takodje ima mesta za 1 vent napred, 2 dole, 2 gore i 1 pozadi.

Ima u Nisu Cooler Master CM 690 II Advanced, ali cini mi se da mu fale kavezi za diskove. kod mene stane 6 diskova, plus 4 5.25" uredjaja. Mana mu je sto je toliko matoro da nema front usb 3 portove.

Takodje ima mesta za 1 vent napred, 2 dole, 2 gore i 1 pozadi.
Ja imam to kuciste i ono inace dolazi sa jednim kulerom napred od 140mm,jednim sa gornje strane isto 140mm i jednim sa zadnje strane od 120 mm.
Razmisljam da ga menjam iz razloga sto u njega ne moze duza graficka od mislim 300mm,osim ako se ne vade kavezi za hard diskove.A iskreno ne bih nista budzio nego cu najverovatnije kupiti neko drugo kuciste.
Covek juri graficku Asus nVidia RTX 5060ti 16GB OC i ne znam njene dimenzije.Odnosno da li ona moze u ovo kuciste.
Za hardove ima mesta koliko hoces i za dvd.Ali mislim da mu je svakako bolje da pojuri neko kuciste novije generacije.
Sad sta uzeti a da zadovoljava sve one kriterijume koje je naveo ne znam.

E ne znam koliko ima mesta, ja sam ranije imao Sapphire NITRO RX 470, sad imam xfx radeon 6650xt, obe su slicnih dimenzija, mislim da su ispod 30cm.
Sto se ostalog tice, ima dosta mesta, malo je cable management kritican sa tolikim brojem diskova

Isteklo vreme za edit: meni se u poslednje vreme mota ideja da kupim manje kuciste, a da diskove prebacim u neki NAS i da uvek budu dostupni svim racunarima u mrezi. Ionako mi brzina mehanickih diskova nije presudna

Дошло време да мењам картицу (вероватно Asus nVidia RTX 5060ti 16GB OC) па се поставило питање да ли мењати и кућиште. Не интересују ме они педе**** (вентилатори у дугиним бојама) акваријуми, већ нормално кућиште са добрим протоком ваздуха у које могу да стану 4-5 HDD-а и један DVD-ROM/RW.
Нешто као ови који имају један велики вентилатор позади и два или три напред. Проблем је што моделе које овде видех да постављате немају напред место за DVD.
Може ли предлог неког кућиште које има добар проток ваздуха и у које могу да стану 4-5 HDD-а и један DVD, и наравно да се може купити код нас, КП и половна одговарају - барем се кућишта никад не кваре (евентуално може да зарђа)?

---
mod: izdvojeno iz ove teme
То су застарела кућишта из времена кад је 4TB био највећи капацитет, па уместо да купиш један HDD од 12TB као данас, морао си да имаш три комада.
Проблем је што је танка вентилација ако попуниш слотове, тј. нећеш имати довољно луфта за графичку.
Можеш да узмеш Antec flux SE а хардове и DVD удомиш у неку јефтинију опцију, а да ти Flux буде главна машина
Да ли си на овако нешто мислио:

А који би био предлог ако идем на екстерни DVD, по могућнусти да је у разумном ценовном рангу (180 евра за кућиште ни у лудилу).

Poslednja izmena:

Знам и ја да је једноставније распродати све постојеће (мале) дискове и купити два велика од 20-30 TB. Али су и цене дискова отишле у небеса, те то остаје пошто се смири ВИ лудница.

Узео сам Antec P101 Silent (половно, али одлично очувано и још је момак спустио цену). Има довољно места за дискове + DVD RW, а 3+1 вентилатор би требало да може све то пристојно да хлади. Видећу за викенд када препакујем (из шупљег у празно).

И хвала свима на предлозима, нарочито @DusaN који је предложио ово кућиште и @spasoje који је споменуо да га има у Нишу (па нисам морао да се патим са куририма). Узгред контактирао пар продаваца са севера и нико ни да чује да шаље...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno