Šta je novo?

SEPA Srbija

Kad god je moguće da se transakcija obavi preko SEPA sistema, Wise će poslati novac njime.
Ipak, ovo se odnosi samo na EUR transakcije, logično. Ako se preko Wise šalje bilo koja druga valuta koja nije EUR, u tom slučaju SEPA neće biti upotrebljeni kanal za transfer novca.
Za razliku od SWIFT transfera koji podržava sva tri tipa podele troškova (OUR, SHA, BEN), SEPA transferi primenjuju isključivo SHA.
Samim tim uplatilac nema mogućnost proizvoljnog odabira podele troškova kod SEPA transfera, kako bi primalac dobio zagarantovanu sumu koju je pošiljalac uputio drugoj strani.
u redu,hvala puno na preciznom odgovoru! jedva cekamo sada maj, samo sumnjam da ce sve na ocekivano vreme da krene,kao sto i sve kasni kod nas 🙂

Prema nekim naznakama za SEPA prilivi do 2400 din nece biti troskova dok ce od 2400,01 din biti oko 600 do 650 dinara.

U CG čini mi se za uplate do 20k provizija 2€.
Evo na primeru Prve banke Crne Gore (https://www.prvabankacg.com/saopstenja_detalji.php?id=200)
  • SEPA plaćanja fizičkih lica za iznose do 200,00 EURbez naknade
  • SEPA plaćanja putem elektronskih kanala za iznose do 20.000 EUR1,99 EUR
  • SEPA plaćanja putem elektronskih kanala za iznose preko 20.000 EUR – 25,00 EUR
  • SEPA plaćanja u poslovnim jedinicama Banke za iznose do 20.000 EUR – 3,99 EUR
  • SEPA plaćanja u poslovnim jedinicama Banke za iznose preko 20.000 EUR – 50,00 EUR
  • SEPA prilivi za iznose do 20.000 EUR1,99 EUR
  • SEPA prilivi za iznose preko 20.000 EUR – 25,00 EUR

Ipak da sačekamo 4. maj pa ćemo videti, da ne bi nagađali ko babe na pijaci.

ovo je super, do 20k evra je 0.01%, za preko 20k je 0.125%... Kad bi tako i kod nas bilo... imam utisak da ce kod nas opet biti nekih 10% 🙂 Naravno, mozda ne konkretno transfer, vec transfer 0.1% + neka izmisljena usluga 10%... Kao sa postom/carinom i (ne)otvaranjem paketa... Mada ima jos slicnih primera 🙂

Mislim da Hrvatima na 10 EUR uzmu tipa 30 centi.

Nemam info za tako vece iznose, max do nekih 90/120 EUR. Ali ne znam napamet, kad naidjem na fakturu, javicu ovde (jer me mrzi sad da trazim po fakturama).

Da li je još neka banka do sada objavila ažurirani tarifnik?
Ukoliko se ispostavi da će sve banke biti jednake ili približne OTP-u, onda SCT i nema nešto puno smisla
Kako to CG može da ima do 1,99€ povizije za SCT transfere, a mi čak 4 puta skuplje.......

PreCredit ima ovde i jeftiniji su od OTP-a: priliv 2 EUR, odliv 5 EUR. To je skuplje od CG za manje iznose, ali jeftinije za veće, budući da je fiksno toliko, koliko vidim.
Prilično jadne tarife za SEPA za sada, da ne kažem pilićarske. Doće i tom kraj jednom. Nadam se da će RB imati normalniji tarifnik za SEPA.

Da li će u AIK važiti oslobođenje od naplate naknade ako se ne podiže sa deviznog 30 dana? Ne mogu da otvorim fajl sa tarifama, a to bi mi odgovaralo, pogotovo za manje iznose.

PreCredit ima ovde i jeftiniji su od OTP-a: priliv 2 EUR, odliv 5 EUR. To je skuplje od CG za manje iznose, ali jeftinije za veće, budući da je fiksno toliko, koliko vidim.
A pritom oni nude i besplatan račun bez održavanja, tako da je to za početak odlična opcija.
Konkurencija će vremenom da učini svoje, pa će neke banke da bi privukle klijente da ponude i još jeftinije varijante.

Da li će u AIK važiti oslobođenje od naplate naknade ako se ne podiže sa deviznog 30 dana? Ne mogu da otvorim fajl sa tarifama, a to bi mi odgovaralo, pogotovo za manje iznose.
To je svakako nezvanično, tako da ga nema ni u aktuelnom tarifniku. Oni, inače, još nisu objavili novi tarifnik, samo su terminski plan.

A pritom oni nude i besplatan račun bez održavanja, tako da je to za početak odlična opcija.
Istina, i to može da se otvori onlajn, što je velika prednost sve i kad bi recimo Intesa davala najjeftinije transfere.

Te naknade nema ni sada, za EUR. Pošiljalac šalje OUR, novac u AIK odmah raspoloživ.
Drugim reč ima, AIK ne naplaćuje Loro doznake.
Izvor: od promena tarifnika početkom 2025, loro priliv je jedina usluga koju koristim u AIK. Dvocifren broj uplata od tada.

Nazad
Vrh Dno