Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

Nema ventilatore!!!

Zanimljivi su mi uporedni testovi masina i puste ljudi renderinge, exporte i cudesa... i pricaju samo o brzini izvrsavanja. A za to vreme, Win hoce da poleti, i neprijatno je biti u njegovoj blizini i nije ni realno da ga slusas tako po pola dana, ako se bavis takvim poslom.

Koncepcija izrade je dijametralno suprotna.
A18 Pro se pasivno hladi, zato je Neo ceo od aluminijuma, dok se bilo koji Win plastikaner lap hladi aktivno, jer i ne može pasivno.
A18 Pro troši mnogo manje od nekog AMD-a, pa zato i može pasivno da se hladi, tj. da bude nečujan. Win mašina to jednostavno ne može, mora da postoje ventilatori, pa kad se tako neki lap upregne, čuje se prilično.
I to je tako, koji god da je entry Win lap u pitanju, ne postoji u toj kategoriji pasivno hlađen, jer i ne može da postoji.

Koncepcija izrade je dijametralno suprotna.
A18 Pro se pasivno hladi, zato je Neo ceo od aluminijuma, dok se bilo koji Win plastikaner lap hladi aktivno, jer i ne može pasivno.
A18 Pro troši mnogo manje od nekog AMD-a, pa zato i može pasivno da se hladi, tj. da bude nečujan. Win mašina to jednostavno ne može, mora da postoje ventilatori, pa kad se tako neki lap upregne, čuje se prilično.
I to je tako, koji god da je entry Win lap u pitanju, ne postoji u toj kategoriji pasivno hlađen, jer i ne može da postoji.
Do pre par meseci sam koristio na poslu HP laptop koji nema ventilator već pasivno hlađenje.
Zapamtio sam da ga nema kada smo otvarali u servisu zbog dodavanja ssd i memorije.
MS Surface 7 i5 10th nema ventilator.
E sad, ovo jeste tema za MB Neo, ali ne mora baš da se toliko pljuje po WIn mašinama.
Realno su dva sveta, dve odvojene IT filozofije.

A ima neki linux za neo mac svet mi je odvratan ?

Zašto te onda zanima Mac? Kupi jednostavno x86 mašinu i instaliraj bilo koji distro. Linux nije baš dostupan za ARM kao za x86.
Zbog komponenti i kvaliteta izrade koji ne postoje u tom obliku. Ali i da postoje, ni windows ni linux ne bi radili tako dobro

Neo je kompletan i zaokružen proizvod.
I hardver i softver za Neo pravi ista kompanija, zato je optimizovan, jednostavno custom made proizvod.
Bllo koji drugi laptop na kome se vrti bilo koji drugi OS (čak i hackintosh) to nije i teško da će ikad biti.
Kad imate zatvoren ekosistem, veća je verovatnoća da se dobije dobar proizvod, ali na uštrp slobode dodatnog prilagođavanja.
Kad je ekosistem otvoren, sloboda je veća, ali finalni proizvod (hardver + softver) je mnogo teže upeglati da radi dobro. Pomogne tu sirova snaga, koju danas x86 ima na izvoz, ali onda mora da se pravi druga vrsta kompromisa (više RAM-a, brži CPU, potrošnja, zagrevanje).

Ja nemam generalno ništa protiv ni Apple ni MacOS iako nisam do sada koristio prave Apple mašine (koristio sam davno Hackontosh saOSX na Toshiba laptopu) i recimo rado bih uzeo ovaj laptop jer mi se za razliku od telefona njihovi laptopovi dopadaju ali ovaj Neo gledajući isključivo moje lične potrebe ima jedan subjektivan nedostatak koji mi generalno smeta i na nekim Win laptopova a koji imaju i Air i MBP 14 a to je nedostatak numeričke tastature. Znam da će većina reći da je to nešto tako minorno, da se brzo navikne ali za moje potrebe odsustvo toga imajući u vidu da dosta koristim taj sadržaj i na naviku je odlučivao i prilikom prethodne kupovine. Sa druge strane MVP 16 koji to poseduje je fenomenalnog kvaliteta izrade, brz i prava zver ali realno izuzetno visoke cene na ovim prostorima me odbijaju od kupovine nečega što mi za razliku od velikog broja ovdašnjih vlasnika nije primarno sredstvo za rad i zaradu jer nisam u IT sektoru.

Naravno prilikom boravka u USA sam razmišljao o kupovini MBP ali baksuz je baksuz pošto je to bilo u vreme izlaska novog modela koji se još nije pojavio a prethodna generacija je faktički bila rasprodata odnosno morao bih čekati na isporuku neko neodređeno vreme nakon plaćanja što je bio rizik koji nisam smeo da preuzmem.

Takođe, još jedna stvar koja meni lično nekako nedostaje kod Apple, malo iz navike, malo iz potrebe, je instalacija neke igre na sam laptop pošto volim da igram igre na taj način, bez korišćenja neta, nekad kada sam van stana a izbor istih za Apple nije baš takav da mogu naći iste za instalaciju. Znam da postoji mogućnost korišćenja PS5 uz MBP ali to iz više razloga nije opcija niti ono što meni treba i fokusiran sam samo na laptop.

Long story short - vrhunske mašine po svim aspektima, optimizovane ali baš zbog te unificiranosti subjektivno ne nude neke stvari koje meni trebaju za razliku od wina koji jeste lošiji, laptopovi jesu lošijeg kvaliteta ali gde se opet uz određeni kompromis može naći nešto bliže potrebama.

Naravno, uvek treba pomenuti slabost naših radnji jer ovde pričamo o laptopu od $599 a kod nas je osnovna verzija na granici $900...

Ja nemam generalno ništa protiv ni Apple ni MacOS iako nisam do sada koristio prave Apple mašine (koristio sam davno Hackontosh saOSX na Toshiba laptopu) i recimo rado bih uzeo ovaj laptop jer mi se za razliku od telefona njihovi laptopovi dopadaju ali ovaj Neo gledajući isključivo moje lične potrebe ima jedan subjektivan nedostatak koji mi generalno smeta i na nekim Win laptopova a koji imaju i Air i MBP 14 a to je nedostatak numeričke tastature. Znam da će većina reći da je to nešto tako minorno, da se brzo navikne ali za moje potrebe odsustvo toga imajući u vidu da dosta koristim taj sadržaj i na naviku je odlučivao i prilikom prethodne kupovine. Sa druge strane MVP 16 koji to poseduje je fenomenalnog kvaliteta izrade, brz i prava zver ali realno izuzetno visoke cene na ovim prostorima me odbijaju od kupovine nečega što mi za razliku od velikog broja ovdašnjih vlasnika nije primarno sredstvo za rad i zaradu jer nisam u IT sektoru.

Naravno prilikom boravka u USA sam razmišljao o kupovini MBP ali baksuz je baksuz pošto je to bilo u vreme izlaska novog modela koji se još nije pojavio a prethodna generacija je faktički bila rasprodata odnosno morao bih čekati na isporuku neko neodređeno vreme nakon plaćanja što je bio rizik koji nisam smeo da preuzmem.

Takođe, još jedna stvar koja meni lično nekako nedostaje kod Apple, malo iz navike, malo iz potrebe, je instalacija neke igre na sam laptop pošto volim da igram igre na taj način, bez korišćenja neta, nekad kada sam van stana a izbor istih za Apple nije baš takav da mogu naći iste za instalaciju. Znam da postoji mogućnost korišćenja PS5 uz MBP ali to iz više razloga nije opcija niti ono što meni treba i fokusiran sam samo na laptop.

Long story short - vrhunske mašine po svim aspektima, optimizovane ali baš zbog te unificiranosti subjektivno ne nude neke stvari koje meni trebaju za razliku od wina koji jeste lošiji, laptopovi jesu lošijeg kvaliteta ali gde se opet uz određeni kompromis može naći nešto bliže potrebama.

Naravno, uvek treba pomenuti slabost naših radnji jer ovde pričamo o laptopu od $599 a kod nas je osnovna verzija na granici $900...

MBP 16 nema numeričku tastaturu.

Još gore, iz nekog razloga sam bio ubeđen da on ima ali eto moja greška. U svakom slučaju niti bi mi odgovaralo a još manje uz uređaj takve izrade ide neka eksterna numerička tastatura (USB ili BT) - a šteta da nema mogućnost izbora i recimo ta unificiranost u pitanju izrade gde je spolja sve identično a razlike su samo ispod haube je meni lično nedostatak. Naravno, razumem da većini to ne smeta i čak i odgovara ali ja pričam sa moje tačke gledišta.

A ima neki linux za neo mac svet mi je odvratan ?
Imaš Asahi Linux. Podržava M1 i M2, možda i nešto novije, nisam pratio. Instalirao sam na M1 pre tipa dve godine dok je još bilo đene-đene, odlično je šljakalo imajući u vidu sve. Navodno su dosta uznapredovali. Za Neo sigurno nema, niti će verovatno biti u skorije vreme, ako ikad.

655 eura izadje preko nekog profesora ili studenta ako možeš da nahvatas, a sigurno znaš nekog i to u iStyle-u.

To je jeftinije nego u Nemačkoj gde je 699e ili preko nemačkog Amazon gde je 658e.

Edit: Sad vidim da su smanjili na 6000 popust, što dodje 706e.

Do pre par meseci sam koristio na poslu HP laptop koji nema ventilator već pasivno hlađenje.
Zapamtio sam da ga nema kada smo otvarali u servisu zbog dodavanja ssd i memorije.
MS Surface 7 i5 10th nema ventilator.
E sad, ovo jeste tema za MB Neo, ali ne mora baš da se toliko pljuje po WIn mašinama.
Realno su dva sveta, dve odvojene IT filozofije.

Čovek je naveo da nema entry-level PC mašina koje se pasivno hlade. Taj Surface 7 10th osim što više ne postoji (prebačen je ceo Surface lineup na ARM), nije svakako entry level mašina.

Linkujte vesti sa foumom, aman
Dosadiše i bogu i ljudima sa ovom temom

Ušao sam u iStyle da opipam mašinu, pohotno moram priznati.

Prvi utisci fantastični. Stvarno vrhunska izrada u svakom smislu, sve besprekorno. Trekped je zanimljiv, naravno gori od ostalih Mekbuka ali ima neki svoj šmek. Malo je dublji klik od očekivanog ali nije glasan i okej je osećaj. Ekran isto super. Citrus boja je apslutno odvratna doduše. Na nekim fotografijama je bleda, ali je totalno žuta mašina. Pored je bila i roze varijanta, mnogo lepša uživo nego na internetu. Na svim modelima se izgleda vidi veoma bleda tekstura na aluminijumu, verovatno zbog tog jeftinijeg proizvodnog procesa, kako već. Nije perfektno vizuelno kao Air i Pro, mada je pod dodirom identično.

I vidljivo je manji od Air, bio sam slobodan da stavim jednu preko druge. Sigurno 1cm+ manje širok i dubok. Super i u šaci, nekako je mekan, lepo zavijeno kućište.

Nema smisla kupovati po našim cenama kad je M4 Air veoma blizu (900 na KP, manje više), ali ko može da nabavi za nekih 600 ili malo jače, kontam da je super investicija.

Ne znam da li je neko pisao, ali u istyle u Skoplju je 545€ sa profesorskim/studentskim popustom (pitao sam, važi i za nas). Obično svakog četvrtka dobiju po dvadesetak komada i to se proda za jedan dan, pa ako neko hoće da prošeta može lepo da uštedi u odnosu na naše cene.IMG_7346.jpeg

Nazad
Vrh Dno