Ja nemam generalno ništa protiv ni Apple ni MacOS iako nisam do sada koristio prave Apple mašine (koristio sam davno Hackontosh saOSX na Toshiba laptopu) i recimo rado bih uzeo ovaj laptop jer mi se za razliku od telefona njihovi laptopovi dopadaju ali ovaj Neo gledajući isključivo moje lične potrebe ima jedan subjektivan nedostatak koji mi generalno smeta i na nekim Win laptopova a koji imaju i Air i MBP 14 a to je nedostatak numeričke tastature. Znam da će većina reći da je to nešto tako minorno, da se brzo navikne ali za moje potrebe odsustvo toga imajući u vidu da dosta koristim taj sadržaj i na naviku je odlučivao i prilikom prethodne kupovine. Sa druge strane MVP 16 koji to poseduje je fenomenalnog kvaliteta izrade, brz i prava zver ali realno izuzetno visoke cene na ovim prostorima me odbijaju od kupovine nečega što mi za razliku od velikog broja ovdašnjih vlasnika nije primarno sredstvo za rad i zaradu jer nisam u IT sektoru.
Naravno prilikom boravka u USA sam razmišljao o kupovini MBP ali baksuz je baksuz pošto je to bilo u vreme izlaska novog modela koji se još nije pojavio a prethodna generacija je faktički bila rasprodata odnosno morao bih čekati na isporuku neko neodređeno vreme nakon plaćanja što je bio rizik koji nisam smeo da preuzmem.
Takođe, još jedna stvar koja meni lično nekako nedostaje kod Apple, malo iz navike, malo iz potrebe, je instalacija neke igre na sam laptop pošto volim da igram igre na taj način, bez korišćenja neta, nekad kada sam van stana a izbor istih za Apple nije baš takav da mogu naći iste za instalaciju. Znam da postoji mogućnost korišćenja PS5 uz MBP ali to iz više razloga nije opcija niti ono što meni treba i fokusiran sam samo na laptop.
Long story short - vrhunske mašine po svim aspektima, optimizovane ali baš zbog te unificiranosti subjektivno ne nude neke stvari koje meni trebaju za razliku od wina koji jeste lošiji, laptopovi jesu lošijeg kvaliteta ali gde se opet uz određeni kompromis može naći nešto bliže potrebama.
Naravno, uvek treba pomenuti slabost naših radnji jer ovde pričamo o laptopu od $599 a kod nas je osnovna verzija na granici $900...