Šta je novo?

Hardver Koji Wireless router kupiti? [za AP postoji posebna tema]

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Falcon

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | 2x Kodak 1TB SSD
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Otvaramo ovu temu zbog potrebe za razdvajanjem diskusija o wireless ruterima od Access Point uređaja.
Originalna tema je mix postova na temu wireless rutera i access point uređaja, želimo da izbegnemo zabune kod manje stručnih korisnika i da eliminišemo šum (kada se na pitanje za preporuku wireless rutera odgovara preporukom za AP, što nije nužno rešenje problema obzirom da AP rešava samo problem WiFi).

Link od izvorne teme (locked):

Link do teme - Koji Wireless ruter kupiti?

Ja sam zato stavio Wireguard na Pi4, kapirao sam da je bolje na njemu nego na ruteru da se vrti.

Da li neko ima iskustva sa GL-iNet Flint 2/3 ruterima?
Imam Flint 2 već godinu i po. Brz, stabilan, bolja pokrivenost u odnosu na prethodni MT hap ac2. Podržava i openWRT. Flint 3 nema podršku za openWRT zbog chipseta.

jesi siguran za flint 3 da nema openwrt podrsku? to sam propustio a a bitan mi je faktor.
Hvala za info!

Edit:
da u pravu si. Hvala!

Postavio sam pitanje u delu za optiku, pa da tamo ne idem u off.
Čisto rekreativno bih hteo da stavim VPN na ruter (non stop da radi).
Kada odvojeno koristim telefon, računar i tablet, neke stvari neće da rade, ne vide se međusobno (Apple).
Preporučili su mi Asus AX52, dok sam gledao po netu naletim na Pro verziju:
https://www.asus.com/content/instant-guard/
Nude ovo.

Ili uzeti
AX1800, slabiji model, i „gimnastika“ sa OpenWRT.

Ceto idem i na KP, a oni su bas po pitanju VPN strogi, tako da bi mi odgovarala varijnta da moze da se dozvoli pristup bez VPN kad se ide na KP.

Evo kreno sam sa ovim u neznanju da VPN aplikacije imaju u sebi ova resenja, bez da se kupuje bolji ruter 🙂.
Sa opcijama Allow LAN connections se resava da se uredjaji na mrezi medjusobno vide (AirDrop. sl.), a Split tunneling dozvoljava da izaberete aplikaciju koja ce zaobilaziti VPN. Ja sam instalirao brovser posebno samo za KP.
Eto ako neko dobije zelju da eksperimentise, nema potrebe za ruterom 🙂 .

Grandstream GWN7062, jel ok za kuću, prvenstveno za prostoriju od 50m2 pa i malo više? Gledao sam ubiquiti router 7 al mi je nešto baš puno.

Hteo bih da pojačam WIFI signal u stanu. Postojeći ruter (od MTS) je preslab da izvuče punu brzinu. Imam 400mb/s upload i download briznu (mts box 4 plavi optika, ako je to bitno), međutim preko speedtesta izvlačim oko 40mbp/s. Trenutni (a i taj novi koji bih uzeo) stoji u dnevnoj sobi. Potreban mi je ruter koji će da pokrije ceo stan (100 kvadrata). Do najdalje sobe dokle treba da dobaci signal ima dva pregradna zida.

E sad, pošto se ne razumem u tematiku, voleo bih da mi preporučite neki wifi ruter. Ja sam našao ova dva modela, al svakako bih poslušao savete:

1. Xaomi Ruter AX1500 EU ~5200 din
2. Tenda TX2L Pro AX1500 ~3200 din

Neki zacrtan budžet mi je 5000 din. Svestan sam da za te pare ne mogu imati punu brzinu na najdaljoj tački u stanu, al verujem da bi sa novim ruterom svakako pojačao brzinu u svim delovima stana.

Da li ima još neka bolja varijanta rutera za te pare?

Grandstream GWN7062, jel ok za kuću, prvenstveno za prostoriju od 50m2 pa i malo više? Gledao sam ubiquiti router 7 al mi je nešto baš puno.
Ради феноменално у 120 квадрата (кућа, ситна цигла) и нема непокривених делова, а постављн је у једном од "ћошкова куће". Баш сам задовољан како ради.

Jel probao neko cudy mreznu opremu? Jurim sto jeftiniji router koji ima 5ghz mrežu, u suštini da pokrije jednu sobu i 2-3 uredjaja. Naleteo sam na cudy 1300d, bas je jeftin (oko 3k dinara) a potpuno su mi nepoznati kao brand. Imate li neku drugu preporuku još možda?

Cudy je navodno ekipa koja je se odvojila od TP-Link i proizvode pristupacne mrezne uredjaje. Ja imam jedan Cudy repeater vec godinu i po. Nijedan problem do sada.

Jel probao neko cudy mreznu opremu? Jurim sto jeftiniji router koji ima 5ghz mrežu, u suštini da pokrije jednu sobu i 2-3 uredjaja. Naleteo sam na cudy 1300d, bas je jeftin (oko 3k dinara) a potpuno su mi nepoznati kao brand. Imate li neku drugu preporuku još možda?
Ja imam WR3000 (V1.0 HW), i generalno sam prezadovoljan, tj. "ne znam da ga imam".

Redmi Note 10s bez problema hvata 5GHz mrežu, sa jedne strane 30-ak metara izvan kuće kroz 3 zida od duple pune cigle, tj. 50-60m sa druge kroz jedan takav zid, bez drugih prepreka. Brzinu pritom nisam merio (javljam, ako se setim da izmerim), ali je signal svakako upotrebljiv za surf -> 1-3sec inicijanog kašnjenja pa prilično brzo učitavanje stranice (beamforming kontam pomaže).

Što se tiče dometa unutra, nalazi se na srednjem spratu, približno na sredini kuće, a najdalje od njega na etaži (~6-7m) i kroz dva prethodno opisana zida laptopom izvlačim punu brzinu neta (300mbs) konstantno, uz pun signal.
Na potkrovlju na svakom približno ekvidistantnom čošku nadjačava signal SBB SDMC kante za 5-10dbm iako je ista na etaži, tj. ovaj dobacuje kroz AB ploču.

Pokriva laptop, dva telefona i dva TV-a + 4 klime i 4 pametne utičnice (vezane na HomeAssistant).

Sa softverske strane je manje dobar, meni barem.
UI, iako pregledan, je dosta konfuzan za navigaciju + u AP modu DHCP mora biti uključen inače niti radi kako bi trebalo i kako bi se očekivalo, niti mu se više može pristupiti (mora reset). Sa uključenim DHCP-om, posao istog naravno odrađuje glavni ruter (koliko god suludo "zvučalo").
Sa pozitivne strane, izuzetno stabilno radi (u jednom momentu 7 meseci uptime - a sve vreme 0 potrebe za restartom) i do avgusta prošle godine je imao relativno česta ažuriranja FW-a.

Sveukupno i za cenu (3-4k) - WR3000 konkretno je odličan 👍

E super hvala na detaljnom iskustvu. Verovatno da cu da nabavim jedan pa da vidim kako se ponasa. U sustini po tvom iskustvu zavrsice mi posao i vise nego dobro.

+1 za Cudy. Ja imam WR1300 više od godinu dana bez ikakvih problema. Podešen mi je i Wireguard server na njemu. Isto u kombinaciji sa SBB internetom.
WR3000 za oko 3000-4000 dinara je odlična kupovina 👌🏼

50-60m sa druge kroz jedan takav zid, bez drugih prepreka. Brzinu pritom nisam merio (javljam, ako se setim da izmerim)
^Sa ~50m izvlači 9Mbps po Speedtest-u, konzistentno kroz 3 merenja, signal @-73dBm, 5GHz (2.4 zaboravih xD).

Usput, gledao sam kad sam ga kupovao da li je OpenWrt podržan (jeste), no reko' da proverim još jednom pre nego što napišem... "Kad ono međutim", postoji v2.0 verzija koja nije podržana.
Tako da kome je bitno ili planira/računa na OpenWrt (a nije zgoreg svakako), imajte u vidu da može samo na v1.0 HW (u trenutku pisanja).
Verzija na samom ruteru stoji pored serijiskog broja, ispod bar koda (EU x.0), kao i na kutuji sa donje strane (slika dole), a da li je v1 još uvek u prodaji - ne znam.

Takođe, kad pomenuh "planiranje", a zaboravih u prethodnoj poruci da napomenem....greje se solidno! "Mereno" na dodir, između "mlakog, vrućeg i vrelog", ovaj je vruć.
Ergo, ne planirajte da ga držite na skučenom mestu (polica ispod TV-a i sl.).

🍻

Prilozi

• IMG_20260415_223219.jpg
    IMG_20260415_223219.jpg
    126.3 KB · Pregleda: 19
Nazad
Vrh Dno