Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Da li ima najave šta će biti sa dadžbinama paušalaca u 2026 godini?

Odlozeno je ono povecanje za 2027.
Izasla je uredba 18. decembra u sluzbenom glasniku...

Poslednja izmena:
Voljan sam da sredim prve postove, linkovi ne rade još od tranzicije foruma na drugu platformu.
Da krenemo od kalkulatora za doprinose.
Da li je ovaj validan:

Ja ću ići unazad i tražiti posotve u temi i izdvajati korisne a vi ako mislite da bi nešto bilo korisno, prijavite taj post kako bi bilo koji moderator mogao da ga doda u prva 2 posta ove teme.
👋

Za PR je validan ovaj kalkulator za obračun ukupnih doprinosa (PIO, zdravstveno, porez i osiguranje za nezaposlene):

Ovaj kalkulator automatski uračunava popust od 50% na doprinose ali taj popust važi samo za lica koja u prethodnih godinu i po dana (od registracije nove PR) nisu imala druge PR radnje ili bili ovlašćena lica za druge firme. Ako neko jeste bio PR ili je bio ovlašćeno lice, računajte dupli iznos za ukupne doprinose.

Da li neki IT pausalac slucajno ima ugovor sa stranim klijentom koji je napisan tako da uzima u obzir test samostalnosti? Na primer da stoji da mi radno vreme ne odredjuje klijent, da mi opremu ne daje klijent itd...
Na engleskom bi bilo idealno...
Treba mi taj "template" da mogu da ga prilagodim sebi... Ne trazim bukvalno ugovor 😁

Probaj neki LLM za to. Sigurno moze da ti sastavi nesto dobro.

Probao sam ali nisam bas zadovoljan kako je to uradio...

Da li je neko dobio poresko rešenje za ovu godinu?

Ja sam nakon pet godina "odmrzao" paušal polovinom decembra 2025, ali još nisam dobio nikakvo poresko rešenje, ni na eporezi ni poštom.

Mislim da od danas krecu da salju...

Mislim da od danas krecu da salju...
Meni još ništa nije stiglo a već je 28.01. Ostavio sam pare sa strane da platim pola decembra i januar ali ne znam kako to da izvedem jer nisam bio aktivan od 2020 te nemam relevantne račune i pozive na broj...

video sam da su neki ljudi dobili rešenja, a kako ja nisam još dobio ni poresko rešenje za stan, možda su samo malo sporiji?

Meni stiglo prosle nedelje

Da li je neko imao situaciju da je imao firmu(pausal) i da je zatvorio, ali da ne vidi na eUpravi u delu Moji podaci>Republicki fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, upisan staz za taj period?

Poslednja izmena:
@smk da li si išao u PIO fond sa rešenjem o gašenju da uradiš odjavu? Po pravilu bi APR trebalo i to da odradi, ali novembra 2024. sam išao lično pošto nije odrađena po službenoj dužnosti, a u retkim slučajevima dešava se da APR ne odradi u CROSO i prijavu. Uz to onda nosiš i rešenje o registraciji preduzetnika ako je tako. Sada su uvedeni brojevi (redomati) i šalteri pa se prijave i odjave više ne rade u upravi. Što se upisa samog staža osim prijave i odjave, odnosno uplaćenih doprinosa u CROSO tiče, to je posebna procedura preko poreske. Logovanje u CROSO je takođe moguće i preko eUprave uz Consent ID.

Da li sam dobro razumeo da za pausal 6201 ne mora biznis PP i da je OTP sa platinum Visa karticom ili PŠ najbolja opcija da se ne cima za kurs?

@smk da li si išao u PIO fond sa rešenjem o gašenju da uradiš odjavu? Po pravilu bi APR trebalo i to da odradi, ali novembra 2024. sam išao lično pošto nije odrađena po službenoj dužnosti, a u retkim slučajevima dešava se da APR ne odradi u CROSO i prijavu. Uz to onda nosiš i rešenje o registraciji preduzetnika ako je tako. Sada su uvedeni brojevi (redomati) i šalteri pa se prijave i odjave više ne rade u upravi. Što se upisa samog staža osim prijave i odjave, odnosno uplaćenih doprinosa u CROSO tiče, to je posebna procedura preko poreske. Logovanje u CROSO je takođe moguće i preko eUprave uz Consent ID.
1769606193484.png

Ovo vidim na CROSO u delu "Podaci o osiguranju". 14.11.2018 sam registrovao PR, zatvorio ga pre ove prijave kod mog trenutnog poslodavca 01.02.2020. Što se tiče gašenja, nisam išao u PIO, samo APR. S obzirom da mi PR nije bio u Beogradu, da li mogu sa tim rešenjem o gašenju u bilo koju filijaju PIO fonda ili mora baš filijala na tom području gde je PR bio registrovan?

@smk programska odjava znači da kada te je poslodavac prijavio na osiguranje, izvršena je automatska odjava sa starog. Urađeno sa ciljem da se spreči zloupotreba tipa „radna knjižica ti je kod mene i ne možeš nigde da se zaposliš dok ti je ne vratim“, to više ne važi. Međutim, prethodni poslodavac, u ovom slučaju ti, bez obzira na programsku odjavu, kada odeš u PIO fond sa rešenjem o gašenju, biće ubeležena i odjava preduzetnika. Možeš da odeš u bilo koju drugu filijalu PIO. Za prethodnog PR-a iz 2018. u Bačkoj Palanci sam radio odjavu u Leskovcu, tako da nema smetnji. Morao sam, da bih posle išao na biro zbog novčane naknade posle godinu dana, jer uslov je da od njih uzmem i overen listing prijava i odjava.

• Like
Reagovanja: smk
da, da, normalno

Da li neko koristi neku Pay By Link uslugu? I da je voljan da podeli vise detalja?

Inače sad sam zvao da provjerim oko produžetka radne dozvole, da bi mi rekli da ako već imam stalno nastanjenje bukvalno ne moram ništa da radim više oko toga, samo produžavam ličnu kartu i to je to... Samo napominjem pošto bukvalno nigdje ne piše eksplicitno.

Inače sad sam zvao da provjerim oko produžetka radne dozvole, da bi mi rekli da ako već imam stalno nastanjenje bukvalno ne moram ništa da radim više oko toga, samo produžavam ličnu kartu i to je to... Samo napominjem pošto bukvalno nigdje ne piše eksplicitno.
Nisi drzavljanin? To je normalno svugde ali uvek treba dobiti zvanicno,jer neke sitnice se razlikuju uvek.

Da, imam Crnogorski pasoš. Pa bukvalno to - toliko je sve konfuzno da ti treba tumač za najosnovnije stvari.

Da l je neko imao iskustva sa žalbama na rešenje?

U rešenju za 2026 osnovica je veća čak 160% od rešenja iz 2025. Po zakonu ne može biti više od 10%.

Kad sam aktivirao paušal u 2025 sam promenio sedište što je uzrokovalo "zbun" u PU jer je to bio razlog što nisu slali rešenje (ili su mi tako rekli).

Verovatno je i to razlog za ovu ludost - jer su rešenje za 2026 vrv tretirali kao da sam tek otvorio paušal. No, rešenje iz 2025 je sa novom adresom i na očekivani iznos, pa sam podneo žalbu.

Update. Ipak sam ja pogrešio. Na rešenju za 2025 nije prikazana osnovica, već samo osnovica za dane koje sam bio aktivan u 2025, a to je 10ak dana samo u decembru. Tako da nije povećanje od 160% kako sam mislio već od tačno 10%.

ako nekog zanima, veb portali delatnost, 2025 osnovica ~129.000, 2026 osnovica 142.000. mnooooogo više od osnovice koju sam ranije imao i mnogo više od očekivanih ~96.000 koliko sam očekivao da će biti.

U mom slučaju mi se i dalje isplati ali ću verovatno brže razmišljati da pređem na doo ili, preko jednog klijenta, radnoj vizi za državu sa manjim porezima.

A sto ne PR sa isplatom licne zarade?

Iskreno, zato što sam neinformisan. Bio sam uveren da mi to nije dobra opcija, ali sada kad sam se malo informisao razmišljam o tome. Doo mi je plan da pređem sa prvim novim klijentom. Samo da vidim koje su cene računovođa za ovo. Nema poente da plaćam računovođu 100e mesečno, da bih uštedeo 100e mesečno 🤷‍♂️

Alternativa o kojoj razmišljam je da vratim sedište na opštinu gde sam bio ranije prijavljen (Mali Zvornik). Prijavio sam se na Vračar jer mi je bilo najlakše jer sam tu vlasnik stana 1/1, a u MZ mi je stari stanodavac umro pre par godina. No, ako se ispostavi da je razlika u osnovici značajna, iscimaću rođake/suvlasnike da mi daju saglasnost za zakup. PU neće biti oduševljena, ali koliko sam video ovo je potpuno legalna praksa i ne mogu da mi ospore promenu.

Proveri, ali menjali su kako obracunavaju osnovicu za odredjene sifre delatnosti. Za IT i jos neke konsultantske delatnosti, ti je sada ista osnovica gde god da si...

To sam i ja mislio prošle godine, pa se nisam brinuo. Takođe, imao sam neku zastarelu info da je osnovica dignuta na ~100.000, pa me je ovo baš iznenandilo.

Svakako ću pozvati PU MZ (Loznica) da se raspitam.

Nazad
Vrh Dno