Šta je novo?

TCL jeftina klima TAC-12CHSD/LFI

Pozdrav!
Da se javim posle tačno mesec dana od ugradnje TCL TAC-12CHSDUG11V3AH Breeze IN.
Kratko podsećanje : Kuća, u dva nivoa, u osnovi 45 m2, ali preko dana se klimom greje samo 34 m2 u prizemlju a tokom noći još unutrašnje stepenište, dve sobe i kupatilo gore - cca još oko 35 m2. Dobro izolovana.
Režim je taj da kad pođemo na spavanje otvorim dvoja vrata u prizemlju a klima od 3.00 h po ponoći pa do 8.00 h u jutro radi podešena na 25 C i uz max ventilator.
Od 8.00 u jutro pa do 2 h iza ponoći radi na 23 C i uz nešto smanjen ventilator ( obično oko četvorke ).
Ujutro u sobama gore bude 21 - 22 C, na stepeništu sasvim prijatno i u dnevnoj sobi i kuhinji 20 - 22 C.
Kada siđemo vrata prema stepeništu se zatvaraju a u 8 h klima po tajmeru ide u režim 23 C vent 4 i to postiže opušteno.
To nama apsolutno odgovara i daleko premašuje moja očekivanja, jer nema hladnih jutara i žurbe da se naloži vatra.
Sve ovo varira u zavisnosti od spoljašnje temperature, vetra i vlage ali u pitanju je razlika od 1 - 2 stepena što se može korigovati.
Za 31 dan potrošila je tačno 292 KWh što izađe oko 9,5 KWh dnevno.
Ipak, radila je samo 673 h - a to je tačno 28 dana pa to realno podiže prosek potrošnje na 10,5 KWh dnevno.
Štaviše - u taj "rad" su se ubrojali i sati kada sam ložio kamin pa uključio samo ventilator klime da meša vazduh.
Da je morala i tih dana da greje potrošnja bi bila veća, pa računam da je realno na ovu izmerenu potrošnju dodati još 20% i aproksimirati to kao prosečno.
Tu dolazimo do cifre od oko 360 KWh mesečno i ja sam time prezadovoljan.
To je oko 4.000 RSD pa je u poređenju sa grejanjem na drva bar dvostruko jeftinije i stostruko konfornije.
Uz to - već godinu i nešto mi ne radi MTK pa brojilo očitava samo skupu struju, ali mi "poštenjačine" iz distribucije priznaju ( samoinicijativno ) nekih 35% po nižoj tarifi, što sam sve saznao tek pred NG. pa ću morati i to da jurim.
Da li se posle DF zalece do nekih 1600W?

Da li neko ima iskustva sa TCL BreezeIN TAC-12CHSD/TPH11I - vidim da pricate o drugim modelima, ali mi se cini da konkretno ovaj model niko nije pominjao. Trenutno se prodaje (na akciji, naravno) za smesnih 29.999,00 RSD sa 5 godina garancije.

Ja sam je uzeo u Junu 2025 ali je jos nisam montirao, planiram u Maju da je ugradim. Inace planirana je za ovo leto, prošlog se nije mogao naći monter pa je ostala u kutiji. Svakako javljam utiske i potrošnju pri hladjenju jer je neću koristiti za grejanje stana, samo malo za prelazno dok ne puste centralno. Inače veoma lepo izgleda unutrašnja, masivna sa rupicama na lopatici, filter joj je na površini klime, ne mora se otvarati poklopac da bi se čistili. Na spoljnoj sam video da ima senzor za ocitavanje spoljne temperature.

Ja sam je uzeo u Junu 2025 ali je jos nisam montirao, planiram u Maju da je ugradim. Inace planirana je za ovo leto, prošlog se nije mogao naći monter pa je ostala u kutiji. Svakako javljam utiske i potrošnju pri hladjenju jer je neću koristiti za grejanje stana, samo malo za prelazno dok ne puste centralno. Inače veoma lepo izgleda unutrašnja, masivna sa rupicama na lopatici, filter joj je na površini klime, ne mora se otvarati poklopac da bi se čistili. Na spoljnoj sam video da ima senzor za ocitavanje spoljne temperature.
Hvala! Zvuci dobro - malo me plasi cena (nije da volim da bacam novac, ali bas je niska cena), a posto planiram da je koristim i za grejanje cisto me je zanimalo kako su ljudi zadovoljni i da li je vredi uzimati.

Ja sam je tada platio 40.999,inace je bila 46.999,eto sada je bas džabe.

Zar se ne računa po formuli za snagu? 🤔
Gde je:
U = 238 V
I = 950 mA = 0.95 A
Dakle:
Potrošnja je približno 226 W (vati).

Nazad
Vrh Dno